Bilgisayar korsanlarının ele geçirdikleri bilgiler için fidye istedikleri ve fidyenin kripto para olarak ödendiği iddialarına da değinen Bakırlıoğlu, saldırı hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Siber saldırının ardından şifreleme protokollerinin devreye girdiği, yedeklerin koruma altında olduğu ve veri kaybı yaşanmadığı açıklaması yapıldığını hatırlatan CHP’li Bakırlıoğlu, aradan 17 gün geçmesine rağmen hala ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) işlemlerinde, bankaların kredi işlemlerinde ve TARSİM sigorta işlemlerinde ve hayvancılık TÜRKVET sistemlerinde hala sorunlar yaşandığına ilişkin şikayetler geldiğini belirtti.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

Siber saldırı çiftçileri mağdur etmiştir. ÇKS’deki eski kayıtlarla ilgili işlemler yapılabilirken yeni ve ilk defa yapılacak işlemlerin yapılamadığı iddia edilmektedir.

Çiftçiler, üreticiler yeni ÇKS işlemi yaptıramamaktadır. ÇKS sistemi çalışmadığı için Ziraat Bankası yeni kredi işlemi yapamamakta, yeni kayıtlar için tarım sigortası poliçesi kesilememektedir.

Hayvancılıktaki tüm veri kayıtlarının tutulduğu TÜRKVET sisteminde hala sorunlar yaşanmaktadır. 2020 yılına ait tarımsal destekleme ödemeleri yapılamamıştır.

Bunun nedeninin ise siber saldırı yüzünden yaşanan veri kaybı olduğudur.

Gelen bilgilere göre bilgisayar korsanlarının elinde Bakanlığa ait çok sayıda veri bulunduğu ve pazarlıkların hala sürdüğü söylenmektedir.

Fakat bu verilerin önemi, niteliği ve miktarı konusunda bir bilgi yoktur. Bakanlık hala internet sitelerindeki hasar durumunu tespit edebilmiş değildir.

Türkiye’de 20 yıldır tarım ve hayvan sayımı yapılmamıştır. Bakanlığın verilerinde ve istatistiklerinde ciddi sorun olduğu TÜİK ve bilim insanlarınca dile getirilmektedir.

Ülkede 24 milyon dekar alanda tarım yapılırken, ÇKS sistemine ancak 14 milyon dekar kayıtlıdır.

Mülkiyet sorunu, ortakçılık, miras gibi nedenlerle büyük bir alan sistem dışında görünmektedir. Bu durum üretim istatistiklerinin güvenirliğini tartışılır hale getirmiştir. 

Örneğin sığır sayısının bir yılda % 13 artmasının mümkün olamayacağı bilimsel olarak ortaya konulmuşken rakamlardaki tutarsızlıklarla ilgili herhangi bir şey yapılmamıştır. Buna bağlı olarak üretilen et ve süt miktarı da doğru değildir.

Bakanlık, en kısa zamanda yeni bir tarım ve hayvan sayımı yaparak ÇKS sistemini güncellemeli tüm veri bankası ve istatistiklerini düzeltmelidir.

Geçmişin hatalarını sorgulamadan, kimseyi sorumlu tutmadan yeni bir sayfa açılması yararlı olacaktır.

Siber saldırılara karşı kurulacak yeni bir sisteme ihtiyaç vardır.

Ülkemizin dört bir yanında yangınlar, sel, dolu afetinin yaşandığı bu günlerde tarım sigortalarında yaşanan sorunlar hayati önem taşımaktadır."

Editör: TE Bilişim