Bu sene kiraz alımlarının düştüğünü söyleyen kiraz üreticisi Musa Azılı, aynı zamanda fiyatlarında düştüğünü buna rağmen işçi ücretlerinin çok arttığını belirtti. Geçmiş yıllarda ihracat için üretilen kirazın 7 liraya 10 liraya sattıklarını, bu yıl ise kirazı 3 liraya sattığını ifade etti. 60 dönüm kiraz tarlasında yarısının dalında kaldığını kaydeden Azılı, “Kalan kirazları sanayiye vereceğiz. O da kurtarırsa kurtarır kurtarmazsa dalında kalır. Artık bu kiraz işini düşünmüyoruz. Ve yeni nesle göre erkenci kirazı düşünüyoruz. Ve küçülmeyi düşünüyoruz. Büyük kirazcılıktan vazgeçiyoruz, çiftçilikten vazgeçiyoruz. Yani banka kredilerimizi ödeyemiyoruz. Ne bileyim girdiler çok pahalı. 1 kişinin ücreti 100 lira. 60 kilo kiraz topluyor. 3 liraya kiraz satıyoruz, gel bu işin içinden çık. Ufak tefek arazi satarak borçlarımızı ödeyeceğiz. Bundan sonra da bu işi yapmayacağız. Ve bizden sonra gelen nesilde bunu yapmayacak. Çünkü bu hükümet, bu devlet hiç çiftçinin yanında olmadı. Mazot girdisi, gübre girdisi, ilaç girdisi, işçi girdisi. Arkamızda kimse yok. Para kazanamıyoruz, reziliz” diye konuştu.
Aşağılarda kiraz sezonunun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Azılı, “Ancak biz Spil Dağı’na yakın olduğumuz için burası 500 rakımlı bir yer. 60 dönümlük arazimde yeni toplamaya başladım. Şuan elimde 80 ton falan kiraz var ama en az 40 tonu dalında kalacak. Onun için devletimizden biraz daha mazot, gübre konusunda destek istiyoruz” diye konuştu.
İhracata yönelik Napolyon kirazını 3,5 liraya verdiğini söyleyen Azılı, Salihli kirazının fiyatının 5 lira olduğunu belirtti.
Bayram tatili olmasından dolayı ailesine yardımcı olmak için kiraz toplamaya geldiğini belirten 8 yaşında Egehan Kayabaşı,  alıştığı için kiraz toplamanın kolay olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim