Soğuk havaları oldum olası sevmemişimdir. Üst üste giyilen kıyafetler, çatlayan dudaklar, bacalardan yayılan boğucu kokular…
Soğuk, sadece tene değil aynı zamanda da kentin ruhuna işliyor bu günlerde.
İnsanlar iletişim kurmaktan kaçınıyor; eve erken varmak başarı, geç gitmek ise yenilgi olarak görülüyor.
Yazın savurgan davranan insanlar, en çok da bu günlerde ‘düzene girme’ ihtiyacı duyuyor. ‘Erken uyursan erken kalkarsın’ formülü bu mevsimlerde işliyor.
*  *  *
Ne hikmetse kış yaklaşırken ekonomik sıkıntılar daha fazla belirginleşiyor. Malumunuz, yıllık enflasyon değerleri yüzde 24 seviyelerinde.
Kira, elektrik, su, alışveriş, eğitim derken, masraflar katbekat artıyor.
Maaşlar artık cebe girmeden, kredi kartıyla bir ay öncesinden harcanıyor. Hal böyleyken asgari ücret, açlık sınırının altında kalmaya devam ediyor.

6 AYLIK ZAM FORMÜLÜ

2018 yılında asgari ücrete yüzde 14 bandında zam yapıldıysa da akabinde gelen diğer zamlar vatandaşın belini büktü. 2019 yılında asgari ücretin 2 bin lira dolaylarına yükselmesi beklense de uzun vadede pek de karlı bir artış olacağı görülmüyor.
Ekonomist değilim. ÜFE’den TÜFE’ye hangi yoldan gidilir açıklayamam. Fakat emin olduğum bir şey var ki o da asgari ücrete yılda bir yapılan ücret artışının, işçinin aleyhine olduğudur. Çünkü artış miktarları yıl sonuna endekslendiğinde, işçinin kısa vadede kazandığı düşünülse de uzun vadede kaybettiği biliniyor.
Geçtiğimiz yıllarda bazı sendikalar, asgari ücretin 6 ayda bir hesaplanması yönünde öneride bulunmuştu. Ancak bu öneri işverenler tarafından pek de ciddiye alınmamıştı. Bu formül hayata geçirilmiş olsaydı, son 4 ayda enflasyon verileri bazında her işçinin cebine ekstradan 1 asgari ücret miktarınca para geçmiş olacaktı. Bu formülün kesinlikle yeniden gündeme gelmesi gerekiyor.

FABRİKALARDA VARDİYA SAYISI AZALIYOR

Pazartesi günü, yeniden fabrikada çalışmak isteyen bir arkadaşımla birlikte Manisa OSB’ye gittik. Beraber fabrika fabrika dolaşarak, arkadaşımın özgeçmiş belgesini dağıttık.
Ancak karşılaştığımız durum, beklentimizden çok farklıydı. Geçtiğimiz yıl 3 vardiya çalıştıran çok sayıda fabrika, bu yıl vardiya sayısını 2’ye çekmişti. Bu durum bizi çok şaşırttı. Biz de birkaç başvurudan sonra OSB’den ayrıldık.
Vardiyaların azaltılması işveren için büyük avantaj! 3 işçiye ödeyeceği sigorta, yol, yemek ücretini 2 işçiye vererek tasarrufa geçmiş oluyorlar. Bunun işlemesi için de ek mesai prosedürü daraltılarak, işçilere “Ya zorunlu mesai yapacaksınız ya da işten çıkacaksınız” tercihi sunuluyor.
Anlayacağınız olan yine işçiye oluyor…