Uzun bir aradan sonra çok şükür okullar tüm kademelerde açılıyor. Yeniden okullar okul yolları hareketleniyor. Sağlık elbette ki çok önemli ama geçen yaklaşık bir buçuk yıla bakınca eğitim camiası olarak çok şey telafi etmemiz gerekiyor bu net. Dilerim ki bu süreçten sonra herkes tedbirleri uygular uygulanmasına yardımcı olur ve okullar en son kapanan yerler olurlar. Çocuğu ya da bir yakını okulda okuyan her insan için okul yolu, dendiğinde servis araçları ve taşımalı eğitim gelir aklına. Her yıl okullarda trafik ve ilk yardım konularında eğitimler, seminerler verilir, konunun önemi bilinmektedir çünkü.
Yaklaşık beş yıl 11 köyün öğrencisinin toplandığı taşıma merkezi bir okulda müdürlük yaptım. Şu an ise yine yaptığım işin bir başka kolu olan özel bir okulda servis hizmetlerinin nasıl işlediğini günlük olarak takip eden sorumluları denetlemekle görevliyim. Çok ama çok önemli bir konu bu. Çocuğumuz daha evden çıkar çıkmaz servis şoförü ve hostesleri ile karşılaşıyor. Okula gidene kadar da illa ki bir diyalog içerisinde olarak ortak zaman geçiriyorlar. Onlara, her gün yaptıkları bu yolculuk mutlaka bir şeyler katmalı. Elbette ki taşıma merkezi bir okula gelen öğrenci ve velilerin beklentileri ile özel bir okulun veli beklentileri farklılık gösteriyor; ancak her ikisinde de önce güvenlik şartı vazgeçilmez unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Okul yolu deyip geçmeyiniz. Her sabah kapıdan çıkarken sevdiklerimizi güzelce uğurlarız. Sonra da eminim ki çocuğumuz servise binene kadar anne baba olarak balkondan ya da evin bir köşesinden ardından bakıyoruzdur. Hatta teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak araç takip sistemleri sunan okulların velileri, aracın evden okula gidene kadar takibini yapabiliyordur. İşte tüm bunlar güvenlik duygusunu pekiştirmek, çocuğumuzun keyifli bir şekilde güne başladığından emin olmak adına yaptığımız şeyler.
Önemli konulardan birisi de denetimler… Evet denetimler mutlaka okul idareleri tarafından Milli Eğitim Müdürlükleri kontrolünde yapılmakta; çünkü bu servisler bizim geleceğimizi ve evlatlarımızı taşıyor. Hayati bir öneme sahip olan bu süreç sıkı tedbirlerle kontrol altında tutulmalı ki sabah mutlulukla ve sağlıkla emanet ettiğimiz çocuğumuz akşam da aynı keyifle ve sağlıkla evine ulaşabilsin, kavuşma gerçekleşebilsin.
Evet yapılan bu incelemeler ve denetlemelerde, aracın düzenli olarak bakımı ve muayeneleri yapılıyor mu, mutlaka bakılmalı. Aracın yangın tüpü var mı, öğrencilerin alınıp indirildiği yerler güvenli mi, emniyet kemerleri takılıyor mu, hostesin çocuklara yaklaşımı uygun mu, araç takip sistemi mevcut mu, şoför ve hosteslerin kılık kıyafetleri şık mı, araçta hijyen kurallarına uygun temizlik yapılıyor mu, araç kapasitesi kadar öğrenci taşıyor mu?
Benim gözüme çarpan birkaç yanlışa da değinmek istiyorum.
-Yayalar olarak yaya geçitleri ana yolun üzerinde 10 metre ötede iken yayanın oradan değil de yola herhangi bir yerden giriyor olması ne kadar yanlış!
-İkiye ayrılmış ana yol ortasında çekilen setlerin üzerinden atlayan yayalar görüyorum, çok yanlış. Biraz ilerideki üst geçitten geçerek karşı tarafa geçmemiz gerekiyor oysaki.
-Kavşaklarda her zaman dönene geçiş hakkı vermeliyiz.
-Yayalar için oluşturulan kaldırımlarda giden bisiklet ya da motosikletleri hiç anlamıyorum.
-Ters yönde kaldırıma aracını park etmek nasıl bir mantıktır, çözebilmiş değilim.
-Arabasını dar bir yolda ikinci sıraya park ederek giden kişinin rahatlığına vakıf olamadım henüz.
-Karşıdan karşıya geçerken kaldırımdan inip sola sağa tam olarak bakmadan kulağında kulaklıkla gezen yayalar cabası.
-Şehir içinde kilometre hızını aşarak sürat yapmak ise çok tehlikeli.
-En önemli konulardan birisi de köşe başlarına ya da engelli rampalarına park edilen araçlar…
Tüm bu yanlışları ne zaman ve nasıl doğruya çevirebiliriz, bilinmez; ama en azından her birey kendi toplumsal sorumluluğu gereği doğru ve kurallara uygun davranmayı kendisine görev bildiğinde sanırım tüm sorunlar kavuşur çözüme. Yolun sonu yine eğitime çıkıyor tabi. Teoride öğrendiğimiz veya bildiğimiz pek çok şeyi hayatımızda uygulamaya taşıyabildiğimizde başlayacak her şey.
Yanlış park ya da herhangi acil bir durumda mutlaka ama mutlaka telefon numaranızı aracın ön tarafında bir yere yazıp gitmekle başlayabilirsiniz mesela yanlışlara dur demeye.
Hayatınızın ve okul yolunuzun aydınlıklarla dolu olması dileğiyle…
Eğitimle kalın, sağlıkla kalın.
Saygılarımla…