Öğrencilerin tercih döneminde dikkat etmesi gerekenleri anlatan Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Galip Girgin, üniversite sıralamalarında bölüm olarak aynı mesleği tercih etmelerinin önemini vurguladı. Tercih sırasında bazen velilerin çocukların yerine tercih yaptığını söyleyen Girgin, ailelerin çocukları desteklemesi gerektiğini belirtti.
Girgin,  “Ülkemizde meydana gelen yanınlar, afetler, sel olayları nedeniyle tercih süreci 20 Ağustos’a kadar devam edecek. Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak tercih danışmanlığı birimimizi oluşturduk. Destek isteyen bütün öğrencilere tercih konusunda yardımcı olacağız. Hizmetimiz yüz yüze gerçekleşmekte. Velilerimiz ve öğrencilerimizden isteğimiz gelsinler bize başvursunlar, randevu alsınlar, onlara tercih konusunda en sağlıklı yolu gösterelim” diye konuştu. 
Öğrencilerin 24 tercih yapma hakkının bulunduğunu açıklayan Girgin, “Öğrencilerimiz tercih sürecinde özellikle puana dikkat etmekten ziyade başarı sırasına göre tercih etsin. Geçen yıl hangi üniversitelerimiz hangi bölümlere hangi sıralarda almışlar geçtiğimiz yıllarda ona göre bir kıyaslama yapıp başardı sıralamasına göre tercihte bulunsunlar. En beğendiğimiz tercih tipi şudur. Öğrencimizin kendini tanıdığını düşünerekten, ailenin de ona tam destek verdiğini düşünerekten yapmış oldukları tercihlerdir. Örneğin 24 tercihin 24’ününde aynı olan tercihler kabul ettiğimiz tercih tipidir. Bütün tercihlerini psikoloji eğitim veren üniversitelere yaptı.  Bu durum bize öğrencinin ne istediğini gösteriyor. Gelecekte yapmak istediği mesleği yapmaya karar vermiş, ailesi de tam destek olmuş. Bu tür öğrencilerimizin başarılı olma şansları yüksektir. Bazen aileler çocuklarımızın yerine geçerek, çocuk adına karar verebilmekte, çocuk adına tercih yapmakta.  Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak bu konularda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bir öğrenci ailesinin isteği üzerine Türkiye’nin sayılı tıp fakültelerinden olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesini yazmış, fakat çocuk tıp okumak yerine başka bölümler okumak istiyormuş. 1 yıl okuduktan sonra ben doktor olmayacağım diyerek okulu bırakıp tekrardan üniversiteye hazırlanmaya başladı. Bu tür örneklerle karşılaşabiliyoruz. Çocuklarımızın yerine karar almasınlar. Tercih yapacak olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim