Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Eylül Yüksel (26), hayatında yaşadığı kayıplardan sonra odasında yaktığı mum sayesinde kurduğu markanın sahibi oldu. İnternet sitesini kurarak evde mumdan ürettiği ürünleri online satmaya başladı. 

Çocukluğundan beri mumlar ile arasında duygusal bir bağ olduğunu ifade eden Yüksel,  “Gece bir umum başında otururken, ‘Neden kendi ışığını kendin görmüyorsun’ diyerek başladığım bu yolculukta sabah uyanıp evimdeki koltuğu sattım. Sosyal medyadan hikayemi paylaştım. Tabi ki de her şey normale dönemezdi. Baktım koltuk sadece bu yolun kapısını açtı ve dahası lazım ben de hayalini kurduğum başka bir şeyden vazgeçmek zorunda kaldım. Kemanımı sattım. Kemanımı satmak zorunda kaldım. Elimde avucumda ve hayalimde ne varsa başkalarıyla buluşturmak için çalışmaya başladım” diyerek başka hayatların hikayelerine de ışık olma yolunda bir adım attı. 

Elindeki imkanlardan faydalanarak bu işe başladığını ifade eden Yüksel, “Hep hayalim esnaf olmaktı. Bir şey üreteyim ve üretimim sonucunda insanlarla bir iletişimim olsun istiyordum. Fakat fırsat bulamamıştım. Aylar önce çalıştığım yerden kovuldum. Daha sonra bu olay üzerinden bir kötü haber daha aldım. O gün evde otururken yaşadığım kayıplar aklıma geldi. O üzüntüyle ne yapsam diye düşünürken bir anda evde otururken elektrikler kesildi.  Zaten işsizdim ve bir gelir kaynağım olmadığı içinde faturalarım birikmişti. Ben de bunun üzerinde kitaplığımdaki mumu alıp yaktım ve ağlamaya başladım. Başıma gelen her şeyi düşünüp kendimi çaresiz hissettim. Daha sonra mumla bakışırken bir anda aramızda bir bağ oluştu.  Sonra düşündüm Eylül neden biri seni aydınlatsın diye bekliyorsun, kendi ışığını kendin yakmıyorsun dedim. Mumla ilgili bir şeyler yapmaya karar verdim. Fakat hiçbir imkânım yoktu ve bu konuda tecrübem de yok. Evde bir koltuğum vardı onu satmaya karar verdim. Üründen aldığım parayla faturalarımı ödeyip İzmir’e gittim. Almam gereken malzemeleri aldım. İnanılmaz derece mutluydum. Eve geldim ilk malzemelerden ürün çıkarırken o kadar heyecanlıydım ki. Akşam bu süreci anlattığım bir videoyu sosyal medyada paylaştım. O gün gelen destekler beni çok mutlu etmişti. Ürünleri yaparken geldiğim nokta beni motive ediyor. Aynaya baktığımda ne yapabildiğim ve yapabileceğimi görebiliyorum. Bir sonraki ihtiyacımda kemanımı satmak zorunda kaldım” şeklinde konuştu.
Başkaların hayatlarını aydınlatmak istiyorum
Son yaşadığı iş tecrübesinden yola çıkarak kendi kararlarını verebileceği bir iş yapmak istediğini vurgulayan Yüksel, yapacağı işlerde kendi emeğinin olmasını istediğini belirtti. İşe başlarken insanların olumlu olumsuz tepkilerine maruz kaldığına değinen Yüksel, “Çok zor bir iş fakat benim için keyifli. İnsanların mum yakıp aldığı ışık benim hedeflediğim bir durum.  Bir gün evinizde çaresizce yaktığınız bir mum benim yaptığım olsun. Yani ben nasıl o ışıktan güç alıp kendimi aydınlatmaya karar verdiysem istiyorum ki başkalarının hayatlarını da aydınlatabileyim” sözlerine ekledi.

Ürünlerinin çeşitliliğini arttıracağını söyleyen kadın girişimci Yüksel, “Ben bir şeyler yapıyorum dediğim yolda artık bir işletme sahibiyim, genç bir girişimciyim. İlk etapta mum üzerine ürün çıkartıyorduk şu anda tütsü grubumuz var. Bununla birlikte gelecek farklı gruplarımızda olacak. Bunların hepsi kendi evimde yaptığım şeyler. İnternet sitemiz kuruldu. Satışlarımız online gerçekleşecek. Yavaş yavaş fakat emin adımlarla yürüyen bir işletmeyim. Bu süreçte abim, annem ve arkadaşlarım benim en büyük destekçim.  Çekirdek bir ekip kuruyoruz. Herkesin bu iş için benimle birlikte ne kadar çok heyecanlandığını görmek beni mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. 

Kadın olarak hayatta kalmanın zor olduğuna dikkati çeken Yüksel, ilerde en az 3 kadına istihdam sağlamak istediğine vurgu yaptı.

Editör: TE Bilişim