Engelleri aşabilmek adına, Manisa Engelliler Derneğine 1 adet akülü tekerlekli sandalye verildi. Ayrıca 3 Aralık Engellliler gününe özel engelli koordinatörlüğü tarafından televizyon yayını gerçekleştirildi.

Manisa İl Müftülüğü 3 Aralık  Dünya Engelliler günü vesilesiyle TDV Gençlik Kollarının desteği ile Cami Engelli buluşması gerçekleştirdi.

Hatuniye Camiinde Cuma namazı vaktinde gerçekleşen engelli buluşmasının ardından

Manisa il Müftülüğü TDV Kadın Aile Ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde "Engelleri Beraber Aşalım" farkındalık etkinliği ile program devam etti.

Cuma namazında engelli bireylerle bir araya gelen il müftüsü Mustafa soykök, vaazda engelli kimselerin haklarından, engelli olmasına karşı İslam'ı büyük hizmetler sağlamış sahabelerden bahsederek peygamber efendimizin engellileri toplumdan koparmamaya yönelik uygulamalarına örnek gösterdi.

Ardından kaymakam, belediye başkan yardımcısı ve cemaatteki engelli bireyler ile yine Manisa il müftülüğü tarafından organize edilen programa katıldı.

Programa müftülük personeli, Tdv Genç gönüllüler, üniversite gençleri ,engelli dernekleri ve engelli vatandaşlar  katıldı. 

Program öncesi göz bantları takan ve beyaz baston ile yürüyen gençler salona görme engelli birey gibi girerek engelli bireylerin neler yaşadığını hissederek panoya notlar düştü ve gelen engelli bireyleri güllerle karşıladılar. 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Şehzadeler İlçe Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara’nın selamlamakunuşmasının ardından İl Müftüsü Mustafa Soykök’ün açılış konuşması ile devam etti. İl Müftüsü Mustafa Soykök, “Bir araştırmada katılımcıların % 73'ü engelliliği Allah'ın bir cezası olarak görmektedir. Kişinin ayağına batan bir dikenin bile onun günahlarının bağışlanmasına vesile olacağını söyleyen bir dinin (Buhari, Merda, 13.) Engelliliği ilahi bir ceza olarak görmesi mümkün değildir.

Soykök ,:”Engelli olmak karşılığı cennet olan büyük bir imtihana muhatap olmaktır. Bize düşen engelli kardeşlerimize hayatı kolaylaştırmak için gayret göstermektir. 3 Aralık Engelliler Günü sorumluluklarımızı hatırlamamıza vesile olmasını diliyorum. Unutmayalım ki sevgiye engel yok.” İfadelerine yer verdi.

Programda "engelleri aşabilmek" konulu sunum yapan Uzman Fizyoterapist Hasan Çömez, engelli olup muhteşem şeyler gerçekleştiren kimselerin hayat hikayelerini ve yaptığı işleri aktardı.

En büyük engelin insanın kendisinin olduğunu belirten Çömez "tekerlekli sandalye ile uçaktan atlayan, Paralimpik koşucu olan kimseler var. Engelli olmasına karşın karanlığı aydınlatan Edison var. engelli olmasına rağmen muhteşem müzik eserleri bırakan aşık Veysel, Beethoven var. Doğuştan görme engelli olup ressam olan Eşref armağan ve kör sağır dilsiz olmasına karşın  5 dil bilip yazar olan Helen Keller varken biz kendimize engel olmadıkça kimse bize size engel olamaz dedi.

Program İl Vaizi Osman Turgut Dilek’in “İslam Medeniyetinin İnşasında Engellilerin Rolü” adlı sunumuyla devam etti. Osman Turgut Dilek ,” Gelişmiş toplum olmanın ölçüsü, engelliyi de normal birey olarak kabul etmekten geçer. Hz. Peygamber'in kurduğu toplumsal yapıda bunun örneklerini görürüz. O'nun uygulamaları engellilerin toplumdan uzak tutulmamalarını Müslümanlara öğretir. Batıda engelliler toplumdan tecrit edilirken, özellikle zihinsel engelliler aç bırakılıp ölüme terk edilirken, içine cin girmiş diye ateşe atılırken İslam toplumunda yetenek, istidat, kabiliyet ve ehliyetlerine göre önemli kamu hizmetlerinde yer alıyorlardı. “ dedi. Dilek, Siyasi ve askeri alanda, din ve beşeri İlimler alanlarında İslam Medeniyetine katkı sunan önemli engellilerden örnekler aktardı.

Program yemek ikramı , engellilere özel yapılan kupa bardak ve çeşitli hediyelerin takdimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim