Cadde ve sokaklara isimleriverilenler kimlerdir?  Manisa veya ülkemiz için neler yapmışlar ki isimleri yaşatılabilmek amacı ile bu alanlara verilmiştir.  Bunlarla ilgili yazılarıma devam etmek istiyorum.
Bugünkü yazımızda, Avni Gemicioğlu’nu sizlere tanıtmak istiyorum. Ticaret Lisesi'nin önündenbaşlayıp, Manisa Lisesi kavşağına uzanan, oradan Lise ve End. Meslek liselerininönünden, Cumhuriyet caddesine bağlanan yolun adıdır Avni Gemicioğlu. Aynı zamanda Ulucami'deki su depolarının yanında adınıtaşıyan birde ilkokul bulunmaktadır.
Avni Gemicioğlu 1883 yılında Manisa da doğmuştur.  Manisa'daki tahsilinin devamında, İstanbul da donanmaya katılmış ve orada mühendislik eğitimi almıştır. Alman ve Fransızlarla birlikte Türk Hükümetinin mühendisi olarak Şam Demiryollarının yapımında çalışmıştır. Bu çalışmalar sırasında, Şam da gizli teşkilat kuran Mustafa Kemal ile tanışarak, bu teşkilatın çalışmalarına katılmıştır.
İngilizce ve Fransızca bilen Avni Gemicioğlu, Osmanlı devletiyetkilileri tarafından İtalyada denizcilik eğitimine yollanmıştır. Denizaltı gemilerinde uzmanlaşması onun aranan bir kişi olmasını sağlamıştır.
Dünya Savaşının başlaması ile birlikte Avusturya’nın başkenti Viyana da Ateşelik yapmıştır.  Avni Bey; Bahriye Vekaletindeki bir görevinde Almanya’dan alınmak istenen gemiler konusunda zamanın bakanı ile ters düşünce, orduda ki görevinden Binbaşı rütbesinde istifa etmiştir.
Kurtuluş Savaşı sırasında muhtelif görevlerde bulunan Avni Bey 1931 yılında Manisa’ya   gelerek Manisalılar için fahri çalışmalara başlamıştır. 1934 yılında,Manisa Belediye Reisliğine seçilmiş ve iki dönem bu görevi yapmıştır.
Belediye Başkanlığı döneminde Manisa’yı modern bir şehir yapma çalışmalarında bulunmuştur.Ulupark, Çocuk Parkı, Elektrik Fabrikası, Asri Mezarlık, ilk mezbaha, ilkitfaiye onun zamanında yapılmıştır.  Şehir bandosu kurulmuş, ilk belediye otobüsü onun devrinde alınmıştır.
Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarı ile farklı bir tarzı ve kişiliği olan, beyaz takımelbisesi ve başında fötr şapkası, hatırlarda kalan özellikleriymiş.
1965 yılında Manisa da vefat etmiştir. Mezarı Manisa Asri mezarlıktadır. Mevlam rahmet eylesin.  Allah razı olsun.
HALİL YURTSEVER
Allah rahmet eylesin, Halil ağbi de ahirete göçtü. Onunla ilgili yazılar çok yazıldı.  Benim hatıralarımda kalan en önemli konuşmasın da “Bu Manisa, benimgibi Akseki’dengöçmüş, fakirAnadolu çocuğuna çok şeyler verdi. Para verdi,mevki verdi, il genel başkanı hattamilletvekili yaptı. Benim Manisa’ya kazandırdıklarım, verdiklerinin yanında bir hiçtir” demişti. Gerçek bir Manisalıydı. Allah rahmet eylesin.