Kurban Bayramı öncesi İspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin dört bir yanına dağılan canlı hayvanların, İspanya’da hayvan giriş ve çıkışının salgın hastalık nedeniyle yasak olduğu bölgeden ithal edildiği iddia edildi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, skandalı TBMM gündemine taşıyarak söz konusu besilik canlı hayvanların hangi illerde ve hangi işletmelerde bulunduğunun açıklanmasını talep etti.

CHP’li Bakırlıoğlu şu açıklamalarda bulundu:

Sahte veteriner sağlık sertifikaları ile İspanya’dan canlı hayvan ithalatı yapıldığı, Tarım ve Orman Bakanlığının, İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğüne gönderdiği yazıdan anlaşılmaktadır. 12.07.2019 tarihli yazıda, sunulan veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğunun İspanya makamları tarafından teyit edildiği bilgisi yer almaktadır.

Sahte belgelerle 5 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye’ye girişi yapılan 2939 baş besilik dana ülkenin dört biryanına dağılmıştır.

Bakanlığın yazısına göre, sahte belgelerle hayvan ithal eden MKA Hayvancılık San.Tic. A.Ş.’nin internet sitesinde, 2017-2019 yıllarında Brezilya, Uruguay ve İspanya’dan 227.999 baş besilik dana ithal edildiği belirtilmektedir.

Buradaki asıl sorun, ithal edilen canlı hayvanların İspanya’nın yasaklı bölgesinden yani salgın hayvan hastalığı nedeniyle hayvan giriş-çıkışının yasak olduğu bölgeden getirildiği iddialarıdır.

Sahte belgelerle salgın hayvan hastalığı nedeniyle karantinaya alınmış olan hayvan ihracı yasak olan bölgeden getirilen 2939 besilik canlı hayvan, ülkemiz hayvan sağlığı açısından büyük bir tehlikedir.

Ayrıca, yasaklı bölgeden getirilip, yurda sokulan hayvanların karantina süreçlerini Türkiye’nin değişik bölgelerindeki işletmelerde geçirmesi, salgın hastalıkların yayılması açısından büyük sorun yaratmaktadır.

Çünkü salgın hayvan hastalıklarının yayılmasındaki en önemli etken hayvan hareketleridir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de hayvan hareketleri konusunda mevzuatımızda sert tedbirler alınmıştır. İddia odur ki, söz konusu firma bu durumu aşmak için sahte belge düzenlemiş ve hastalıklı hayvanları ülkeye sokmuştur.

Bu durum gümrük kapılarındaki bir zafiyeti de ortaya çıkarmıştır. Bu güne kadar sahte belgelerle ne kadar canlı hayvan ve et ithal edildiği, yabancı ülkelerin hastalıklı ve yasak bölgelerinden getirilen hayvanlar yüzünden Türkiye’de hangi hastalıkların çıktığı ve ne kadar hayvanın öldüğü bilinmemektedir. Tüm bunların açığa çıkarılması gerekmektedir.
Ayrıca sahte veteriner sağlık sertifikaları ile ülkeye sokulan hayvanlarla ilgili hangi işlemlerin yapıldığı, ithalatçı firmanın ithalat izninin iptal edilip edilmediği ve hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulup, bulunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
 
227.999 baş besilik dana ithalatı yapan bir firmanın evraklarda sahtecilik yaptığı düşünüldüğünde ülkemiz hayvancılığının nasıl bir tehlike içinde olduğu açıkça görülmektedir. 
Daha önce besilik dana ithalatı Et ve Süt Kurumu ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığı ile yapılırken, sonradan özel sektöre de ithalat izni verilmiş böylece kamu denetim yetkisi ortadan kaldırılmıştır. Bu sayede kötü niyetli firmalara sahtecilik yolu açılmıştır.

Kurban bayramı öncesi böyle bir skandalın ortaya çıkması vatandaşları tedirgin etmektedir.

Bunlara göre;

  1. Sahte belgelerle ithal edilen ve 05.07.2019 tarihinde ülkeye girişi yapılan 2939 baş besilik dana, hangi illerde, kimlere ve hangi işletmelere dağıtılmıştır?
  2. Belgelerin sahte olduğu anlaşıldıktan sonra bu hayvanlarla ile ilgili hangi işlemler yapılmıştır? Bu hayvanlardan toplanan ve karantinaya alınan hayvan sayısı nedir? Sahte belgelerle ülkeye sokulan hayvanlardan ulaşılamayan ve akıbeti bilinmeyenler var mıdır, varsa sayısı kaçtır?
  3. Belgelerde sahtecilik olayı, hayvanların sahiplerine tesliminden önce mi, yoksa sonrasında mı tespit edilmiştir?
  4. Karantina sürecinin, hayvanların teslim edildiği işletmelerde geçirilmesinin sakıncaları dikkate alınarak hangi önlemler alınmıştır? 
  5. Sahiplerine ve işletmelere teslim edilen bu hayvanlar, Bakanlığınızın TÜRK-VET sistemine kaydı yapılarak millileştirilmiş midir?
  6. İspanya’da hayvanların çıkış yaptığı bölgede hangi salgın hayvan hastalıkları vardır, Bundan kaynaklı ülkemizde salgın hayvan hastalığı tespit edilmiş midir?
  7. Söz konusu firmanın önceki ithalat işlemlerinde ibraz ettiği belgelerin sahteliği konusu incelenecek midir?
  8. Daha önce yapılan canlı hayvan ve et ithalatlarında gümrük belgeleri ve veteriner sağlık sertifikalarında sahtecilik tespit edilmiş midir?  Bu firmaların isimleri nedir? Sahte belgelerle yurda sokulan hayvan sayısı nedir, bu firmalar ve getirdikleri hayvanlar ve ürünleri için nasıl bir işlem yapılmıştır. 
  9. Firmanın ithalat izni verilmiş olan ve yakın zamanda Türkiye’ye getireceği başka canlı hayvan var mıdır? Varsa sayısı ne kadardır?
  10. Canlı hayvan ithalatında hayvan seçimine Bakanlığınızdan eleman gönderilmekte midir? Gönderiliyorsa yasaklı bölgeden hayvan ithalatına nasıl izin verilmiştir?
  11. Sahte belgelerle canlı hayvan ithalatına izin veren, gümrüklerden geçirilmesini sağlayan kamu görevlileri hakkında idari ve adli soruşturma açılacak mıdır?
Editör: TE Bilişim