Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. 6'ncı duruşmanın 7'nci oturumunda maden işçilerinin daha önce başka mahkemelerde verdikleri ifadeler okunuyor. Yaşanan faciada kurtarma çalışmasına katılan maden işçisi tanık Kadir Gündoğan, daha önce başka bir mahkemeye verdiği ifadesi kan dondurdu. Tanık Gündoğan ifadesinde, Eynez maden ocağında yaşanan faciadan üç gün önce işe başladığını belirterek şöyle konuştu:
"S panosunda çalışıyordum. Yangın çıktığını duyunca koşarak dışarı çıkmaya başladık. Yeryüzüne 100 metre kala yanık kokusu gelmeye başladı. Arkamızdan duman hızlı bir şekilde geliyordu. Yeryüzüne yaklaşınca dumanla aramızda 30 metre kadar mesafe kaldığını gördüm. Koşarak dışarı çıktık. Duman gelmeden çıktık ama yine de bizi çok etkiledi. Daha sonra kurtarma çalışmalarına katıldım. Üç gün önce işe başladığım için gaz maskemi yeni almıştım. Ben maske takmadım. Ancak içeride ölen arkadaşlarımızın bazıları maske takmış. Ölenlerin bazılarının yüzünde maske takılıydı. Bu ölenler maskeyi dişleriyle öyle bir ısırmışlar ki, ölenlerin dişlerinin arasından maskeleri çıkaramadık."
Yangın anında dışarı nasıl çıkılacağı konusunda tatbikat yapılmadığını anlatan Gündoğan, şunları söyledi:
"Çalıştığımız S panosu o gün çok sıcak ve havasızdı. Çavuşa ‘Burası neden bu kadar sıcak?’ diye sordum. Çavuş ‘Burası hep böyle olur’ dedi. İşe yeni başladığım için adını bilmiyorum ama o çavuşta faciada hayatını kaybetti. Madende yangın algılama sistemi ve yangın söndürme tüpü de görmedim. Bir madende sıcaklığın yüksek olması her zaman tehlikedir. Yeni işe başlamama rağmen üretim konusunda baskının olduğunu bende gördüm." 
2012 yılında madende yeraltı bölümü malzeme nakil sorumlusu olarak göreve başlayan tanık Kadir Oruç’un da önceden başka bir mahkemede alınan ifadesi şöyle: “Facia olduğunda ocak ağzında idim. Azar azar duman gelmeye başladı. Herhangi bir uyarıda bulunulmadı ve alarm verilmedi. Acil durumlarda yer altından yer üstüne nasıl çıkılacağı konusunda da herhangi bir tatbikat yaptırılmadı. Karbonmonoksit maskeme ise ben çalıştığım sürece hiç bakım yapılmadı. Yeraltında olağanüstü bir sıcaklık olduğunu ise orada çalışan bir arkadaşım söyledi. Son bir haftada ana yollarda da sıcaklık artmaya başlamıştı. İş güvenliği ile ilgili ise hiçbir uyarı almadım. İş güvenliği müfettişlerinin geleceği ise zaten önceden biliniyordu.”
Başka bir mahkemeye verdiği ifadesinde, madende 3,5 yıldır çalıştığını belirten Kadir Dikmez’in okunan ifadesi şöyle: “Vardiya değişimi olacaktı ve facianın olduğu yere inip çalışacaktım. Yangın olunca girmedim. Duman benim çalıştığım ocaktan geliyordu. Bize yer altından tahliye tatbikatı hiç yaptırmadılar. Onun için nasıl tahliye olacağını bilmiyordum. Çalıştığımız ocak sıcak ve havasızdı. Sıcak artışı amir ve çavuşlar da biliyordu. Kaçış planımız yoktu. Bana gaz maskesi 2009 yılında verildi. Bakımın yapıldığını hatırlamıyorum. Faciadan önce ocakta anormal bir sıcak vardı ve bu artış son aylarda daha da artmıştı. Madende herkes kendi güvenliğini kendisi alırdı.”

Editör: TE Bilişim