​​​​15 TEMMUZ'DA YAŞANANLAR
15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimidir.
Darbeci askerlerin planlamasına göre 03:00-06:00 saatleri arasında yapılacak olan darbe, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın darbe girişimi istihbarat olarak bilgi edinmesiyle mecburi olarak erken saatlere çekildi.
15 Temmuz 2016 tarihinde saat 22:00 sularında İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir grup Jandarma Genel Komutanlığı askeri tarafından trafiğe kapatıldı. Köprülerin trafiğe kapatılmasıyla eş zamanlı olarak Ankara'da F-16 tipi savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı.
Savaş uçaklarının uzunca bir süre havada kalmasını sağlamak için de İncirlik Üssü'nden bir yakıt ikmal uçağı görevlendirildi. Saat 22:30 sularında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bütün emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı.
Aynı dakikalar içinde Milli İstihbarat Teşkilatı binasına askeri bir helikopterle ateş açıldı, teşkilatta bulunan güvenlik görevlileri tarafından ateşe karşılık verildi. İstanbul'da ise Atatürk Havalimanı, sadece iniş yapacak olan uçaklara izin verilme şartıyla hava trafiğine kapatıldı.
Yaşanan bu hareketlilikle eş zamanlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri e-posta adresinden basın mensuplarına "ülke yönetimine Yurtta Sulh Konseyi tarafından bütünüyle el konulmuştur" olarak bir mesaj gönderildi. Mesajın gönderildiği esnada TRT 1 canlı yayını kesildi, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına bir darbe metni okutuldu.
Askeri hareketlilik esnasında Marmaris'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, girişimin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmadığını belirterek tüm halkı meydanlara, köprülere ve hava limanlarına davet etti.


Manisa Valiliğinde hareketli saatler
İstanbul ve Ankara’da yaşanan askeri kalkışmanın ardından Manisa Valiliğinde hareketli saatler yaşanmaya başladı. Çok sayıda emniyet mensubu Manisa Valiliği önünde üst seviyede tedbir alırken Manisa Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç de Manisa Valiliğine gelerek Vali Mustafa Hakan Güvençer ile görüşüyor. Valilik önünde bekleyen polisler de cep telefonlarından gelişmeleri yakından takip ediyor. 
Bu arada TRT’den Yurtta Sulh Konseyi tarafından yapılan ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından korsan açıklama olarak bildirilen açıklama Manisalılar tarafından kahvehanelerde dikkatle dinlendi. Vatandaşlar şaşkınlık içinde neler olup bittiğini anlamaya çalıştı.
 
Manisa’da on binlerce vatandaş sokağa döküldü
Manolya Meydanından askeri noktalara yürüyen öfkeli kalabalığın askeri noktalara zarar vermesini ise AK Partili yöneticiler engelledi. Ankara ve İstanbul’da yaşanan askeri kalkışma Manisalıları sokağa döktü. AK Partili yöneticilerin çağrısına uyan tüm sağduyulu vatandaşlar ellerine aldıkları Türk bayrakları ile sokaklara döküldü. Manolya Meydanında toplanan on binlerce Manisalı Manisa Garnizon Komutanının konutu, Askerlik Şubesi ve Merkez Komutanlığına ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganları atarak yürüdü. Öfkeli kalabalığın askeri noktalara zarar vermesini ise AK Partili yöneticiler engel oldu. Garnizon Komutanlığında ve Askerlik Şubesinde hiçbir asker bulunmazken Merkez Komutanlığı önünde askerler herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbet tuttu. Emniyet Müdürlüğü önünden geçen vatandaşlar ise polislere alkışlarıyla destek oldu. Vatandaşlar Merkez Komutanlığının ardından Manisa Valiliğine doğru yürüdü. Manisa Valiliğinin balkonunu dev Türk Bayraklarıyla donatan vatandaşlar tekbir getirerek Recep Tayyip Erdoğan’a ve demokrasiye sahip çıktı. Bu arada Çoğunluğu AK Partililerden oluşan vatandaşlara MHP'lilerden de büyük destek gelerek yürüyüşe bozkurt işaretleriyle destek verdi. 


Kızılay, sabaha kadar darbe girişime karşı nöbet tutacak olan Manisalılar tek yürek tepkilerini gösterirken sokaklardaki vatandaşlara Kızılay tarafından su ve meyve suyu dağıttı.

Camilerde sala sesleri
15 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilen askeri darbe girişiminin ardından yaşanan çatışmalarda 161 kişi şehit oldu. Bu vatandaş için Türkiye genelindeki 85 bin camiden saat 12.00'de sala okundu. Okunan salanın ardından yapılan anonsta "Sayın halkımızı devletimize, milletimize ve değerlerimize sahip çıkmaya davet ediyor; bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, aziz milletimize baş sağlığı diliyoruz" denildi. 

Manisalılar demokrasi nöbetinde
Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen askeri kalkışmanın ardından başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere halka yapılan ‘Sokağa çıkın’ çağrısının ardından demokrasi nöbetini Manolya Meydanında sürdüren Manisalılar sabah namazında Şehzadeler ilçesindeki Hatuniye Camii'nde bir araya geldi. 

Manisa’da iki komutan gözaltında 
Mustafa kemal Atatürk’ün ‘Vatana ihanetin bedeli olmaz. Er ya da geç bedeli ödenir’ sözüyle kendisine ait sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, “An itibariyle Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ekrem Arslan ve Merkez Komutanı Albay Murat Yıldız gözaltına alınmıştır. Devamı gelecek, bu vatan bir avuç haine teslim edilmeyecek kadar kıymetli" ifadelerini kullandı. 
AK Parti İl Başkanı Zülfikar Gürcan dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada, “Bizim aldığımız bilgiler çerçevesinde bu darbe girişimi başladığında bana gelen bilgi ‘Darbe girişimi olmuş, yönetime el konulmuştur’ diye bildiğim kadarıyla Tugay Komutanı yönetime el konulmuştur diye emniyet müdürümüzü aramış, emniyet müdürümüz de gerekli cevabı verdiği bilgisi bana geldi. Bu çerçevede Cumhuriyet Başsavcılığı hemen harekete geçti ve başsavcılığımız gerekli gözaltı kararını aldırttı. Hemen Garnizon Komutanlığında bu gözaltı kararını uygulamak için emniyeti harekete geçirdi” ifadelerini kullanmıştı. 

Vali Güvençer'den askeri kalkışma açıklaması 
Dün akşam saatlerinde yaşanan darbe girişimiyle ilgili Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türk Milleti'nin sınavı son derece başarılı bir şekilde verdiğini aktaran Güvençer, "Türk halkı onuruna, şerefine sahip çıktı. Manisa, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir parçası olarak gösterilen tepkiye en güzel cevabı verdi. Allah’a çok şükür kimsenin burnu kanamadan Manisa’da bu işi atlattık. Ama tüm Türkiye’de verdiğimiz şehitlerimizin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Tüm kamu kurumları, tüm devlet unsurları şuanda ayakta görevinin başındadır. İnşallah daha güzel hizmetler yapabilmek için bugünden itibaren daha büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Manisalılar Demokrasi Bayramını kutluyor 
AK Parti İl Başkanlığı tarafından yapılan çağrıyla yeniden meydanlara inen Manisalılar darbe girişiminde bulunanlara tepki gösterirken başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete destek yağdı. Meydana AK Parti Manisa İl Başkanı Zülfikar Gürcan, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Memur Sen İl Temsilcisi Mustafa İrğat, Memur Sen’e bağlı sendika başkanları ve binlerce vatandaş katıldı. 

Manisa'da 3 kaymakam ve 2 vali yardımcısı görevden uzaklaştırıldı 
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, askeri girişime karıştıkları ve FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması içerisinde oldukları iddiasıyla kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili bilgi verdi. Vali Güvençer, "Manisa il genelinde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun işleminin yerelde icrasıyla 31 hakim savcı, İç İşleri Bakanlığı'nın onayıyla tesis ettiği görevden uzaklaştırma işlemiyle 3 ilçe kaymakamı 2 vali yardımcısı görevden uzaklaştırılmış durumda. Yine gerek yerinde yürütülen faaliyetler, gerek İç İşleri Bakanlığı'nın kararı ile İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında 9 rütbeli personel görevden uzaklaştırılması bunların 4'ünün aynı zamanda gözaltına alınması işlemi tesis edilmiş durumda. Emniyet teşkilatı bünyesinde ise hem yerinde yürütülen çalışmalar hem de İçişleri Bakanlığımızın kararı ile 64 polis memuru ve rütbeli emniyet mensubu görevden uzaklaştırılmış bir bölümü gözaltına alınmış durumda" dedi. 

Manisa'nın ilçelerinde de halk ayaktaydı
Ankara ve İstanbul’da yaşanan askeri kalkışma Manisalıları sokağa döktü. Merkezde olduğu gibi ilçelerde de sağduyulu vatandaşlar ellerine aldıkları Türk bayrakları ile sokaklara döküldü. İşte ilçelerdeki gösterilerden kayda geçen kareler...

Editör: TE Bilişim