Ege Denizi'nde bu sabah peş peşe 2 deprem meydana geldi. Türkiye saatiyle 10.22'de gerçekleşen ve büyüklüğü 4.7 kaydedilen depremin ardından 3.6 büyüklüğünde de bir deprem yaşandı.

4.8'LİK BİR DEPREM DAHA

AFAD, Ege Denizi'nde Atina açıklarında saat 15.55 sıralarında 4.8 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. Sallantının 5.79 km derinlikte olduğu belirtildi.

Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü ise aynı saatte 4.5 büyüklüğünde bir sismik sarsıntı kaydetti. Daha önce, Atina saatiyle 08.48'de (TSİ ile 09.48), Thira'nın 28 km kuzeydoğusunda merkez üssü ve 10 km odak derinliği olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.


48 SAATTE 200'DEN FAZLA DEPREM

Yunan medyasından Proto Thema'nın son dakika haberine göre ise Ege Denizi'nde son 48 saatte 200'den fazla deprem gerçekleşti. Yunanistan'da "Yetkililer, Ege Denizi'ndeki yoğun sismik faaliyet nedeniyle tam teyakkuzda bulunuyor. Bu kapsamda Santorini adasında alınan acil durum önlemleri genişletilerek Anafi, Ios ve Amorgos gibi çevre adalara da uygulanmaya başlandı." Okul tatilleri Santorini adasının yanı sıra Anafi, Ios ve Amorgos adalarını da kapsayacak şekilde genişletildi.


YUNAN BAŞBAKANLIĞI'NDA ACİL TOPLANTI

Öte yandan habere göre Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis başkanlığında, saat 19.00'da (TSİ ile 20.00) başbakanlıkta depremlerle ilgili bir toplantı düzenlenecek.

Ayrıca Santorini ve Amorgos arasında yer alan Anidros bölgesinde deniz altında yoğun sismik hareketlilik tespit edilmesi nedeniyle OASP Başkanı Efthymios Lekkas, bugün öğle saatlerinde iki önemli komitenin ortak toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı, İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığı’nda, Bakan Vasilis Kikilias, Bakan Yardımcısı Evangelos Tournas, Genel Sekreter Vasilis Papageorgiou ve İtfaiye teşkilatı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Yapılarda tehlike oluşturabilecek unsurların kaldırılması ve yüzme havuzlarının boşaltılması önerilmektedir.
Şehir içinde ve kırsal yollarda güvenli güzergahları tercih edin; heyelan riski olan bölgelerden uzak durun.
Güçlü bir sarsıntı durumunda kıyı bölgelerinden derhal uzaklaşın.


NACİ GÖRÜR: EGE KIYILARINA YAKIN BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLSUN 

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise “Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” ifadelerine yer verdi.


'BİRÇOK DEPREM YAŞANIYOR'

Santorini Belediye Başkanı Anastasios Zorzos, Kathimerini'ye yaptığı açıklamada, "Gerçekleşen birçok depremden, hissettiklerimiz Richter ölçeğinde 4 ve üzeri olanlar. Unutmayın 2011-2012'deki sismovolkanik kriz deneyimimiz de var. Konu hakkında bir aşinalığımız var." dedi.
 

Çaycı İsmet baba 35 yıldır bir metrekarelik dükkanda çay kaynatıyor
Çaycı İsmet baba 35 yıldır bir metrekarelik dükkanda çay kaynatıyor
İçeriği Görüntüle

YUNANİSTAN'DA VOLKANİK AKTİVİTE

Cuma günü Santorini adasındaki yanardağda, son dönemde sismik volkanik hareketlilikte artış gözlenmeye başladı. Bu nedenle İklim Bakanı Vassilis Kikilias başkanlığında yapılan toplantıda, Santorini Adası’ndaki sivil koruma önlemlerinin artırılması istendi.

MÖ 1600'DEKİ YANARDAĞ PATLAMASI

Volkanik bir ada olan Santorini’de en son MÖ 1600 yıllarında patlama oldu. Patlama sonrası adanın 73 kilometrekarelik bölümü su altında kaldı. Santorini’den teknelerle ulaşılan, bir kısmının su altında kalmasıyla adadan ayrışan Santorini Kalderası, turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri oldu. Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu’nun Milliyet Arkeoloji’de yayımlanan makalesine göre; Santorini ve yakın çevresindeki birkaç adayı oluşturan volkanik etkinlikler 1 milyon yıl önce başladı.

Bazı görüşlere göre, Platon'un söz ettiği Atlantis'in tarifi, Santorini’nin patlama öncesi durumuna benziyor ve efsanede bahsedilen Atlantis burası. Bodrum-Santorini arası uçuş mesafesi 189 kilometre, feribotla 8 saat.