Psikolojik Danışman Adem Yiğit, "Teknoloji bağımlılığı kişinin teknolojik bir alete yönelik geliştirdiği sürekli zaman harcama, teknoloji kullanımını kontrol altına alamama, sınırsız ve ölçüsüz kullanma eğilimidir. Kişinin sosyal hayattan, arkadaşlarından ve ailesinden uzaklaşmasına, yalnızlaşmasına sebep olur ve böylece fiziksel, kişisel ve sosyal problemler baş gösterir. Yani aslında kişinin teknolojiyi kontrol edemediği bu durumda teknoloji kişiyi kontrolü altına almış olur" dedi.

Yiğit, açıklamasında şunları kaydetti:

“Teknoloji bağımlılığı” kavramı bu durumu tam olarak karşılamak için çok genel bir ifadedir. Çünkü kişi aslında teknolojik aletlere yani teknolojinin kendisine değil de bu teknolojik aletler vasıtasıyla ulaşmak istediği şeye bağımlılık geliştirir. Örneğin kişi teknolojiyi oyun oynamak için kullanıyorsa buna “oyun bağımlılığı”, bahis ve kumar sitelerine ulaşmak için kullanıyorsa “kumar bağımlılığı” ya da “sosyal medya sitelerine ulaşmak için kullanıyor ve bunu kontrol altına alamıyorsa buna da “sosyal medya bağımlılığı” demek daha doğru olur.

Teknoloji yaşamımızı kolaylaştıran dijital bir güçtür. Fakat teknoloji bağımlılığı söz konusu olduğunda teknoloji hayatı zorlaştıran bir unsur halini almıştır. Bilgisayar, telefon, tablet, akıllı cihazlar, oyun konsolları gibi dijital aygıtlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu cihazlar özellikle internet ile birleştiğinde çoğu insan için saatlerce kullanmak normal bir alışkanlık gibi görülmeye başlanmış ve bu anormal eylemi normal algılama süreci, birçok insanın teknoloji bağımlısı olduğunun farkında bile olmadan hayatına devam etmesine neden olmaktadır.

Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak, uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek, anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek, internete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek, teknolojiden uzak kalındığı zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek bağımlılığın başlıca belirtileridir.

Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarımızı etkisi altına alan teknolojiyi kontrol altına almak mümkündür. Bunun için ebeveynlerin teknoloji kullanımı konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olması ve güvenli internet kullanımı konusuna hakim olmaları gerekir. 

Çocukları arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirmek ve onların akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlamak, çocuğu yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirmek, çocuğun arkadaşlık ilişkilerini destekleyip onları bir araya getirecek aktiviteler planlamak, çocuğun bilgisayar kullanımını kontrol edip sanal ortamdaki arkadaşlarını tanımak ve bilgisayarlarındaki güvenli internet uygulamalarının olmasına özen göstermek bağımlılığa engel başlıca çözüm yollarıdır.

Bütün bu önlemlerin yanında kişi teknoloji kullanımını kontrol altına alamıyorsa bu konuyla ilgili bir uzmandan destek alınması çok faydalı olacaktır."

   

Editör: TE Bilişim