Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar devam ediyor. 

Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 5'inci gününde devam etti.

Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katıldı.

Arama kurtarma faaliyetleri, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, 24 saat esasına göre yürütüldü.

ARAÇLARA AİT PARÇALAR BULUNAN ALANDA ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTIRILDI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı.

Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı.

Metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları devam etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı da bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi yaptı.

Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

BAKAN BAYRAKTAR: 6 İŞÇİ DERE YATAĞINDA, 3 İŞÇİ İSE MANGANEZ OCAĞINDA

Çalışmalardaki son duruma ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, su kontaminasyonuna karşı 9 ayrı noktadan ölçüm aldıklarını ve şu ana dek olumsuz bir duruma rastlanmadığını bildirdi. 

Göçük altında kalan 6 işçinin dere yatağında, 3 işçinin ise manganez ocağında olduğunu belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: 

"Son 24 saat arama kurtarmayla alakalı özellikle manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun bir çalışma devam ediyor 6 işçimiz dere yatağında, 3 işçimiz manganez ocağında. İşçilerin olabileceği yerlere yoğunlaşıyoruz.

Toprağın kaldırılması önceliğimiz. Suda halk sağlığını tehdit edecek durum yok Olayın kök nedenleri ayrıntılı şekilde araştırılıyor. Her gün farklı lokasyonlardan suyla alakalı 9 ayrı lokasyondan ölçüm yapıyoruz ve ölçüm alıyoruz.

Özellikle temiz suyun buradaki dere havzasına karışmadan daha farklı yollarla aktarılmasıyla alakalı da özellikle DSİ'nin koordinasyonunda ve kontrolünde ciddi bir çalışmayı yürütüyoruz."

GÖZALTINA ALINAN 8 ŞÜPHELİDEN 6'SI TUTUKLANMIŞTI

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı.

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada ise aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

NE OLMUŞTU?

2021 yılında 50 ton siyanürlü suyun sızmasına rağmen kapatılmayan, kapasite artırımına onay verilen Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde yığın liç alanında 13 Şubat'ta çökme meydana gelmiş, işçiler göçük altında kalırken tehlikeli kimyasallar toprağa karışmıştı. İçişleri Bakanlığı 667 çalışandan 9’una ulaşılamadığını bildirmişti.

Arda attı, Ancelotti sarıldı Arda attı, Ancelotti sarıldı

Yığın liçi nedir?

Yığın liçi, geçirimsiz bir zemin üzerindeki malzemeye çözücü kimyasallar verilerek kazanılmak istenen bileşenin seçimli olarak çözeltiye alınması işlemidir.

Çözelti ya da solüsyon nedir?

İki ya da daha fazla maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışımdır.

Editör: İclal Çiçek