AK Partinin uzun süredir üzerinde çalıştığı hayvan hakları kanun teklifi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grup başkanvekilleri ve bazı AK Partili vekillerin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Kanun teklifi Perşembe günü Meclis Başkanlığına sunulacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal kanun teklifinin detaylarını basın toplantısı ile duyuracak.

Kanun teklifinin Meclis yaz tatiline girmeden önce genel kurul gündemine alınıp yasalaşması bekleniyor.

HAYVANLARI KORUMA KANUN TEKLİFİNDE NELER YER ALIYOR?

Teklife göre, yunus parkları ve sirk açılamayacak, hayvan sahiplerine sınırlamalar getirilecek. Hayvanını sokağa bırakana para cezası verilecek.
Hayvanlara yönelik suçüstü halinde polis olaya müdahale edecek; delilleri toplayacak yeni bir mekanizmaya ihtiyaç olmadan savcılar harekete geçecek.

Hayvan neslini tüketenler en üst cezayı alacak. Bu kişilere 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Nesli tükenmekte olan hayvanı öldürene 5 yıla kadar hapis, hayvanları sebepsiz yere öldürenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis, hayvanlara eziyet edenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Havyan dövüşü yaptıranlar 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Hayvanlara karşı işlenen cinsel suçlara ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden aşağı olmamak üzere para cezası verilmesi öngörülüyor.

Sokak hayvanları da teklif kapsamına alındı. İster evde ister sokakta olsun tüm hayvanlara çip takılacak, tarım ve orman bakanlğı bunların kaydını tutacak. Belediyeler kısırlaştırma ve bakım için bütçe ayıracak. Nüfusu 75 binden fazla olan yerlerde hayvan hastaneleri, bakım evleri ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak.

CNNTURK

Editör: TE Bilişim