Altın cuma günü küresel ekonomilerde yaşanan resesyon endişeleri nedeni ile yatırımcıların yoğun talebi ile karşılaştı. Güvenli liman alımları değerli metali son dokuz ayın zirvesine taşıdı. Ons bin 939 dolar seviyelerine kadar yükselirken gram fiyatı bin 170 TL seviyelerine kadar çıktı. Altın yeni yılın başından bu yana yüzde 5 değer kazandı. Uzmanlar ise alımlar konusunda yatırımcıları uyarıyor. 

RİSKLİ ALIM DÖNEMİNE Mİ GİRİLDİ?
Pek çok analiste göre, değerli metal güçlü seyrine devam ederken bu yılın son çeyreğinde 2 bin doların üzerine çıkması bekleniyor. Finans kuruluşu RJO Futures'ın kıdemli piyasa stratejisti Frank Cholly, altının teknik olarak riskli alım bölgesine yaklaştığını belirterek, yükseliş eğiliminin güçlü kaldığını ifade etti. Cholly doların düşüş eğilimine girebileceği söyleyerek yılın ikinci yarısında altın için 2 bin dolar seviyesini kolaylıkla geçebileceğini anlattı.

Yerel seçim sonrası ilk karar! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Yerel seçim sonrası ilk karar! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

FED FAİZ KARARLARI BEKLENİYOR
Öte yandan Amerika Merkez Bankası Fed’in gelecek mart ayından sıkı para politikasından vazgeçmesi bekleniyor. Buna göre gelecek toplantı da 25 baz puanlık bir artışın söz konusu olacağı en fazla dillendirilen iddia arasında. Reuters tarafından yapılan bir ankete göre ise Fed’in faiz artırım döngüsü şubat ve mart ayındaki 25 baz puanlık artışların ardından sonlandıracağı tahmin ediliyor.

ALTIN FİYATLARINI DOLAR ENDEKSİ BELİRLEYECEK
Altın piyasalarını değerlendiren ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan “2023’te altını destekleyecek unsurları 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Birinci sırada dolar endeksi ve ABD Merkez Bankası politikaları yer alıyor. ABD’de PMI, sanayi üretimi, perakende satışlar gibi makroekonomik veriler, piyasada bir soğumaya işaret ediyor. Bu durumda 2023 ‘daha güvercin bir FED yılı’ olmaya aday. 1 Şubat’taki FED toplantısında da 0,25-0,50 arası, düşük oranlı artış bekleniyor. ABD’de faiz hadlerinde zirveye yakınlaşma, enflasyonda gerileme ve buna bağlı olarak dolar endeksindeki zayıf görünüm; ons altını destekliyor” ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN 300 TL YÜKSELECEK
Araştırma Analisti Yağbasan, “Jeopolitik gelişmeler, ikinci sırada yer alıyor. Rusya-Ukrayna savaşı hâlâ devam ediyor. Çin-Tayvan ve Sırbistan-Kosova gerilimleri de zaman zaman ısınıyor. Bu gelişmeler, güvenli liman talebi ile altına ilgiyi canlı tutuyor. Üçüncü unsur olarak fiziki talebi dikkate alabiliriz. Merkez bankalarının altın topladığı bir süreçten geçiyoruz. Sadece 2022 genelinde merkez bankaları 670 ton altın alımı yaptı. Ayrıca Çin’de (pandemi sonrası) açılma da, fiziki talep tarafını destekliyor. Bu gelişmelere göre bir değerlendirme yapmak gerekirse; altın fiyatlarının 2023’te 2 bin 70 dolar direncini görmesi gündeme gelebilir. Bu durumda gram altın tarafında da ilk etapta bin 300 TL’ye varabilecek yükselişler görebiliriz” dedi.

-TGRT HABER-

Editör: TE Bilişim