Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel, pandemi nedeni ile düzenlenen fuara katılımın geçen yıllara göre az olacağını açıkladı. Fuara Türkiye’nin her bölgesinden, her ilenden katılımın sağlanacağını belirten Özel, “Sektörde örnek olan kooperatifler arasında seçim yapıldı. Kooperatiflerin ürünlerini tanıtmak amacıyla stant kuracaklar. Bakanlığımızla birlikte TOBB’un da desteği var” dedi. 
Manisa’daki kooperatiflerin daha çok tarımsal ürün işleme ve pazarlamaya yönelik kooperatifler olduğunu ifade eden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağırlık olarak kadın kooperatiflerimiz var. Manisa’nın nüfusuna ve büyüklüğüne göre bakıldığında kadın kooperatifleri konusunda aslında zengin bir iliz. Zaten bölgemizde tarımsal ürünler çok çeşitlilik gösteriyor. Bu konuda ileri düzeyde ürünlerimiz var. Sadece Soma’da 4 tane kooperatifimiz var ki bir ilçede bu kadar kadın kooperatifi Türkiye’de neredeyse yok diyebilirim.”
Kooperatiflerde zeytin, zeytinyağı üretimi, salça üretimi, yaprak üretimi gibi tarımsal ürünlerin işlendiğini belirten Özel, ayrıca tekstil işi ülke genelinde elektronik ortamda satış yapan, süs eşya, hediyelik eşya yapan kooperatiflerin de bulunduğunu söyledi. Kooperatiflerin ayakta kalabilmesi için ürün çeşitliliğini sağladığını aktaran Özel, “Ürün çeşitliliğini sağladığımızda kooperatiflerimiz zaten uzun ömürlü olacaktır. Çünkü değişen ekonomik koşullara göre tek ürün üzerinden giden kooperatiflerde zamanla ekonomik sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Bunun önüne geçmek adına çeşitlendirme yapıyorlar. Bu yıl makine ekipman konusunda kooperatiflerimize desteklemeler yapacağız. İlimizden şuanda bir tane kadın kooperatifi başvuru yaptı. Diğerlerin de başvurularını bekliyoruz. Bakanlığımız bu yıl sadece kadın kooperatiflere destek veriyor, önümüzdeki yıllarda tüm kooperatiflere destek olacağız. Bu desteklerimiz  hibe desteği niteliğindedir” diye konuştu. 

Ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi, kooperatif ürünlerinin tanıtımı ve bu alanda bir farkındalık oluşturularak kooperatifler aracılığıyla iç ve dış ticaretin geliştirilmesi amacıyla Bakanlık tarafından 2012, 2017 ve 2019 yıllarında olmak üzere üç ayrı kooperatifler fuarı düzenlendi. Fuarın dördüncüsü, 24-27 Eylül 2020 tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar Merkezinde düzenlenecek Fuarın amacı; kooperatifler ile kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, kooperatifçiliğe destek sağlayan bankalar ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, zincir marketler ve önde gelen elektronik ticaret firma yetkililerinin ve tüm halkımızın buluşmasını sağlayarak kooperatif ürünlerinin tanıtılması ve kooperatiflerin ticari kapasitelerinin artırılmasıdır.  Fuarda kooperatifler, ücretsiz tahsis edilecek stantlarda dört gün boyunca tanıtım, satış ve pazarlama faaliyetleri yapma imkanı bulacaklar. Fuar boyunca düzenlenecek eğitim ve panellerde kooperatiflerin ekonomiiçin önemi ve ülke kooperatifçilik politikasında gelecek hedefler masaya yatırılacak.

Fuar neleri hedefliyor?
Kooperatiflerin ticaret yapma kapasitelerinin artırılması, E-Ticaret ağına dahil edilmesi veya paylarının artırılması. İhracat ağına dahil olarak milli üretimin dünyaya yayılması. Vatandaşın milli kaynaklarla üretim zincirine dahil edilmesi. Etkili yönetim için bilgi edinmesi. Vatandaş ve sektör üzerinde olumlu yönde algı oluşturulması.
Fuarda, kooperatiflerin e-ticaret ağına dahil olabilmeleri, ticaret hacimlerini genişletmeleri, bilinirliklerini artırmaları ve ürünlerini ulusal platformda pazarlamaları amacıyla e-ticaret sektöründen temsilciler davet edilerek bağlantı kurmaları sağlanacak. Bununla birlikte, perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin temsilcileri davet edilerek kooperatiflerle aralarında ikili iş bağlantıları kurabilmeleri sağlanacak, ihtiyaç duyulan alanlarla kooperatiflere bilgilendirmeler yapılacak. Fuarda ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin zanaatlarının da sergilendiği bir alan ayrıldı.

Editör: TE Bilişim