Ajans'ın resmi X (Twitter) hesabından kamuoyuyla paylaşılan bilgilerde Kasım başından beri söz konusu olan manyetik dalgalanmanın, görüntülerin sebebi olduğu belirtildi. 

İşte o açıklama:

Narin’in akrabaları her yolu denemiş: Cesedi bulunmasın diye 50'den fazla sahte ihbar! Narin’in akrabaları her yolu denemiş: Cesedi bulunmasın diye 50'den fazla sahte ihbar!

Güneş’te meydana gelen jeomanyetik fırtınalar sebebiyle Avrupa ve Türkiye'nin birçok bölgesinde Auroralar gözlemlendi.

25. Güneş döngüsünün etkileri devam ediyor. 11 yıllık döngünün zirvesi tahmin edilenden daha erken ve daha güçlü olacak.

2 Kasım'da Güneş'in Koronal Kütle Atımı (KKA) etkisi ile G3 (Güçlü) düzeyde jeomanyetik fırtına uyarıları verildi. Koronal Kütle Atılımları Güneş'in koronasından büyük miktarda plazma ve manyetik alan atılımıdır. Bazıları Dünya'ya 15-18 saat kadar kısa bir sürede ulaşırken bazılarının ulaşması günlerce sürebilir. 31 Ekim-2 Kasım tarihlerinde gerçekleşen KKA’nın, 5-7 Kasım tarihleri arasında Dünya’da etkisini göstermesi bekleniyor.

Jeomanyetik fırtınalar Güneş fırtınalarından etkilenebilecek sistemlere bağımlı olanlara yardımcı olmak için G1'den G5'e kadar değişen 5 seviyeli bir ölçek ile derecelendirilmektedir. G1 en düşük düzey, G5 ise en yüksek düzeyi temsil eder.

Güçlü jeomanyetik fırtınalar sebebiyle güç şebekesinde dalgalanmalar meydana gelebilir, yüksek enlem güç sistemlerinde voltaj alarmları yaşanabilir, uydu yöneliminde düzensizlikler meydana gelebilir, HF (yüksek frekans) radyo yayılımı daha yüksek enlemlerde zayıflayabilir ve Auroralar orta enlemlerde gözlemlenebilir.

Auroralar, Güneş parçacıkları ile gezegenimizin atmosferi arasındaki etkileşimden kaynaklanmaktadır ve gökyüzündeki büyüleyici ışık danslarıyla binlerce yıldır dünya çapında sayısız efsaneye ilham vermiştir. Nadir durumlarda, genellikle artan güneş aktivitesi sırasında, kuzey ışıkları orta ve güney Avrupa'ya kadar güneyde görülebilir. Bu auroraların rengi genellikle kırmızıdır.

Hafta sonu Dünya’ya ulaşan güçlü KKA etkisi ile kutup ışıklarının normalde olduğundan daha güneyde de gözlemlenmesi mümkündür.