24 Aralık 2017- 23 Şubat 2020 tarihleri arasında tarihsel olarak bir süreç var.

Peki CHP Manisa İl Teşkilatı açısından nasıl geçti?

İkinci kez İl Başkanlığını kazanan Semih Balaban ve ekibi açısından bakıldığında ilk bakışta ‘Mükemmel ve başarılı’ CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve iktibi yönünden bakıldığında ise ‘Oldukça sıkıntılı fakat diğer yönden umut var’ diyebilirim.

Her iki il başkanlığı seçimlerinde rakamlarda değişiklik göstermese de kırılgan yönlerini unutmamak gerekir. 2017 Seçimlerinde mevcut başkan Halil Tokul karşısında 342 oyla seçimi kazanan Semih Balaban tarihler 2020 Şubat’ını gösterdiğinde ise bu kez CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel destekli kadın aday rakibi Gülşah Durbay karşısında ise 340 oyla ikinci kez CHP Manisa Teşkilatının başkanı seçildi.

 Bildiğim kadarıyla, -hafızam beni yanıltmadıysa- öğrencilik yıllarında (TGB) Türkiye Gençlik Birliği çatısı altında oldukça etkin olan sonrasında da  siyasi hayatına Saruhanlı Gençlik Kollarında başlayan ve iki dönem üst üste Manisa İl Gençlik Kolları başkanlığı süreci, 32 yaşındaki Gülşah Durbay’ı İl Başkanlığı seçimlerine taşıdı.

CHP Manisa İl Teşkilatı sürecinde ilk kez bir kadının il başkanlığı adaylığını ve ardından aldığı 289 delegenin oyunu almayı başaran Gülşah Durbay’ı cesaretinden, mücadelesinden dolayı tebrik etmek gerekir. Durbay’ın bundan sonraki yolculuğu ne olur bilinmez ama partideki kameyi göz önünde bulundurursak önümüzdeki seçimlerde neden Büyükşehir Belediye Başkanlığında adı geçmesin? Veya neden milletvekili sıralamasındaki yerini almasın?

Gelelim, 11 yaşında okul döneminden başlayan ve siyaset yolculuğunu tırnaklarıyla kazıyarak sürdürdüğü CHP Manisa il teşkilatının başına geçmeyi başarmış olan eğitimci kökenli Sosyalist Semih Balaban’a. Gerçekten Eczacılar Birliği Genel Sekreter yardımcılığından CHP Grup Başkanvekilliğine kadar istikrarlı biçimde yolculuğunu sürdüren İktidarın korkulu rüyası olan Özgür Özel ile yerelde parti içi mücadelesini sürdürebilmek öyle böyle kolay bir şey olmasa gerek.

Özellikle Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde parti teşkilatına hakim olduğu 17 ilçe ile tam kadro ‘Destek’ mesajını CHP Genel Merkezine iletmesi yenilir yutulur bir duruş değildi. İşte  o günkü tavır Semih Balaban ve ekibini ikinci kez İl Başkanlığına taşıdı.

 İki yıldan buyana tabiki o köprülerin altında çok sular aktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Semih Balaban ve ekibine karşı Gülşah Durbay’ı destekledi. Hatta desteklemeyi bırakın seçilmiş olan 4 Belediye Başkanı ve büyük ilçelerin başkanlarını telefonla ve bizzat birebir görüşerek adayı Durbay’a destek vermeleri yönünde istekte bulundu.

Özel, kendisiyle birlikte siyaset yapan danışmanı Demirhan Gözaçan, Muradiye Belediye Başkanlığında bulunan Erdinç Yavaşlı, Şehzadeler İlçe Başkan adayı olan Mimar Odası eski başkanı Ferdi Zeyrek’i listeye alınmasında etken oldu. Genel Kurul sıralamasına ise Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu yer aldı.

 Semih Balaban’ın listesinde ise Genel Kurul sıralamasında yarım asır sonra CHP’nin bayrağını Alaşehir’e dikmeyi başaran Ahmet Öküzcüoğlu, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, eski milletvekili Hasan Ören yer aldı. Besim Dutlulu’yu sadece tek listede gördüm.

İL BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE İLK KEZ KADIN ADAY

Şimdi gelelim hangi ilçe ve hangi sandıkta kime ne oy verdiğine. Ak Partili Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin yaptığı Millet Çarşısındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen CHP Manisa İl Teşkilatının 37. Olağan kongresinde 638 delegenin önüne üç sandık kondu.

İlk sandıkta 204 delege oy kullandı Semih Balaban’ın Turuncu listesine 112, Gülşah Durbay’ın beyaz listesine 87 oy çıktı. İkinci sandıkta ise Balaban’a 117 oy, Gülşah Durbay’a ise 84 oy, Üçüncü sandıkta ise Gülşah Durbay oyların 118’i alırken Balaban ise 111 ‘de kaldı. Toplamda Balaban 340 Durbay ise 289 oy aldı. Aralarındaki fark ise 51 oy. Bu öyle büyük bir fark değil, seçim bıçak sırtı geçti. 2017 seçimlerinde ise 2017 seçimlerindeki fark 116 idi. O nedenle bıçak sırtı seçim olmuş diyorum. 

 Sandıktan çıkan ilçe dengelerine gelince Soma’daki 40 delegenin 33’ünü, Gölmarmara 9 Delegesini Gülşah Durbay aldı. Salihli’nin  91 delegenin 70’ini  Gülşah, 21’ini Semih Balaban aldı.Şehzadeler ve Yunusemre delegelerin büyük bir bölümü oylarını Semih Balaban’a verirken Gülşah Durbay her iki ilçeden 30’a yakın oy aldı. Kula-Alaşehir ve Selendi ilçe delegeleri oylarının her iki adaya paylaştırdı. Akhisar ilçesindeki 110 delege 30’u Semih Balaban’dan yana kullanırken öte yanda da  diğer tüm oyları ise Gülşah Durbay’a verdikleri kulislerden gelen ciddi bilgilerden birisi idi. Saruhanlı ilçe başkanı seçim öncesinde ‘Bizim desteğimiz evimizin kızı Gülşah’a’ diye dektare etmişti. Sonuca bakıldığında bıçak sırtı bir seçim oldu.

BALABAN’IN İZLEMESİ GEREKEN YOL HARİTASI

Aslında bu sonuç şunu gösteriyor ki ikinci kez il başkanı seçilen Semih Balaban’ın tüm partiyi Kılıçdaroğlucu, Muharremci, Özgürcü, Hasancı, Yıldızcı, Mazlumcu ayrımı yapmadan tüm partiyi top yekun kucaklayan 17 ilçeye yönelik hizmetin eşit şekilde gelmesini ön gören bir yol izlemesi gerekir.

 Son yerel seçimlerde Alaşehir, Akhisar, Saruhanlı ve Turgutlu gibi ilçelere CHP’nin bayrağını diken Semih Balaban ve ekibi öncelikle buraları koruyarak belediyelerin sayılarını arttırmayı hedefleyen hatta Büyükşehir Belediyesini nasıl kazanabiliriz i şimdiden planlaması gerekir. Kolay değil karşısında 289 delegenin denetimi olacak.

 Bu sonuçlar Semih Balaban’ın Genel seçimlerde Milletvekili yolunu açar mı bilemiyorum ama tarihe baktığımızda Erdoğan Yetenç’ten sonra partide görev alan hiçbir il başkanı bugüne kadar milletvekili olamadığını gösteriyor. Balaban bunu başarabilir mi onu zaman gösterecek. Önünde bir il başkanlığı seçimi daha var. Bu süreci kırmadan dökmeden götürülmesi Manisa’nın kazanması demektir. Çünkü şehrin önünde imar planı gibi sorun var. Muhalefetsiz ve onun görüşü alınmadan imar planın çıkması da olanaksız. Balaban ve ekibi böylesi bir sorunla da imtihanda geçecek. Balaban ve ekibine başarılar diliyorum.

Saygılarımla…