I. Ahmet döneminden itibaren ilgisiz bırakılan Manisa Sarayı, zamanla parsel parsel satılmaya başlandı. Manisalı Tarihçi Talha Uğurluel'in anlatımıyla, "Önce bahçesinin bir kısmı kiraya verilip satıldı daha sonra bir diğer kısmı satıldı. Sadece Fatih Kökünün bulunduğu asıl bölge koruma altına alınıyor. Son tamirat II. Mahmut döneminde 1829-30'lu yıllarda yapılıyor. Ama nihayetinde kaderine terk ediliyor. Ve Fatih Köşkü bile korunamıyor. Sarayın en özel bölgesi Fatih'in adlandırdığı Fatih Kulesi olarak adlandırılan o özel kuledir."

Nakkaş Hasan'ın çizimi

1596 yılında hazırlanan Şemailü’l-Osmaniye adlı eserde, Nakkaş Hasan'ın çizdiği minyatür yer alır. Manisa'nın çizildiği eserde, orta alanda devasa Manisa Şehzade Sarayı yer alır. Sarayın etrafında devasa surlar, sur üzerindeki burçlar, dendanlar, kasırlar, Fatih Kulesi ve üç hamam resmedilir. Nakkaş Hasan'ın çiziminden esinlenerek hazırlanan sarayın minyatürü de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yer alır. Kenti ziyarete gelen turistler, Manisa Şehzade Sarayı minyatürünü izleme şansı bulurlar.

Manisa Şehzade Sarayı'ndan geriye neler kaldı?

Saraydan geriye üç yapı kaldı. Fatih Kulesi, kule karşısında bulunan otel zemininde yer alan hamam ve Cumhuriyet Meydanı altında yer alan hamamın Şehzade Sarayı'ndan kaldığı bilinir. Sarayın diğer bölümlerinin önemli bir kısmı tahrip olurken, bir kısmının da kentin altında olabileceği düşünülüyor.

Fatih Kulesi'nde restorasyon başladı

Topkapı Sarayından sonra Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı en büyük saray olarak bilinen Manisa Sarayı'ndan günümüze ulaşabilen tek yapı olan Fatih Kulesi’nin restorasyonu başladı.

www.manisahaberleri.com