Antik dönemlerde neşe, eğlence, sanat - tiyatro tanrısı ve tiyatro hamisi, bitkilerin, hayvanların, öldükten sonra yeniden dirilişin tanrısı olarak da kabul edilen Dionysos’un yaşadığı, Dionysos Ritüellerinin ve Şenliklerin yapıldığı, topraklarda, Tumolos (Bozdağ) Dağı yamaçlarındaki Pattalos Çayı (Sartçayı) kenarında gerçekleştirlen etkinlikler kapsamında, tiyatro sanatçıları ve sanatçı adaylarından oluşturulan 20 kişilik grup sokak performansı sergiledi.
Sokak Sanatları Atölyesi editörü Erdal Çoban’ın kaleme aldığı oyunu sergilemek için rivayete göre altın akan Pattalos Nehrine (Sart Çayı) giren en yaşlısı 64 ve en genci 9 yaşında olan 20 kişilik performans grubu kil ve çamuru elbiselerinin üzerine sürüp çamura bulandılar ve üzerleri altın rengi vücut boyası ve sahte kan ile boyandı. Gönüllü sanatçı ve sanatçı adayları önce etkinliklerin gerçekleştirildiği Sardes’te ve daha sonra Salihli Merkezde, sn yıllarda Maden Ocakları ile Jeotermal Enerji Santrallerinin bölgeye verdiği zararlarını ve insanın doğa kirliliği karşısında yaşadığı çaresizliğini betimlemek için sergilediği gösteride “sanat yolu ile doğa katliamına hayır “ mesajını verdiler.

Sokak Sanatları Atölyesi editörü Erdal Çoban konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Dokunduğun her yer altın olsun.(Dionysos) Bu söz Frig kralı Midas’a söylenmiştir. Oysa bilebilir miydi ki Dionysos Sardes’in taşı toprağı hep altın olacak. Dionysos’un bu sözü tarihe altın harflerle geçerken; Sardes (Sart) toprakları altın kadar kıymetlidir. Bu ses binlerce yıl öncesinden yankılanır durur. Dionysos ve arkadaşları Tmolos (Bozdağlar) da içerken kendinden geçerler. Dionysos'un arkadaşından bir tanesi kaybolur ve günlerce ilerlerken Frig devletine varır. Bu devletin kralı Midas'ta Dionysos'un arkadaşını alır Lidya'ya getirir. Bunun karşılığında Dionysos Midas'a dokunduğu her yerin altın olması yetisini verir. Midasın dokunduğu her yer altın olurken Midas yemek yiyemez hale gelir. Çünkü yiyecekleri de altın olacaktır. En son eşi de altın olunca bunu yetkinin bir lanet olduğunu anlar ve tekrardan Lidya topraklarına döner. Dionysos'tan bu lanetten kendisini kurtarmasını söyler. O da Midas'a Paktolosta yıkanmasını söyler. Midas gelir Pattalos'ta (Sart Çayında) yıkanır lanetinden kurtulur. Midas altın yapabilme gücünden kurtulmak için “Kutsal Nehir Paktolos”’ ta yıkanır. Lanet geçti fakat o gün bu gündür Pattalos Nehri (Sart Çayı)altın akar. Gönüllülük Hareketi Grubu Genel Koordinatörü Yrd. Doç.Dr. Rasim Aşın’ın öncülüğünde, Dünyada ilk parayı keşfeden Lidyalıların başkenti Sardes antik şehrinde, Pattalos Nehri kenarında hiç bir sponsor olmadan imece yöntemiyle ve usta çıkar iliskisi ile on günlük bir sanat festivali düzenleniyor. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Dionysos Tiyatro Festivali kapsamında Türkiye'nin dört bir yanından gelen gönüllü sanatçılar ve sanatçı adayları performanslarını sergilemektedir. Bu yerel bir etkinlik gibi görünse de değerler evrenseldir.
Bu yıl Performans ve Sokak Sanatları Atölyesi çalışmalarının ana teması olarak Sardes ve Salihli bölgesinde bulunan Altın Madeni ve Jeotermal Enerji santrallerin doğaya, insanlara ve hayvanlara yönelik olan zararları konusunu ele aldık. Etkinlik kapsamında bir sokak gösterisi organize edildi.
Pattalos çayından çıkarılan çamurlarla kıyafetlerini ve vücutlarını boyayan yirmi kişilik sanatçı ve sanatçı adayından oluşan grup, izleyen seyircilerin dahil olabildiği bir buçuk saat süren bir performans sergilediler. Daha önce bu konuda birçok çalışma gerçekleştiren Salihli Çevre Derneği öncülüğünde yapılan gösteride son yıllarda açılan madenler ve Jeslerin doğaya yaptığı tahribat doğaçlama olarak anlatıldı. En büyüğü 64 en küçüğü 9 yaşında olan sanatçılar dertlerini sanatsal yolla halkla paylaştı” dedi. (Süleyman Arasan)

Editör: TE Bilişim