Manisa merkez ve ilçe de bulunan okullara üretimini yaptığı dezenfektanları  göndererek Manisa’ya fayda sağladıklarını ifade eden Manisa Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlyas Kayaokay, “Pandemi sürecinin başladığı andan itibaren yani Mart  ayıyla birlikte biz  dezenfektan üretimi yapmaya başladık. Yapmış olduğumuz üretimi öncelikle Manisa  merkez ilçeler ve  diğer ilçeler de olmak üzere  tüm okullarımıza resmi kurumlarımıza bunları yetiştiriyoruz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlk başlangıç aşamasında üretimimiz sınırlıydı günlük 500 litre civarında üretim yapıyorduk fakat ilerleyen süreçlerde biz bu üretim miktarımızı arttırdık. An itibari ile günlük üretimimiz 5 ton olarak  üretim yapabiliyoruz. Geçtiğimiz hafta biz 35 tonluk bir üretim yaptık. Manisa’nın tüm ilçelerindeki okullarımıza bu  üretmiş olduğumuz 35 tonluk dezenfektanları teslim ettik bu hafta da yine Pazar gününe kadar  toplam 35 tonluk bir üretimimiz var. Planladık bunu şuan sonuna geldik üretimlerimiz  tamamlandı 35 tonluk  bunların şuan ambalajlanma  kısmındayız ambalajlanma kısmını da bitirdikten sonra  tüm ilçelere gerekli olan  dezenfektanları ihtiyaçlarını teslim edeceğiz. Dün   itibariyle sabah kamyonetimiz kula istikametindeki ilçelerimize hareket etti bugün Saruhanlı Akhisar soma ilçelerimize nakliye işlemlerimizi yapacağız. Pazar günü de yine son nakliye işlemlerimizi  yola çıkarıyoruz tüm okullarımızın ihtiyacı olan dezenfektanların teslimatını bitirmiş olacağız” dedi. 

YÜZDE 75 ORANINDA ALKOL KULLANIYORUZ

Ürünlerin üretiminde Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu alkol oranını kullandıklarını ve bu dezenfektanları kamu kuruluşlarına da verdikleri belirten müdür Kayaokay, “Kullanmış olduğumuz dezenfektanların içerisinde  en az yüzde 75  oranında  alkolümüz var, hidrojen peroksit, deiyonize su ve gliserin olmak üzere bir karışım  oluyor. Burada en önemli  dikkat edilmesi gereken nokta  alkol oranının  yine sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu gibi yüzde  70’in altında olmaması gerekiyor en önemli husus bu.  Biz alkolümüzün 70’in biraz üzerine çıkararak  daha etkili bir dezenfektan olması sebebiyle  yüzde 75 ve 80 arasında bir oranda tutuyoruz ki  herhangi bir sorun çıkmasın  çok etkili amacına ulaşılır bir dezenfektan olsun istiyoruz. Malumunuz bu üretimde yaptığımız ürünler okullarımızda kullanılıyor resmi kurumlarda kullanılıyor. Dolayısıyla biz buna çok dikkat ediyoruz. Oran bizim içi çok önemli bu ürünü çocuklar kullanacak okullarda  resmi kurumlarda çalışan kamu personelleri kullanacak bizim için çok önemli olduğu için biz bu konuya dikkat ediyoruz. Piyasada da çok çeşitli dezenfektanlar var ama bu oranlar önemli vatandaşlar alırken de dezenfektan içerisindeki  öncelikle  neler kullanıldığına  alkol oranının kaç olduğuna dikkat etmesi  gerekiyor” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM YAPIYORUZ

Kayaokay, “Biz ülke olarak zaten son  yıllarda yeni Türkiye  yerli ve milli kavramı üzerine çok duruyoruz. Bizim  bakanlığımızın da sürekli gündeme getirdiği  okullarımız üretim okulları olsun, bizler yerli ve milli üretime geçelim  yani okullar sadece eğitim veren kurumlar değil üretim yapan konma getirilmeye çalışılıyor. Biz de bu pandemi sürecinde  ilk adımı atmış olduk. Okul olarak sadece eğitim değil aynı zamanda  üreten bir okul haline geldik. Zaten  bakanlığımızın bahsettiği vizyon belgesinden biri de okulların üreten okullar  haline gelmesiydi.  Biz  bu sene vizyon belgesinde belirtilen hedeflerden birini de gerçekleştirmiş olduk. Çünkü üreten bir okul haline geldik. Pandeminin başladığı ilk süreçte  bu milli bir dava olarak görüldü yani mili mücadele olarak görüldü. Biz  mart ayından itibaren  burada hafta sonu, akşamları ve sokağa çıkma yasağının olduğu günler de dahi biz  burada pandemi ile mücadele verdik  Çukurova kimya okulu olarak. Şuan da vermiş olduğumuz bu mücadeleyi devam ettiriyoruz ve yapmış olduğumuz mücadelede kapasitemizi çok arttırdık. Yani günde 500 litre ile  başlamışken şimdi günde 5  tonla üretim yapıyoruz. Dolayısıyla şuana kadar olan süreçte kendimizi  sürekli geliştirdik. Şuan da çok net bir şekilde piyasada dezenfektan üretimi yapan kişilerle ve kendi dezenfektanımızı yapıp mücadele edebiliriz onlar karşı bile iddialıyız. Etkili ve  güçlü bir dezenfektan yapıyoruz, sağlığa hiçbir zararı  olmayan, ciltte tahriş olma gibi sıkıntılarımız yok  gönül rahatlığı ile kullanabilirler” dedi.

TEK TİP DEZENFEKTAN ÜRETİMİYORUZ

Ürünlerin sağlık açısında bir zararının olmadığını söyleyen Kayaokay “Biz dezenfektanı sadece tek tip yapmıyoruz. İçerisinde alkol olan dezenfektanımızda var, tercihe göre vatandaşlarımızın bazıları işte alkol olmasın alkole hassasiyeti olan  vatandaşlar için de  yine alternatif dezenfektanda var.  Hipoklorüz  dediğimiz farklı bir malzemeden yapılan içerisinde  alkol olmayan ama  antibakteriyel özelliğini taşıyan dezenfektan alternatiflerimiz de var. Tek tip gitmiyoruz ve kaliteli ürün yapıyoruz devlet okuluyuz faydamız olduysa  biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Manisa da üretim yapan  tek okuluz   Çukurovakimya olarak ve Manisa’nın  tüm okullarına  yapmış olduğumuz üretimleri yetiştiriyoruz. Bunun yanı sıra biz  askeriyeye, ordu evine, valiliğimize, milli eğitim müdürlüğümüze gibi kamusal alanda destek veriyoruz. Kamu kurumlarına da yapmış olduğumuz ürünleri sunuyoruz. Toplamda okul olarak 550  öğrencimiz var ancak şuan bu üretimde çalışan  öğrenci sayımız bizim 12-15 civarında öğrencimiz var. Son sınıf öğrencilerimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Şuan için  öğrenci sayımız yeterli ama ilerleyen süreçte  biz tabi bu üretimi farklı şekle genişleteceğiz. Bu genişleme olması durumunda da öğrenci sayımız artacak öğretmen sayımız da bu  sayede tabi ki artacak.  Öncelikle fiziki anlamda biz  şuan ki şartlarda  bu üretimi yapıyoruz ama ilerleyen süreçte bu  fiziksel anlamda da birtakım  çalışmalar yapacağız. Yerimizi  genişleteceğiz  bahçemizi üretim sahası yapacağız. Dolayısıyla  üretim yelpazesini genişleteceğiz. Yani şuan dezenfektan yapıyoruz  ileriki zamanlarda sıvı sabun olacak, temizlik ürünleri olacak gibi farklı üretimlerde olacağından dolayı  tabi hem üretim  kapasitesi olacak  hem de çalışan öğrenci ve öğretmen  sayımızı artmış olacağız. Bu arada şu da var bizim öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz bu çalışmanın emeği olarak da döner sermayemiz olduğu için buradan ücretlerini alıyorlar. Bizim için  en önemlisi  de  nedir biliyor musunuz üreten  okul olmak  üreten okulun yanında çalışan  öğrencilerin de  buradan ücret alması öğrencilerin cep harçlığını çıkarması bu çok önemli. Biz  şuan bunu gerçekleştirdik döner sermayemizi kurduk  yapılmış olan üretimlerden  birim fiyatı üzerine fiyatlandırmalar yapıyorlar. Emeği geçen öğrencilerimize buradan  kendi haklarına düşeni alıyorlar bu da bizim için çok önemli” dedi.


MİLLİ ÜRETİME KATKI SAĞLAYAN OKUL OLMAK GURUR VERİCİ 

Yunusemre İlçe milli Müdürlüğü’nün ve Yunusemre İlçe  Kaymakalığı’nın destekleriyle büyüdüklerini  ifade eden Kayaokay, “ Yunusemre Kaymakamımız Sayın Atilla Kantay ile görüşme  yaptık. İlçe  Milli Eğitim Müdür Yıldıray  Bey İle ziyaretine gittik  kendilerine  okulumuzda üretmiş olduğumuz dezenfektanları ve kolonyaları takdim ettik. Kaymakam Bey bizi çok güzel karşıladı yani olaya şöyle baktı milli  ve yerli bir üretim yaptığımızı  çok önemli bir iş yaptığımızı  söyleyerek bizi çok takdir etti. Burada gerçekten bir İlçe amirimiz tarafından yaptığımız işere bu şekilde bakılması  milli üretime katkı sağlayan bir okul  olarak bize bakılması  bizi çok onurlandırdı Yunusemre Kaymakamımızı Sayın Atilla Kantay’a da bize vermiş olduğu desteklerden dolayı  İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın  Yıldıray Demirtaş’a aynı şekilde  bize vermiş olduğu desteklerden dolayı ve bize sağlamış olduğu motivasyondan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü bizim yapmış olduğumuz işleri gerçekten önemsiyorlar milli bir dava olarak görüyorlar  milli ve yerli üretime katkıda bulunduğumuzu söylediler olaya bu şekilde bakmaları bizim için de gurur verici onur verici bir durumdur” diye konuştu.

Manisa Çukurova Kimya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Meryem Nur Dede “Biz burada okulumuzun bize sağladığı imkanlarla özel üretim yapıyoruz. Yaptığımız üretimlerden de belli bir miktar kendi harçlığımızı kazanıyoruz. Hem çevremize hem Manisa’ya hem ülkemize dezenfektan sağlayıp faydalı olmaya çalışıyoruz. Bunun için de elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Bu gurur verici bir duygu. Çünkü böyle bir hastalık varken biz bunlara yardımcı oluyoruz. Bunları belki de önlüyoruz. O yüzden gururluyuz.” dedi.

Editör: TE Bilişim