CHP, Bakan Pakdemirli’ye Seslendi: 18 TL’nin Altında Açıklanan Fiyat Üreticiyi Mağdur Eder

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Şadiye Uysal, kadın ve gençlik kolları üzüm üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. 
Manisa Şehzadeler ilçesine bağlı Yeniköy mahallesindeki üreticiler CHP’li heyete bu yılki fiyat konusunda beklentilerini dile getirdiler. 
Üzüm üreticisinin sıkıntılarını dinleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, üreticinin büyük bir mağduriyet yaşadığının altını çizerek, “Bugün sorun şudur: Çocuk doğmuştur, adını koyan yoktur. Üzüm fiyatı açıklanmadan hasada başlandığında üzümcü üzümünü yok pahasına satmak zorunda kalmakta, tüccarların elinde oyuncak olmaktadır. Hangi fiyattan satacağını bilemediği için, bir regülasyon olmadığı için üzümcü kimsesiz ve sahipsizdir. Üzüm fiyatını açıklamanın acelesi yok diye düşünen bakana şunu söyleyeyim: Üzümcünün telefonu susmuyor. Neden susmuyor? Veresiye aldığı ilacın parasını istiyorlar. Banka verdiği krediyi geriye istiyor. Gübrenin fiyatını istiyorlar. Alacaklı olanlar üzümcünün gözünün içine bakıyor. Üzümcünün de gözü kulağı sizde. Geçtiğimiz yıllarda üzüm fiyatı açıklanırken çok kötü uygulamalar oldu. Bakana, testiyi kırmadan bir uyarıda bulunalım. İktidarınızın üzüm üreticisine bir sözü var, bu iktidarınızın namus sözü; ‘Biz 2 doların altında üzüm almayacağız’ dediler. Bugün hesaplandığında bu para 17-18 TL’nin altında değildir.” ifadelerini kullandı. 

“YARINDAN TEZİ YOK 9 NUMARA İÇİN 18 TL’LİK KURU ÜZÜM FİYATI AÇIKLANMALI”
CHP’li Özel, üreticinin beklediği fiyatın 20 TL olduğunu, ancak 18 TL’nin altında açıklanan fiyatın üreticiye büyük mağduriyet yaşatacağını ifade ederek, “Esasında üzüm fiyatının olması gereken para 20 TL. Ama 18 TL’nin altı bir felaket demektir. Tarım Bakanı’na şu uyarıda bulunalım. Ormanlar yandı, hep birlikte içimiz yandı. Sel oldu, hepimiz perişan olduk. 18 TL’nin altında bir fiyat açıklarsanız üzümcüyü yakarsınız, üzümleri sel alır gider, bu çiftçi batar. Köylere geçtiğimiz dönemlerde olduğunun çok üstünde haciz gelir, çok ciddi sıkıntılar var, testiyi kırmadan söylüyoruz. Sakın ha sakın! Manisalılar, Manisalı bakandan 18 TL’nin altında bir kelime duymak istemiyorlar. Yarından tezi yok, 2 doların altında kalmayan 18 TL’lik kuru üzüm fiyatı açıklanmalı. Bugün söylediğimiz 18 numara, perişan olmama, icralık olmama, mahkemelere düşmeme parasıdır.” diye konuştu. 

“ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMESİNLER”
Ziyarette konuşan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, girdi maliyetleri altında ezilen üreticinin bu yıl ki fiyat beklentisinin en az 18 TL olduğunu bir kez daha hatırlatarak, “Biz her zaman emekten ve üretenden yanayız. Elimizden geldiği kadar üzümcünün sesi olmaya çalışıyoruz. Artık yüzde 100 girdi maliyetleri içinde boğulan üreticinin istediği, talep ettiği fiyat 18 TL’dir. Bunun altına açıklanacak fiyatla üretici ne borcunu ödeyebilir, ne de geçimini sağlayabilir. 9 aylık süreçte bağına çocuk gibi bakan, gece-gündüz demeden bağımdan ayrılmayan, artan girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticiyi kimsenin mağdur etmesine izin vermeyiz. Artık fiyat açıklansın ve bu fiyat üreticiyi mağdur etmesin. Bir ülkede köylü ve esnaf gelişmezse o ülkenin gelişmesi mümkün değil. CHP iktidarında üretim seferberliği başlatarak, bu ülkeyi yeniden eski güzel günlerine hep birlikte döndüreceğiz.” diye konuştu.  

“FİYAT AÇIKLANSIN ÜRETİCİ NE KADAR SATACAĞINI BİLSİN”
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı açıklamada, açıklanacak fiyatın üreticinin yüzünü güldürecek olan bir fiyat olması gerektiğinin altını çizerek, “9 ay boyunca üzümü bebek bakar gibi bakıyoruz. Bebek gibi baktığımız üzüm hasada geldi. Ancak nedense üzümün fiyatı hala açıklanmadı. Üzümler kesildi kurumaya başladı. Dayı başları üreticiden şimdi para bekliyor. Gübre aldığımız, ilaç aldığımız yerler üreticiden para bekliyor. Rekolte belli olmasına karşın TMO hala rekolteyi açıklanmadı. Hala neyi bekliyorlar. Üretici şimdi tüccarın eline düşmeye başladı. Böyle bir dünya yok. Geçen seni girdi maliyetleri ile bu yıl ki maliyetler arasında yüzde 100 artış var. Bu nedenle üreticinin isteyeceği fiyat belli. Üretici hayatını devam ettirebilmesi için istediği fiyat en az 18 TL. Eğer olmazsa geçen seneki alım gücünü yakalayamaz. Artık fiyat açıklansın ve üretici ne satacağını ne alacağını bilsin. Manisa’nın üzümü üreticinin güldürsün yüzünü.” diye konuştu.  
CHP’li heyetin konuşmasının ardından söz alan üzüm üreticileri yaşadıklarını sıkıntılarını dile getirdiler.

Editör: TE Bilişim