Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Burak Özen, “Toplumumuzda en sık yaşanan ölüm nedenleri ne yazık ki kalp hastalıkları. Kalp hastalıkları nedeniyle hastalarımıza daha sık kalp pili takmaktayız. Bu kalp pillerimizin de çeşitleri var. Biz en çok  kalp pili (defibrilatör) kullanmaktayız. Son teknolojik gelişmelerin ışığında artık kablosuz şarj aleti kullanılmakta.  Bu hem son model telefonlar hem de son model akıllı saatler için geçerli. Bunlar kablosuz olmasına rağmen şarjda sabit durmaları için yüksek güçte mıknatıslar kullanılıyor. Bu mıknatısların istemediğimiz özelliği ise özellikle kalp pilleri mıknatıslardan etkilenmekte. Mıknatıs ve manyetik alanlarda mıknatısların bir kısmı çalışmamakta  bir kısmının ise etkin özellikleri kullanılamamakta. Son çıkan telefonlarda ne yazık ki bu mıknatısları daha çok görmekteyiz. Özellikle hastalarımıza uyarılarımız son çıkan bir kalp pili ya da akıllı cihaz kullanıyorsa kalp pilini cihazdan en az 15 cm uzakta tutmalı. Eğer bu cihaz şarj oluyorsa da en az 30 cm uzakta bu cihazı  tutmasını öneriyoruz.  Eğer daha yakından bu cihazı tutarsa özellikle  gömlek cebinde telefonunu taşırsa hastanın kalp pilinin  belirli özellikleri çalışmayacaktır. Hayatını kurtarması gerektiği dönemde  görevini yapmayacaktır” dedi.

Manisa Şehir Hastanesi kardiyoloji uzmanı Ramazan Gündüz,“Biz kendi hastalarımıza mutlaka pil taktıktan sonra  elektronik cihazları nasıl kullanması gerektiğini XR cihazlarından nasıl geçmesi gerektiğini, telefonu hangi mesafede kullanması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz. Sadece işimiz pil takmak ile bitmiyor. Bundan sonra o pille nasıl yaşaması gerektiğini açıklıyoruz. Hastalarımızdan da beklentimiz yaşamlarını artık bir kalp pili hastası olarak devam ettirirken buna göre yaşamaları kullandıkları cihazları veya yaşam tarzını buna göre belirlemesini istiyoruz” diye konuştu.

Kalp pili takılan hasta Neşet Şen, “ 2015 yılında baypas ameliyatı oldum. Bunu akabinde kontrollerden sonra kalbin hasar gördüğünü ve yavaşladığını söyledi doktorumuz. Kalp pili takılmasına işaret olduğunu söyledi. Baypas ameliyatından sonra zorluklar çektim. 2018 yılında kalp pili takıldı. Kalp pili takıldıktan 1 ay sonra araba kullanabildim. Doktorumuzdan bana bazı önerilerde bulundu. Bana artık kalp pili ile yaşayacağımız ve ona göre hareket etmem gerektiğini söyledi. Artık böyle yaşmaya alıştım” dedi.

Editör: TE Bilişim