Kongrede ilk olarak Şube Başkanı Mehmet Ağır söz aldı. Ağır Konuşmasında dört yıllık görev zarfında yaptığı faaliyetlerden bahsederek, bu dönem içerisinde karşılaştığı sıkıntıları ifade etti.  Ardından Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hakan Paş, genel merkez olarak yapılan faaliyetleri ve Diyanet camiası için elle edilen kazanımları anlattığı bir konuşma yaptı.
Başkan seçilen İbrahim Durgut, “Bizler, Bu mücadelede Haksızlığa dur demek için, İnançlarımız, değerlerimiz,  ekmeğimiz, aşımız, çocuklarımız ve geleceğimiz diyerek , "İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır" diyerek yola çıktık.  Hakkın hatırı hiçbir hatıra feda edilmez" diyerek,  biz Türkiye'yiz; diyerek, Bu mücadeleyi; 20 yıllık tecrübe ve temiz mazisiyle Türk Diyanet Vakıf-Sen çatısı altında hep birlikte, tek vücut olarak yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz. Türk Diyanet Vakıf-Sen ve Türkiye Kamu-Sen kurulduğu günden itibaren, bizim ilkemiz önce ülkemiz anlayışıyla mücadele etmektedir. İlkeli, kararlı, sorumlu ve ahlaklı bir sendikal anlayışın öncüsü olarak, Diyanet çalışanlarımızın yanında olduk ve olmaya devam etmekteyiz.  Biz öncelikle insanız, sonra Müslüman’ız, sonra Diyanet çalışanıyız, sonra Türk Diyanet Vakıf Senliyiz. Arkadaşlar biz diyanet görevlileri öğle bir görev yapıyoruz ki bayramlarda görevinin başında.  Bayram denildiğinde onun aklına tatil değil "Bayram Vaazı" gelir. Yaz geldi denildiğinde sahiller, geziler, eğlenceler değil "Yaz Kursları" aklına gelir. Kış geldi denildiğinde "Cami Dersleri" aklına gelir. Cumartesi - Pazar ile Pazartesi'nin onun yanında hiçbir farkı yoktur.  Hastası, cenazesi olsa ilk düşündüğü şey yerime kimi bıraksam da görevde aksama olmasa olur. Ceketini alıp kapıyı vurup gidemez.  Mesai mefhumu gözetmeden; doğana koşar, ölene koşar, düğüne koşar, sünnete koşar.  Aile sorunu olan imam'ı bulur. Yolda kalan yolunu "imam"a sorar. Psikolojik sorunu olan ona gelir. Darda kalan yine onun kapısını çalar. Çocuğun ismini koyacak olan ona danışır. Ve hayatın her alanında bir şekilde bulunarak görevini en iyi şekilde yapmaya çalışır.  Bu kadar fedakarlığa rağmen maalesef kimseye de yaranamaz.   Maalesef art niyetli tavırlara göre de İmamlar Genel Müdür'lerden daha fazla maaş alıp, günde üç beş saat çalışan olarak görülür” diye konuştu. 

 Türk Diyanet Vakıf-Sen’in sendikacılığı ciddi olarak yaptığına dikkat çeken Durgut, “Sendikalar vakit geçirilecek, birilerinin şahsi çıkarlarının öne çıkarılacağı yerler değildir.  Üyelerimize, çalışanlarımıza ve milletimize hizmet etme Etkili olan Türk Diyanet Vakıf-Sen’in yetkili yapmak için varız. Bunun içindir ki, her arkadaşımız üzerine düşen görevi yerine getirme gayreti içerisinde olmalıdır.  Biz, bundan önce olduğu gibi bu dönemde de memurları masada satanların gerçek yüzlerini deşifre etmeye, maskelerini düşürmeye devam edeceğiz. Unutmayalım ki, mücadele edenler her zaman kazanamaz belki; ancak kazananlar her zaman mücadele edenlerdir." Babamın bir sözü vardır Kişinin ainesi iştir lafına bakılmaz. Bizlerin bir önceki yönetimde yaptığımız hizmetler ortadadır. Bu dönemde de aynı kararlılık içerisinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

Yönetim kurulu İbrahim Durgut, Mehmet Ağır, Yahya Çelik, İsmail Gacar, Eyüp Yalçın, Mansur Özay,  İsmail Doğruyol’dan oluştu.

Editör: TE Bilişim