Yeni açılan Aile ve Gençlik Merkezi’nden bahseden Soykök, “Aile Dini Rehberlik Merkezimiz ve kadın kolları binamız bulunuyor. Burası genç mekan diye tabir ettiğimiz alan. Üst katta dersliklerimiz var. Manisa’da güzel hizmetler yapma derdindeyiz. Din hizmetleri noktasında, dini rehberlik noktasında Manisa İl Müftülüğümüz ve ilçe müftülüklerimiz olarak hizmetler yürütüyoruz. Bu 7 katlı binada şehre bir soluk getirmeyi amaçlıyoruz. Gençlerimiz buraya gelsin İngilizce, İspanyolca öğrensin. Hat, sanat kurslarını öğrensin. Burayı canlı canlı hayır işlerinde kullanmak istiyoruz” dedi. 
Müftü Soykök, Diyanet İşleri Başkanlığının 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası din alanında, maneviyat alanında daha da aktif, gençlik hizmetleriyle, kadınlara ve aileye yönelik hizmetleriyle, sosyal hizmetleri çoğaltması gerektiği kanaatinin oluştuğunu söyledi. Soykök, bu hizmetleri Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiklerini açıkladı. 
Eskiden Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanırken son 3 yıldır Hicri takvime göre Mevlidi-Nebi Haftası olarak kutlandığını belirten Soykök, “Mevlid Kandili’nin çocukluğumuzdan itibaren hep hatırası var. Mevlid Kandili yani Peygamber Efendimizin (sav) Hicri takvime göre bu sene 28 Ekim Çarşamba gününe denk geliyor. Peygamber Efendimizin yeryüzüne şereflendiği o haftayı da Mevlid-i Nebi Haftası olarak kutluyoruz. Peygamber Efendimiz insanlığın umududur. Peygamberin en önemli özelliği ahir zaman peygamberi oluşudur. Bir daha kıyamete kadar peygamber gelmeyecek. Efendimiz kıyamete kadar bu ümmetin lideridir. Bütün insanlık Peygamber Efendimizin ümmetidir. Bizler Peygamberimizin peygamberliğini kabul etmiş ümmetleriz” diye konuştu. 

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da Peygamber Efendimize yönelik hakaret içeren bir takım olayların yaşandığını kaydeden Müftü Soykök, “Zaman zaman karikatürler çıkıyor. Meyve veren ağaç taşlanır. Bu ümmet Müslümanlar Peygamber Efendimizin örnekliğini, onun insanlığa vermek istediği mesajı hiçbir zaman yitirmemelidir. Mevlidi Nebi Haftası vesilesiyle Allah’ın Resulü olan Peygamber Efendimizi anmak, anlamak amacındayız. Onun insanlığa rehber olacak, insanlığa can verecek, kıyamete kadar soluğunu, nefesini taşımak mecburiyetindeyiz” diye konuştu. 
Peygamber Efendimizin bundan 1400 yıl önce yaşadığını açıklayan Soykök, “Tarihi bir kimliği var. Ama onun sünneti kıyamete kadar devam edecek. Kıyamete kadar Müslümanlar olarak Resullah’ın mesajını insanlığa hayat verecek ilkelerini anlamamız, özümsememiz ve doğrudan doğruya Kuran’dan, Resullah’tan ilham alıp çağımızın sorunlarına Müslümanca, hakça, adaletle, hükümler ve çözümler getirmemiz gerekiyor” dedi. 
Soykök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz bizi aldatan bizden değildir buyuruyor.  Ama insanları aldatmak Müslümanca bir tavır değil. Peygamberimizin sünnetini ahlaki boyutuyla anlamamız gerekiyor. Doğru ve dürüst tüccar kıyamet günü sıdıklarla, şehitlerle beraber olacaktır. Bunlar hepsi Peygamber Efendimizin bizim sosyal hayata mesajlarıdır. Aile hayatı da öyledir. Eşler birbirlerinin gözlerine sevgiyle bakar, el ele tutuşursa günahları bağışlanır diyen bir Peygamberimiz var. Her türlü alanda ahlaki tamamlamak için gönderildim diyen bir Peygamberimiz. Peygamber Efendimizi anlamamız yetmiyor, onun yürüdüğü yolu yürümeliyiz. Yeryüzünde adaleti tesis etmeye çalışmıştır.”
Mevlid-i Nebi Haftası’nın bu yıl ki temasının ‘Peygamberimiz ve Çocuk’ olduğunu kaydeden Müftü Soykök, “Hafta boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerde bu tema üzerinden gidilecek. Bu dünya çocuklar için gelecek nesiller için her geçen gün emniyetten, güvenlikten mahrum hale geliyor, yaşanmaz hale geliyor. Yeryüzünde sadece çocukları öldürmek için üretilmiş bombalar var. Yeryüzünde çocuk işçiler var. Yeryüzünde mülteci çocuklar var. Bu acıyı hissetmemiz gerekir. Peygamberimizin ümmeti olarak dünyanın bu gidişatını sorgulamalı ve bir an evvel Müslümanlar olarak barış ve adalet namına, merhamet namına, iyilik namına insanlığa bir şeyler söylemeliyiz. Neden çünkü ayeti kerimede, “Bu ümmet insanlığın iyiliği için çıkarılmış bir ümmettir. Vazifesini yerine getirmek durumundadır. “Aylan bebek. Hatırlıyor muyuz arkadaşlar. Aylan bebeği hatırlıyoruz. Bundan 3-5 sene önce Akdeniz’in soğuk sularında bebek ne yaptı alabora olmuş gemileri cenazesi sahile vurdu.  O manzara hala gözlerimizin önünde. Ağladık, üzüldük, neden bu böyle dedik. Nedir bu vahşet dedik neden bu çocuklar ölüyorlar? Niçin boğuluyorlar? Kuran-ı Kerim de Aylan bebek ile ilgili ayeti kelimle var arkadaşlar. O diri diri öldürülen kız çocuğuna hangi suçtan dolayı öldürüldü diye sorulduğu zaman o soru bize sorulmuş bir soru aslında. İnsanların vicdanına sorulmuş bir sorudur. Aylan bebekler ölmemeli, çocuklar çocuk hakları, insan hakları bunlar Müslümanların gündemi olmalı. Müslümanlar efendimizin sünnetini ne zaman uyacaklar, ne zaman onun davasını taşıyacaklar onun gerçekleştirmeye çalıştığı insanlık idealini yakalayacaklar. İşte o zaman insanlık huzur bulacak” dedi. 

Dünya üzerinde temiz içme suyundan mahrum 1 milyarın üzerinde insanın yaşadığının altını çizen Soykök, “Her 8 saniyede bir insan mülteci oluyor. Başına bomba düşmesin diye evini barkını bırakıyor. Eline ne alabilirse tel örgülere doğru gidiyor. Yaşadığımız dünya böyle olmak zorunda değil. Efendimizin mesajını anlamak anlatmak efendimizin hedeflerini gerçekleştirmeye çalışmak elbette bizlerin vazifesi görevidir. Çocuklar daha iyi bir dünyaya laikler. Yeryüzü bu gidişattan bir an evvel kurtulmalı. Ayrıca çocuklarımız bizim bakış açımızdan Allah’ın bize emanetidir. Çocuk Allahın bir bağışı bir lütfüdür. Anne- baba koşturuyoruz. Çocukların kendi kimliklerini kişiliklerini oluşturacağız bizim ebeveynler olarak çocuklarımıza karşı yaptığımız hatalarımız. Hafta boyunca bu konuları konuşacağız. Ve peygamberimizin örnekliğinde nasıl aile içindeki iletişimi teşhis edebiliriz. Buna dair sosyal medya yayınlarımız da başlıyor. Pandemi sebebiyle sayın valimizle de görüştük. Geniş katılımlı programlar yapamıyoruz. Normalde biz Mevlid-i Nebi dolayısıyla Millet Çarşısında ya da Lale Salonunda büyük bir organizasyon yapardık. Ama böyle az katılımlı sembolik daha çok camii merkezli Manisa’da ilçelerimizde dahil bütün mahallelerde Mevlid-i Nebi programı yapacağız. Kandil programlarımızın haricinde. Ayrıca kahvehaneleri gençlik koordinatörlerimiz ziyaret edecekler. Bu hafta Mevlid-i Nebi haftası efendimize salat ve selam gönderiyoruz. Onu yaşamanın onun ahlakının öneminden bahsedecekler. İnşallah dolu dolu bir hafta geçireceğiz. Sadece bu hafta değil. Biz efendimizi devamlı konuşmalıyız. O bizim için manevi anlamda ciddi bir örnek teşkil ediyor. Baba ve anneler olarak çocuğa değer vermeliyiz. Her çocuk bir umuttur. Her çocuk bir insan ve çocukluktan yeşerecek bir insan. Cenab-ı Allah haftamızı bereketli kılsın” dedi.

Editör: TE Bilişim