Manisa'da kahreden kaza! 17 yaşındaki motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti Manisa'da kahreden kaza! 17 yaşındaki motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Haber: Ahmet ÜNSAL
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca madenlere saha açmak gerekçesiyle zeytinliklerle ilgili çıkan yönetmelik tepkilere neden oldu. Akhisar Çevre Derneği, Salihli çevre Derneği ve Ege Çevre ve Kültür Platformu(EGEÇEP)’in öncülüğünde Akhisar Belediye'si önünde toplanan kalabalık “Zeytinliklerimize sahip” sloganları atarak tepkilerini dile getirdiler. 
Çok sayıda çevre gönüllüsünün katılım gösterdiği eyleme CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak ve çok sayıda zeytin üreticisi katıldı.
Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak yaptığı konuşmasında; “Tarımda iyice sıkıştığımız bugünlerde yeni bir darbe ile karşılaştık. 1 Mart salı günü çıkartılan zeytin yönetmeliği ile artık Türkiye'deki bütün zeytin arazileri madencilerin kullanımına açıldı.
Tütün üretimini bitirdiler, buğday üretimini bitirdiler, şeker üretimini bitirdiler, sıra Zeytinlik alanlara geldi. 1939 yılında yürürlüğe giren zeytin yasası 83 yıl sonra bir yönetmelikle delinmeye çalışılıyor. 
1939'da ki kanunla Zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilmiyordu. O yüzden bütün tarım ürünleri bitme noktasına gelirken, zeytin kendini korudu.
İklim krizinden çıkış için Dünya, fosil yakıt kömürü terk ederken biz bırak terk etmeyi kömür için tarlalarımızı talana açıyoruz. Tapulu araziler maden arama gerekçesiyle elimizden alınabilecek.
 3 kilometre yakınına kadar başka işletme kuramazsınız demiş 1939'da ki kanun. Bu, zeytine zarar verir diye. 83 yıl önce.
Diyelim ki bir zeytinliğiniz var. Sizin üzerinize tapulu. Zeytinliğin altında da kömür madeni var. Madeni çıkarmak isteyen şirket, bakanlıktan izin alarak sizin tapulu zeytinliğinize girerek kömür madeni çıkarabilecek. 
Bunun için zeytin ağaçlarınızı sökecek ve başka bir yere taşıyacak. Nereye taşınacağı belli değil. 
Taşınacak yer yoksa ağaçlar kesilecek. Madencilik faaliyeti bittikten sonra yani kömür rezervi çıkarıldıktan sonra madeni çıkaran şirket,  o alana zeytin dikecek, rehabilite edecek. Bu ne kadar sürecek o da belli değil. 
Zeytincilik Türkiye’de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağıdır. Yüzlerce yıl 1000 yıl ürün verir zeytin, maden gibi bir kere ürün verip ortalığı kirlenmiş halde bırakmaz.
Özellikle Aydın, Muğla, Manisa, Balıkesir, Akhisar ve civarı başta olmak üzere Ege Bölgesi'nin her tarafında zeytinlikler vardır.
Bu yönetmelikle artık buralar tamamen korunmasız kaldı.
Ülkede neredeyse 190 milyona yaklaşan zeytin ağacının 160 milyona yakını kesilecek. 
Türkiye'deki yokluk ve sıkıntıların üzerine bu 500.000 ailenin mahvoluşu eklenecek. 
Tarım madenden daha değerlidir. Madencilik adı altında doğamızın tarlalarımızın mahvedilmesine izin vermeyeceğiz. İktidarın bu yönetmeliği bir daha bir daha bir daha düşünmesini ve derhal kaldırmasını istiyoruz. Zeytin yoksa hayat yoktur. Zeytinime dokunma diyoruz.” dedi.
“ZEYTİNCİLİK ZEYTİNYAĞ BİZİM GELECEĞİMİZ”
Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu; “Zeytin, zeytincilik zeytinyağ bizim geleceğimiz. Bizim korumamamız gereken zeytin ağacına ne yazık ki bir yönetmelik çıkarttılar. Buraya toplanan bu kitleler bu yönetmeliğe hep birlikte karşı çıkıyoruz. Hepinizi kutluyorum teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
“FERMAN SARAYINSA ZEYTİNLİKLER BU HALKINDIR.”   
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; “Vatanına, toprağına, zeytin ağacına sahip çıkan hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Akhisar’dan, Salihli’den Caferbey’den gelen insanlarımız var. Alaşehir’den, Kırkağaç’tan, Soma’dan Gördes’ten Turgutlu’dan Manisa’nın her tarafından gelen bu koca yürekli insanların önünde saygıyla eğiliyorum. 1 Mart sabahı telefonlarla uyandım. Whatsapptan bir çok görsel geldi sonra öğrendik ki Bakanlık bir yönetmelikle Maden yönetmeliğinde yapmış olduğu bir değişiklikle zeytin sahalarını elektrik üretmek amaçlı madencilik faaliyetlerine açıyor. Zeytin ağaçları bizimdir Ferman sarayınsa zeytinlikler bu halkındır.”
Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege ise “Bugün mevcut iktidarın pek çok tarımsal ürünümüze göz dikten sonra şimdi de zeytinimizi bizden almak için bir ihanet yasası olarak madencilik yasasında yaptığı bir değişiklikle zeytinliklerimizi, zeytinimizi elimizden almasına karşı bir araya gelmiş bulunuyoruz. Zeytinimizi vermeyeceğiz. Akhisar’da tütünümüzü elimizden aldılar. Şeker pancarımızı elimizden aldılar şimdi de kollarını sıvayarak zeytinliklerimizi elimizden alarak gasp ediyorlar.” diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Akhisar Belediyesi’ne önüne toplanan binlerce çevre gönüllüsü ve zeytin üreticileri ve siyasetçiler olaysız şekilde alandan ayrıldı. 

Editör: TE Bilişim