Hasat döneminde zeytin üreticilerinin sorunlarını dinleyen Bakırlıoğlu zeytin ve zeytinyağı üreticilerini zor bir yıl beklediğini belirtti.

Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na yaşadıkları sıkıntıları anlatan üreticiler bu yıl iklimsel nedenler ve afetler yüzünden ürün çıkmadığını, artan maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını, zeytin fiyatının geçen yıla göre artmış olsada hala 2017 fiyatlarıyla aynı olduğunu dile getirdiler.

Tarımsal üretim girdi maliyeti enflasyonunun % 28 olduğunu hatırlatan CHP’li Bakırlıoğlu ilaç, gübre, mazot ve giderleri artarken ürün fiyatlarının aynı oranda artmadığını söyledi.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu yıl birde rekolte çok düşük gerçekleşecek. Aslında ürün olmadığında fiyat artması gerekirken piyasa fiyatı maliyeti bile karşılamıyor.  

Geçen yıla göre fiyat artmış gibi görünse de artan maliyet ve ürün azlığı nedeniyle çiftçinin cebine daha az para girecek.

Suriye Zeytinyağı Zeytin üreticisine Darbedir.

Üç yıldır gümrüksüz, vergisiz Suriye’den “ihraç kaydıyla” getirilen zeytinyağları iç piyasaya sürüldü.

Mecliste defalarca dile getirmemize rağmen Cumhurbaşkanı talimatıyla Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği zeytinyağı ithalatına devam ediyor. İhraç edilmesi gereken yağlar yandaş firmalar aracılığı ile maalesef iç piyasaya sürülerek çiftçinin elindeki zeytinyağı fiyatının düşmesine neden oluyor.

Hem Çiftçi Hem Tüketici Zararda

Çiftçi ürettiği zeytin ve zeytinyağını maliyetine satmak zorunda kalırken raflardaki zeytinyağı fiyatları artmaya devam ediyor.

Bu durum hem çiftçinin hem de tüketicinin zararına."

2022 bütçesinde tarıma ayrılan payın % 3,8’den,  3,3’e düşürüldüğüne dikkat çeken Bakırlıoğlu, tarımsal desteklere ayrılan payın da düştüğünü belirtti.  

CHP’li Bakırlıoğlu, çiftçinin üretime devam etmesi için destekleme miktarlarının arttırılması gerektiğini, 5 yıldır zeytinyağı destek miktarının değişmediğini, halen sofralık zeytine 15 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş destek verildiğini hatırlatarak,  maliyetlerin arttığını, maliyet ile satış fiyatı başa baş hale geldiğini ve rekoltenin düşük oluğunu bu durumda yapılması gerekenin desteklemelerin artırılması gerektiğini dile getirdi.

CHP Milletvekili, sofralık zeytine 1 lira, zeytinyağına 3 lira destek verilmesinin sektörün ve üreticilerin talebi olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim