Uzun süren sessizliğini bozan Tuncay Tanrıverdi, Cengiz Ergün’ün amatör spora bakışını farklı bir bakış açısıyla eleştirdi. Tanrıverdi, “Belediyenin imkanlarıyla çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, su vergisi gibi buna benzer gelirlerinden parayla yapmış olduğu tesisler var. Beni o tesislerden muaf tutuyorsun. Peki o halde bu vergilerden de muaf tutsana!.. O paralarla yaptırdın buraları!.. Olmaaz… Adil olsana!..” dedi

 

ÖZEL RÖPORTAJ 1. BÖLÜM: MUSTAFA TATLI

Tanımayanlar bilmeyenler için Tuncay Tanrıverdi’yi şöyle tarif edelim… Dobra, sivri dilli, karnından konuşmayan, gerçekçi, dürüst, doğru bildiğini çekinmeden söyleyen, eyyamcı olmayan, menfaatleri için yalakalık yapmayan, farklı hesapları olmayan, gençlik için spor için kendini feda eden, geçmişte uzun yıllar memurluk yapan, emekli olan, kendi halinde yaşayan bir amatör spor kulübü başkanı… Yeni Manisaspor’u kurarken, varoş mahallesi olarak tabir ettiğimiz kesimden gençleri futbolla buluşturmayı ana amaç edinmişti… Bir dönem Spor il müdürü Mehmet Uçak’ın amatör takımlarından idman başına para istemesi ve 8 Eylül Stadı’nın yıktırmak istemesi, en çok onun içini kanatmıştı…

GENÇLİK İÇİN MÜCADELE ETTİ, KÜSTÜRÜLDÜ

Tanrıverdi, Ulucamispor Başkanı Erhan Delikan ile birlikte amatörün sorununa sessiz kalmazken, amatörün gerçek sesi ve öncüsü olmuştu. Verdiği çarpıcı demeçler, genç takımını bir alt lige düşürme pahasına da olsa yaptığı ses getiren eylemlerin tek hedefi gençlikti… Gerçekleri haykırınca bu yüzden pek seveni de destekleyeni de olmadı… Yapmış olduğu bu kutsal mücadele sonrasında 8 Eylül Stadı’nın yıkılması durduruldu. Amatör takımlardan ücret alınmadı. Hak ettikleri malzemeler ise jet hızıyla verildi… Ama tüm bunları yaparken bir teşekkür edeni bile çıkmadı… O gün bugündür uzun süre sessiz kalmıştı Yeni Manisaspor Başkanı Tuncay Tanrıverdi. Cebinden harcayarak gençlere hizmet etmesine rağmen küstürüldü. Kenara çekildi. Ancak amatörün sorunları yine çığ gibi oldu. Sorunlar büyüyünce aklımıza gelen ilk isim o oldu elbette. Röportaj talebimize “olur” yanıtını verdi. Bizi en iyi şekilde ağırladı ve sorularımıza yine her zaman olduğu en dobra şekilde cevapladı. İşte bu soluksuz röportajın ilk bölümüyle siz değerli okuyucularımızı baş başa bırakıyoruz.

1-Başkan’ım, amatöre hangi amaçla ve nasıl bir giriş yaptınız? Amatörün menfaati için verdiğiniz mücadelelere şahit olduk. Şimdi de amatörler kan ağlıyor. Saha, servis, malzeme, kulüp binası gibi sıkıntılar tavan yaptı…

TUNCAY TANRIVERDİ: Kulübü Güzelyurtspor’dan devralırken amatöre ayrı bir heyecan katmıştık. Kamera, davul zurna getirdik, tribünlerde bir hava oluşturduk. Kardeşlik ortamı yarattık. Altyapı kurduk, seçmeler yaptık. Manisa’nın varoşlarında oturan arkadaşlardan iyi bir ekip yaptık. Mezarlık mahallesinden gençleri futbol sahalarına çektik. Eline futbol topu verelim ki kimse bunların eline molotof vermesin diye… Bu yaptıklarımız asalakların zoruna gitti. Bu yaptığımız, bir kulüpte başkanlık yapıp, kulübün adını kullanarak çeşitli hesaplar yapan kişilerin hesabını bozdu. Çünkü onlarda masraf etmek zorunda kaldılar. O zaman ekonomik gücümüz vardı ki olanı verdik. Şampiyonluklar yaşadık. Resmi internet sitemizi kurduk. Bizim yaptıklarımız diğer kulüplere ve gençlere örnek oldu. Amatör sporu canlandırdık. Basındaki arkadaşlarla iyi ilişkiler kurduk. Neden? Çünkü yeri geldiğinde olaylı bir maçın kararları, basının çektiği fotoğraflar sayesinde daha güncel ve daha doğru hale geldi. Birlik ve beraberlik için de hizmet ederken amatörün saha sorunu başladı.

2-Bu sorunlar nelerdi? Ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

TUNCAY TANRIVERDİ: 8 Eylül Stadı’nın yıkılmamasında ve yapım aşamasına gelmesinde katkımızın olduğuna inanıyorum. Eylemleri yaparken, gençler için bir şeyler yapmak isterken maalesef diğer amatör takımlar bize destek vermedi? Niye vermedi? Çünkü Belediyesporlar. Geçmişte belediyelere yöneticilik ve başkanlık yapanlar, ceplerinden 1 TL vermeden bu işi yaptılar. Ama Manisa’nın büyükşehir olmasından dolayı birçok belediye kapandı. Bunlar şuan da bu alanda olmayacaklar. Niye? Çünkü bizim gibi cepten masraf etme alışkanlıkları yok. 160 bin TL masraf edip küme düşen var. Ben o parayla 3. Lig’e çıkarım. Tüm bunlar sonrasında bizim de moralimiz bozuldu. Bu bahsettiğim belediyeler, bizde zirve yapan oyunculara para teklif ettiler. Ben maç başı para veremiyorum; ama aldım altyapıdan yetiştirdim, amatöre getirdim. Çocukların hayalleriyle oynadılar. Belediyeler beni yıktı. Belediyespor benim oyuncumu benim haberim olmadan idmana çıkarıyor. Sadık diye en popüler oyuncumun lisansının bende olduğunu bilmiyorlar mıydı? Bana geliyorlar, ücret talep ediyorum, ‘ee üç top vereyim’ Al topunu git annenle oyna. Utanmıyor musun benim sporcumu ayartıyorsun. Senin elinde onlarca imkan var, altyapın var. Trilyonlar harcayıp başarılı olamayanlar, sporcuma göz dikerek bunu nasıl yıkarım? Hesabına düştüler. Ben onu anlıyorum. Yol bu değil.

3- Belediyeler kendi ilindeki amatör takımların en iyilerini kadrosuna katarken, bir de diğer şehirlerden transferler yapıp şampiyonluk mücadelesi veriyor. Belediyespor’un şampiyon olması bu kadar önemli mi?

TUNCAY TANRIVERDİ: Bal tutan parmağını yalar. Bunlar bu işin başında. Amatör takımın şampiyon olması belediyeyi fazla ilgilendirmez ama Belediyespor’un şampiyon olması o başkanın zihniyetinde artı oy getirir düşüncesiyle hareket ediyor. Oy isterken ben ‘Belediyespor’u şampiyon yaptım’ diyecek. Ama Ulucami, Alaybey, Yörükspor şampiyon olmuş bunda anlatacak bir şeyi yok. Yani ufukları dar, geniş düşünemiyorlar. ‘Ben yapayım Manisa kazansın’ diye düşünmüyorlar. Ben ben ben!.. Bu şekilde düşünenler yarın ben diyemeyecek.

4-Belediyespor futbol takımına ciddi yatırımlar yapılıyor. Diğer amatörlerin halini görünce bu haksızlık değil mi?

TUNCAY TANRIVERDİ: Beni Belediyespor yönetimine alsana? Harcamaları bilsem ya? Belediyespor yönetiminde olsam, durun kardeşim! Peki ya diğer takımlar ne olacak diye sorarım. Belediyespor bütün takımlara yardım etmeli. Ekonomik destek sunmalı. Bir malzeme koyacak yerimiz yok, servisimiz yok. Eski minübüslerden birer tane versene kulüplere? Ben belediye başkanı olacağım Manisa’da futbolu zirve yaptırırım. Millet, Manisa’ya futbol nedir diye görmeye gelir. Gel çok konuşuyorsun senin yapacağın nedir? diye sormuyorlar. Malzeme veriyorsun, ben o malzemelerle sporcu yetiştiriyorum, geliyorsun o sporcumu ayartıyorsun. Sen 1 milyon veriyorsun ben bir kuruş veremiyorum. Ondan sonra aynı maçta karşı karşıya geliyoruz. Belediyespor’un profesyonel liglere katılması anayasaya aykırı. Şartlarımız eşit değil. Bütün kentlerde belediyeler futboldan elini çekmeli. Amatörlere destek vermeli. Amatörü yok ederseniz, çok sayıda suçluyu türetmiş olursunuz. Bu çocuklara el atmak Belediyespor’u şampiyon yapmaktan geçmez. Her mahallenin binlerce taraftarı var. Öze dönüş olmalı.

5- Peki belediyeler, amatörlere ne gibi katkılar sağladı? Sporun siyasete katkısı da es geçilmemeli değil mi?

TUNCAY TANRIVERDİ: Bir malzeme veriyorlar. İlk dönem Cengiz Ergün’ün seçim kazanmasında futbol takımlarının ve sporcuların büyük rolü olmuştur. Geçmişte başkanlık yapmış amatörün sorununu bildiği için bu nedenle belediye başkanı olursa destek verir düşüncesiyle oy vermiş olabilirler. Ben vermedim. Ben siyasi olarak bu işe bakmadım. Bütün partilere yakınım. Kim spora yardımcı olmuşsa çocuklara destek olmuşsa o parti benim başımın tacıdır. Partiler arası ayrım yapmam. Belediyenin imkanlarıyla çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, su vergisi gibi buna benzer gelirlerinden parayla yapmış olduğu tesisler var. Beni o tesislerden muaf tutuyorsun. Peki o halde bu vergilerden de muaf tutsana!.. O paralarla yaptırdın buraları!.. Olmaaz… Adil olsana!..

6- Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e mesajınız nedir?

TUNCAY TANRIVERDİ: O koltuklar kimsenin babasının tapulu malı değil. Her ne kadar babandan dolayı çok zengin olsan da arsa ve ev şampiyonu olsan da gün gelir o koltuktan kalkarsın. O koltuktan kalkıp halkın içinde olduğun zaman eğer o zaman halk sana saygıyla gülücükler atıyorsa o zaman başarılı olmuşsun demektir. Ama bu anlayış başarı getirmez. Herkese eşit ol. Hazreti Ömer’in adaletini uygula. Devletin mumuyla kendi mumunu ayrı ayrı yapardı. Ramazan ayı olduğu için söylüyorum. Adamların katrilyonları var Peygamberimizin neyi vardı be? Devlet başkanıydı. O hesap çok zor. Adam bir ipin hesabını veremiyor Allah katında. Trilyonların hesabını vermek çok ağır. Bu gelirlerden elde ettiğin tesislerinden bizi yararlandır.

7- Büyükşehir Belediyesi’nin spora 8 milyon TL bütçe ayırdığı söyleniyor…

TUNCAY TANRIVERDİ: Aklım almıyor. 8 trilyonla Manisa amatörü zirve yapar. Hizmetini yaparsan spordan dolayı oyda alırsın. Ananın ak sütü gibi helal olsun. Saygı duyarız. Yapacağın her icraatta arkanda oluruz. Belediye başkanının etrafından ona gerçekleri anlatamayan kişiler olabilir. Her yaptığınıza ‘çok doğru yaptığınız’ diyebilir. Menfaatlerinden dolayı bir şey diyemezler ama benim bir menfaatim söz konusu değil. Beni dinle Cengiz Başkan. Gitmek istesen de bu halk seni bırakmaz. Bu söz sadece senin için değil lider olan herkes için geçerli. Karşıt sesleri her zaman dinleyeceksin.

8- Belediyelerden maddi destek beklentiniz var mı?

TUNCAY TANRIVERDİ: Bir faaliyete katılabilmek için katkı payları var, hoca payları var. Sezonluk 3-5 bin lira harcıyoruz. Futbolculara ve hocalara para verememe rağmen… Hocaya para veremediğimiz için sesimizi çıkaramıyoruz. Maddi yardım yapsınlar. Spor kulüpleri dernektir. Bu hesaba yatırılan paranın harcamak zorundadır, belgelemek zorundadır. Kimse oradan on kuruş çalamaz, rahat olsunlar.

DEVAMI YARIN…

İŞTE ÖNEMLİ KONU BAŞLIKLARI

-Hüseyin Tanrıverdi ve AK Parti’nin spor politikaları için ne dedi?

-Bülent Kar ve Cengiz Ergün’ü nasıl kıyasladı?

-Hangi valiyi öve öve bitiremedi? Hangi valileri yerden yere vurdu?

-Amatörlere “Çingene gibi malzeme almaya geliyorsunuz!” diyen yetkili kim?

-Manisaspor’un gidişatını hangi takımın gidişatına benzetti?

Editör: TE Bilişim