Gördes Belediye Başkanı İbrahim Büke, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ömrüm boyunca delege sistemine ısınamadım” ifadelerini kullandı. Büke, delege sisteminin parti içinde bölünmelere ve gruplaşmalara yol açtığını ileri sürdü.

“413 üyemizin oyları ile seçtik”

Büke, Gördes’te ilçe başkanının parti üyelerinin oylarıyla seçildiğini belirterek, bunun parti içi demokrasi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Büke, “Bugün ilk kez ilçe başkanımızı Gördes gibi küçük bir ilçede 413 üyemizin oyları ile seçtik” dedi.

Mehmet Şimşek istifa mı edecek? İddialara yanıt verdi
Mehmet Şimşek istifa mı edecek? İddialara yanıt verdi
İçeriği Görüntüle

Büke, bu yöntemin ilçe ve il başkanlığıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savunarak, parti üyelerinin genel başkanın yanı sıra milletvekili ve belediye başkan adaylarının belirlenmesinde de doğrudan oy kullanabilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Adaylar önce örgüte, sonra halka kendilerini tanıtmalı”

Parti içindeki aday belirleme süreçlerine ilişkin görüşlerini paylaşan Büke, doğrudan üyelerin katıldığı ön seçimlerin adayların örgüt ve seçmenle daha erken buluşmasını sağlayacağını savundu.

Büke, 2027 yılında yapılması beklenen milletvekilliği seçimine ilişkin de değerlendirmede bulunarak, milletvekili adaylarının tüm üyelerin katılımıyla yapılacak ön seçimlerle belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

“Anketlere ve yapay zekaya muhtaç kalınmasın”

Büke, aday belirleme süreçlerinde kamuoyu araştırmaları ve yapay zekâ kullanımına da değindi. Hangi firma tarafından ve hangi bilimsel kriterlerle yapıldığı belli olmayan anketlere güvenilmemesi gerektiğini savunan Büke, parti örgütünün ve üyelerin sağduyusuna güvenilmesi gerektiğini belirtti.

Büke, açıklamasının sonunda parti içinde demokratik katılımın güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, ilerleyen dönemde iki dönem kuralının da uygulanmasını ve siyasetin meslekleşmesi ile ticarileşmesinin önüne geçilmesini temenni etti.