Haber: Ahmet Ünsal

Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Peyker Temiz ve Ses Manisa Şubesi Başkanı Figen Pehlivan Demirel, İş sağlığı, sağlık çalışanlarına şiddet ve sağlık çalışanlarının çocuklarına yönelik ciddi kreş sorunlarının olduğunu altını çizerek yaptıkları ortak basın açıklamasında şu detaylara yer verdiler:

“Bu yıl 1 Mayıs Emek ve dayanışma Günü’nü meydanlarda, yürüyüşlerle kutlayamasak da, bugün 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde öncelikle sağlık emekçilerinin, elbette tüm işçi ve emekçilerin hakları için söyleyecek sözlerimiz var. Artık bayramlar kutlama günü olmaktan çıktı, taleplerimizi iletmeye, sesimizi duyurmaya çalıştığımız hak mücadelesi gününe dönüştü. 
Bugün, hem 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, hem de 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla, sağlık çalışanları olarak taleplerimizi bir kez daha tekrarlamak üzere buradayız.
Emekçiler için zor olan koşullar, Covid 19 pandemisinde daha da zorlaşmıştır. Sağlık çalışanları ise bundan en fazla etkilenen kesimdir. Ülkemizde Covid-19 nedeniyle bugüne kadar 412 sağlık çalışanını kaybettik. ILO kayıtlarına göre dünyada yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 7000’i geçmiştir. Covid 19 hastaları arasında, sağlık çalışanlarının oranı %10’un üstündedir. Aramızda ikinci, üçüncü kez Covid 19’a yakalananlar var. Sağlık çalışanları arasında stres ve kaygı bozuklukları, depresyon çok yaygınlaşmıştır. Her 5 sağlık çalışanından birinin bu tür ruhsal sorunlar yaşadığı bilinmektedir.
Daha birkaç gün önce Manisa Şehir Hastanesi’nde bir meslektaşımıza yapılan fiziksel saldırının benzerlerini her gün yaşarken, “Hakkınız ödenmez” “Siz süper kahramanlarsınız” gibi sözlerle avunmamızı bekleyemezsiniz. Bu tür kutsallık, insanüstü kahramanlık nitelemeleri ile hak taleplerimizi boşa çıkaramazsınız. Biz de sizin gibi insanlarız; robot ya da makine değiliz. Ailelerimiz var, toplumun içinde sizlerle birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla, emek verdiğimiz bu meslekte hak ettiğimiz değeri görmek; maddi ve manevi karşılığını almak istiyoruz.
Bugün bir kez daha yöneticilerimize sesleniyoruz: 
Sağlık ordusu, yıpranmış, tükenmiş, moralsizdir. Yıllık izin, emeklilik, istifa gibi temel özlük haklarımızı kullanmamızı engellenemez, bu konudaki yasakların derhal kalkması gereklidir.
Sağlık sisteminin sadece araç-gereç, malzeme ile değil, yeni personel alımı, yeni atamalar  ile güçlendirilmesi şarttır.
Sağlık çalışanları içinde bu kadar hastalanan, bu kadar can veren varken, Covid 19 un meslek hastalığı sayılması gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü ve 130’u aşkın ülke Covid19’u meslek hastalığı saymışken, Türkiye’deki sağlık çalışanları da bunu hak etmektedir.
Sağlıkta şiddeti önleyecek, sağlık çalışanlarını güvenli iş ortamı sağlayacak “Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası” çıkarılmalıdır. 
Emekliliğe yansıyan kalıcı ve ekonomik verilere uygun gerçekçi maaş artışı yapılmalıdır.
Sadece sağlık çalışanları değil, tüm işçi ve emekçiler için kapanma ve çalışma yaşamının yavaşlaması nedeniyle vatandaşların yaşayacağı ekonomik kayıpların, sosyal devlet anlayışı ile telafi edilmesi, ülke kaynaklarının vatandaşı destekleyecek şekilde düzenlenmesi gereklidir. Acilen ekonomik ve sosyal destekler sunulmalıdır.
Ve halkımıza sesleniyoruz:
Sizlerin sağlığı için gece-gündüz, aralıksız, fedakarca çalışıyoruz. Herkes esnek çalışma, yarı zamanlı çalışma yaparken, biz yıllık izinlerimizi bile kullanmadan mesaiye devam ediyoruz. Halkımızdan hak ettiğimiz saygıyı ve sahiplenmeyi görmek istiyoruz. Bize yapacakları en büyük katkı, açıklamalarımız ve önerilerimize kulak vererek üzerlerine düşen sorumlulukla kendilerinin, ailelerinin, toplumun sağlığını koruyacak şekilde hareket etmeleridir.
Manisa Tabip Odası olarak herkes için sağlıklı ve güvenli ortamlarda, emeğin karşılığını bulduğu, dayanışmanın hakim olduğu güzel günlere erişmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda sağlık emekçileri başta olmak üzere, tüm işçilerin, emekçilerin bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik hakkını her zaman ve her yerde savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim