İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi kapsamında düzenlenen 'Ombudsman Manisalılarla Buluşuyor' programı Anemon Otel'de gerçekleştirildi. Programa Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, İlçe Kaymakamları, kamu denetçileri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilciler, muhtarlar ve öğrenciler katıldı. Programda ilk olarak Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık söz aldı. Başkanvekili Mehmet Palabıyık, "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız gibi Büyükşehir Belediyemiz de vatandaşlarımızın mutluluğu ve refahı için hizmet ve yatırımlar yapmaktadır. Hemşerilerimizin daha hızlı bir şekilde hizmetlerimizle buluşması ve memnuniyetlerinin arttırılması ise en öncelikli konumuzdur.  Hizmet ve yatırımlarımızı hayata geçirirken elbette ki hatalarımız olabilir veya vatandaşlarımız nezdinde yanlış anlamalara neden olmuş olabiliriz. Çünkü hizmet ve yatırımlarımızı yapan da “İnsan”, işimizin öznesi de “İnsan”. Daha adil ve hakkaniyetli bir şekilde şehrimizi yönetmek için fikir ayrılıklarını gidererek çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Bu süreçte de Büyükşehir Belediyemizin 185 Çözüm Merkezi birimi ve resmi sosyal medya hesaplarıyla birlikte CİMER ve Açık Kapı gibi çeşitli kanallarla hemşerilerimizin sesine kulak veriyor, onların talep ve isteklerini hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuyoruz. Buna ek olarak vatandaşlarımızın taleplerini inceleyerek bizlere tavsiye kararları veren Kamu Denetçiliği Kurumunun da bu noktada çok kutsal bir görev üstlendiğine gönülden inanıyorum" dedi.

Manisa'nın 2014 yılında Büyükşehir olduğunu belirten Başkanvekili Palabıyık, "Daha önce 57 mahalle ve 350 bin nüfusa hizmet verirken, şehrimizin Büyükşehir olmasıyla birlikte bin 88 mahalle ve yaklaşık 1,5 milyon nüfusa hizmet vermeye başladık. Bu noktada tüm ilçelerimizde koordinasyon merkezleri kurarak, Büyükşehir’in hiçbir vatandaşımıza uzak olmadığını gösterdik. Büyükşehir Belediyemiz ve MASKİ Genel Müdürlüğümüzün yapılanmasında ayrıca Muhtarlık İşleri Dairesi ve İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlıkları oluşturarak, halkımızın Büyükşehir Belediyemizden taleplerini muhtarlarımız aracılığıyla bizlere hızlı bir şekilde ulaştırmasını da sağlamış olduk. Vatandaş odaklı hizmet anlayışımızla şehrimizin artık kangren haline gelmiş olan sorunlarının üstüne kararlılıkla gittik ve bunların çözümünde çok önemli adımlar attık. Üretken belediyecilik anlayışıyla bütçesinden yatırımlara en çok kaynak ayıran belediyeler arasında her zaman zirvede olduğumuzu da buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı yatırımları anlatan Palabıyık, "Asfalt çalışmalarından altyapılara, atıksu arıtma tesislerinden prestij caddelere, yeşil alan uygulamalarından kırsal kalkınma desteklerine ve itfaiye hizmetlerine kadar onlarca hizmet ve yatırımımız için sadece geçtiğimiz yıl Büyükşehir ve MASKİ olarak toplamda 891 milyon 757 bin TL yatırım gerçekleştirdik. Bugüne kadar ise 4 milyar 803 milyon 526 bin TL’lik hizmet ve yatırım yaptık. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 2012 yılında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu da, yargının yükünü almasının yanı sıra yönetimler ile halk arasında çözüme kavuşturulacak konular noktasında önemli bir yere sahip. Kamuda denetim mekanizmasının etkin bir şekilde yönetilmesi, vatandaşlarımızın hak arama taleplerine de katkı sağlamış oluyor. Bu bağlamda değerli Baş Denetçimiz Sayın Şeref Malkoç’a ve ekibine bu önemli konuya sağladığı katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Başkanvekili Mehmet Palabıyık'ın ardından Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ile Manisa Valisi Yaşar Karadeniz de konuşma gerçekleştirdi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da programda konuşma yaptı. Sorunların çözümünde büyük bir özveriyle çalıştıklarını dile getiren Malkoç, "Kamu hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliği artarken diğer taraftan da deniyor ki ‘Bu hizmetlerden memnun değilsen’, ‘Bu hizmetleri verenlerle ilgili sıkıntın, şikayetin, problemin varsa’ ya da ‘Daha iyi olmasını istiyorsan’ mahkemeye gitmeden önce bu kurumlar var. Valiliklerimizde ve kaymakamlıklarımızda açık kapı bölümleri oluşturuldu. 1 milyon insan 2021 yılında buralara başvurdu ve sorunlarının yüzde 90’ı çözüldü. CİMER son yıllarda oluşturulan önemli bir kurum. CİMER’e 6,5 milyon başvuru yapılmış. Açık Kapı ve CİMER’i topladığımızda 7,5 milyon yapıyor. Bizim gibi kurumlara yapılan başvurularla 2021 yılında 8 milyon başvuru yapılmış. Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunun yüzde 15’i hemen hemen bir kuruma müracaat etmiş, derdini anlatmış hizmet aldığı kurumun kalitesinin yükselmesini istemiş. Bu mutluluk verici bir şey. İnsanın hayat kalitesinin artması, aldığı hizmetlerin daha kalitesini istemesinden daha doğal bir şey yok. Bunları da mahkemesiz istemesi daha da önemli. Manisa’da olduğu gibi hem sizlerle tanışıyoruz hem de üniversitedeki çocuklarımıza seçimle gelmiş olan muhtarlarımıza sivil toplum örgütlerine bu kurumun önemini anlatıyoruz. Mahkemeye gitmeden önce mutlaka kuruma müracaat edin diyoruz” dedi.

Protokol konuşmalarının akabinde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile Kamu Denetçileri Yahya Akman, Saadettin Kalkan, Celile Özlem Tunçak tarafından öğrenciler, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarından kendilerine yönelik talep ve tavsiyeler dinlenerek çözüm önerileri sunuldu. Program hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.

Editör: TE Bilişim