Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden kanser meme kanseridir. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde pembe renk ve “Pembe Kurdele” teması kullanılmaktadır. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı   ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir. Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır” dedi. 

Ege'de korkunç olay! Boşanma aşamasındaki eşini kalbinden bıçakladı Ege'de korkunç olay! Boşanma aşamasındaki eşini kalbinden bıçakladı

İlgün, “Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene sırasında ayna karşısına geçilerek her iki memenin görüntüsünün simetrik olup olmadığına bakılır. Meme başı ve derisinde çökme veya çekilme, deride kızarıklık ve ödem varlığı incelenir. Bu muayene ile özellikle deriye ve meme başına yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, yeni gelişen bir kitleyi, meme derisi veya meme başındaki çekintiyi veya renk değişikliğini, asimetrik görünümü ayırt edebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), sınırları net ayırt edilemeyen, hareketi kısıtlı ve genellikle ağrısızdırlar. Memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark eden kadın, KETEM’lere veya direkt ayırıcı tanı için Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalıdır. KKMM eğitimi almak KETEM için merkezlerimize başvurulması yeterlidir.

Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM’ye ilave olarak, Kadınlar 20-40 Yaş arası 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren de yılda bir kez doktora meme muayenesi için gitmelidir. Eğer birinci derece yakınlarında meme kanseri tanısı alan kişi varsa, bu muayeneler, kanser tanısı alan akrabanın tanı aldığı yaştan beş yıl öncesinden başlamalıdır. Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre 40-69 YAŞ ARASI ; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için KETEM’lerde ücretsiz olarak 2 yılda bir mamografi yapılmaktadır..Tarama her iki meme için standart olarak düz ve yan olarak iki pozisyondayapılır ve her birisadece 3-4 saniye sürmektedir. KETEM’lerimizde kullanılan dijital mamografi cihazları ile kadınlarımıza daha konforlu hizmet sunulmaktadır.

Bilgi ve randevu için 0(236) 2319710 numaralı telefondan Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM’e ulaşabilirsiniz” dedi.

Editör: Ali Gözen