Ege Bölgesi’nin gerek tarımsal sulamada gerekse elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajının kapakları açılmasıyla kanal ve kanaletler su ile dolmaya başladı. Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden biri olan Manisa’da üreticiler sulama sezonun gelmesiyle birlikte yaptırdığı sondajlarla bağları, mısır tarlalarını sulamaya başladı. Birçok yerde üreticilerin modern sulama sistemlerini tercih ettiği görüldü. Bu yıl Manisa’da 340 bin dekar tarım arazinin sulanması planlıyor. Sulama sezonunda 25-30 gün arasında su verilmesi hedefleniyor. 
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, kanaldan gelen suların yetersiz olduğunu söyledi. 20-25 gün civarında su verileceğini ifade eden Okur, “Bu su yetersiz. Bir de devletimiz bir yasa çıkardı. Manisa Bölgesi’nde komple sondaj çakamazsınız diye bir genelge çıkardı. Tamam ova yerlerinde sondaj çakmayalım ama dağ arazilerindeki zeytin arazilerimiz kurumaya döndü. Devletimizin bu yasağı yeniden inceleyip sondaj çakmama durumun gözden geçirmesi gerekiyor. Ova haricindeki dağlarımızdaki arazilerimize hafif bir esnekli sağlaması gerekiyor. Zaten kuraklık hat safhada. Tamam ovadaki sondajları çaktırmasın. Vatandaş bir şekilde kanaldan sulayacak. Bugün Saruhanlı’da 140 bin dönüm zeytin alanı var. Bu 140 bin dönümün 90 bin dönümü kır arazi. Bu insanlar bu zeytini nasıl sulayacak” diye konuştu. 
Manisa’da ve Saruhanlı’da genelde üreticilerin damlama sulama sistemine geçtiğini kaydeden Başkan Okur, “Geçmiş yıllarda 100 bin dekara yakın sulanan bağ arazisi bugünlerde 15-20 bin dekara kadar düştü kanallardan sulanan bağlar. Ama kıraç bölgelerdeki, dağdaki üretici suyu nereden getirecek. Sondaj yok, kanal yok, kanalet yok hiçbir şey yok. Eh mahsul yanacak. Zeytin bir endüstriyel bir ürün. Ülkeye çok büyük katkı sağlayan bir bitkidir. Bunlar nasıl sulama yapacak. Devletimizin bu kararı tekrar gözden geçirmesini istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim