Manisa'nın sevilen saygın iş adamlarından Ersan Atılgan bugün hayata veda etti. 78 yıllık hayatı boyunca Manisa'da önemli hizmetler gerçekleştiren ve tabir-i caizse iz bırakan hayırsever işadamıının cenazesi Pazartesi günü Kırtık Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Kırtık mezarlığında toprağa verilecek. 

MANİSA İÇİN ADANMIŞ BİR İSİM ERSAN ATILGAN 

Manisa eski Emniyet Müdürü Yavuz Elbirler, Ersan Atılgan'ın Yeni Asır Gazetesinde yayımlanan bir röportajını yayımladı. 
İşte o röportaj: 
O'nu Manisa da göreve başladığım 1980 yılın da tanıdım. 
Manisa'da dönemin Adalet Partisi'nde 1977-1980 döneminde belediye başkanlığı da yapan Ersan Atılgan, 1965'ten itibaren  siyasetle uğraştı. İlkokul 3'üncü sınıfa kadar gaz lambasında ders çalıştı, bu nedenle babasının kendisini zor şartlarda okuttu. 
Bir röportaj da hayat hikayesini şöyle anlattı :
"1965'te Almanya'ya işçi olarak gitmem ufkumu açtı. Burada 2 yıl kalıp birikim yaptım.
Ek işler yaparak birikimimi artırdım.
Fabrikaların nasıl yönetildiğine şahit oldum. Çalışma disiplinini burada öğrendim, liderliğin ne olduğunu gördüm. Bu dönemde Almanya'ya sık sık Japon öğrenciler 10 kişilik gruplar halinde gelip fabrikaları geziyor, bol bol inceleme yapıyorlardı. Bu öğrenciler Alman teknolojisini ülkelerinde daha üst seviyelere taşıdı. Bugün Japonya Almanya ile aynı seviyede. Ben Almanya'dan çok şey öğrenerek Manisaya döndüm. Siyasette de hızlı yükseldim 1977'de Adalet Partisi'nden belediye başkanı oldum. 12 Eylül 1980 darbesiyle gelen siyasi yasak beni iş hayatına döndürdü, babamın zahireciliğini, ben pamuk çırçır işine çevirdim. Pamuk çırçırcılığı ile birikimim arttı. Buradaki başarı bugünkü üç işletmeyi getirdi. Üzümde 40 milyon dolar ihracat yapan firma olduk" dedi.
Ticaretin her türlü artı ve eksisini gördüğünü anlatan Atılgan, "Kaybettiğim paralarla tecrübe kazandım" diyerek, "Bana 'Abi sen çok tecrübelisin. Bu nereden geliyor' diyorlar. Ben de 'İnsanların beni aldatmasından. Kazık yedikçe tecrübe kazanıyorsunuz' diyorum" dedi.

HİLEYİ DÜŞÜNMEYECEKSİNİZ

Ticarette birinci kuralın dürüstlük olduğunu belirten Atılgan, "Dürüst olursanız sizi mutlaka ararlar, tercih edilen insan olursunuz. Hiçbir zaman hileyi düşünmeyeceksiniz. Manisa'da son zamanlarda insanlar para kazanmak için ne gerekiyorsa yapıyorlar. Biz şu an üzüm işiyle uğraşıyoruz.
Müşterimizi aldatmayız, kırmayız. Müşteri İzmir'deki fiyatları her gün takip edemez ama biz İzmir fiyatını her gün borsada öğrenerek mal alırız. Bizim işimiz genellikle köylülerle. Bütün yatırımlarımı kendi öz kaynaklarımla kurdum. Dürüstlüğümüzle ticarette başarılı olduk. Bunun yanında yeterli sermayede lazım. Aynı zamanda şansınız da olacak" diye konuştu. İş hayatına dair gençlere öğütler veren Atılgan, "Dürüst davranın, hile yapmayın, disiplinli çalışın, araştırmacı olun" dedi.
Bir iş yapılırken çok iyi araştırılması gerektiğini belirten Ersan Atılgan, "Fizibiliteyi güzel yapınız. Ne iş yaparsanız yapın, rakibinizin olmaması mümkün değil. Yaptığınız işte en iyi olmak zorundasınız.
Ben rahmetli Sabancı'nın sözünü hiç unutmuyorum. 'Ayakkabı boyacılığı yaparsanız, gidin Hilton Oteli'nin önünde yapın ama en iyisini yapın'. Ticaret kolay değildir. Hafızanıza güvenmeyin. Zeki olabilirsiniz ama hafızanızı yormayın. Küçük not kağıtları taşıyın. Bir de çalışma arkadaşlarını çok iyi seçin" tavsiyelerinde bulundu.

ÖZAL UFKUMU AÇTI

Politika yaşamından da bahseden Atılgan, "Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la 10 yıl siyaset yaptım ve bu dönemde büyük tecrübe kazandım. 1980 sonrası ikinci kez politikaya Ekrem Pakdemir hocanın ve Mehmet Keçeciler'in isteğiyle katıldım. Siyasette ve iş hayatında istenildiğiniz zaman değerlisiniz. Sizin istediğinizde değil. Özal ile 6 saatlik görüşmem sonucunda tam yetkili Manisa İl Başkanı oldum. 15 ilçeyi yeniden dizayn ettim. Bugün benimle politika yapanlar halen Manisa'yı yönetiyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Gedüz benim dönemimden. İl ve ilçe yönetimlerinde de çalışanlar var, hala siyaset yapıyorlar. Ben Özal'ın ısrarlarına rağmen siyasette hiçbir şey istemedim. Çünkü kendi işim daha önemliydi. İş hayatımda ufkumu açan da Özal'dır. Sanayiciyi ihracata yönlendirdi, iş dünyasına cesaret verdi. Ondan çok şey öğrendim" dedi.

OKUL TAMAM SIRA SAĞLIK OCAĞINDA

Manisalı hayırsever işadamı Ersan Atılgan, kazancının çoğunu hayır işlerine ayırıyor. Selimşahlar mahallesinde adını taşıyan 12 derslikli bir ilköğretim okul yaptıran Atılgan, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'ne kadınlar için kanser tarama aracı hediye etmiş. Şimdi de eşi Handan Hanım'ın ismini taşıyacak bir sağlık ocağı projesini hayata geçirmek istiyor. Atılgan'ın görünen yardımları bunlar, ancak bir de saklı kalmasını istediği hayırları var.
Atılgan, "Hiç kimse kazançlarını mezara götüremiyor. Asıl kazanç hayatta iken iz bırakmak. Okulu yaptırdık, şimdi de donanımlı bir sağlık merkezinde sıra. Devlete katkımızın böyle olmasını düşündük" dedi.

ERSAN ATILGAN KİMDİR?

1938 de Konya'dan göç eden baba Halil Atılgan 1941 yılında Manisalı olan anne Halime hanımla evlenir. 12 Şubat 1942'de Ersan Atılgan doğar. 1946 da kız kardeşi Aysel dünyaya gelir. 4 kişilik aile Bayındırlık mahallesi Taş sokaktaki tek odalı evde hayata tutunma mücadelesi verir. Baba, Gediz Ovası'nda kır işçisi olarak çalışır.
Ersan Atılgan önce Necati Bey İlköğretimokulu'nu. Ardından Manisa Endüstri Meslek Lisesi'ni bitirir.
Liseden oluşan iyi bir arkadaş gurubu oluşur. 1960 yılında babasının zahirecilik dükkanında iş hayatına atılır. Hatuniye Camii karşısında Zahireciler Çarşısı'nda 12 metrelik dükkanda küspe ve saman satışı başlar. Yedek subaylığını Sivas Zara'da tamamlayan Atılgan, 1964 Haziran'ında Handan hanımla evlenir. 1965'te büyük oğlu Erhan dünyaya gelir, hayat daha da zorlaşır. Atılgan Almanya'ya işçi olarak gider, iki yıl sonra Türkiye'ye döner. 1970'te ikinci oğlu Gürkan, 1975'te kızı Aysun dünyaya gelir. 1965'te üye olduğu Adalet Partisi'nde siyasete başlar.
1977'de Manisa Belediye Başkanlığı'na seçilir. 1980'de siyaset yasağıyla tamamen iş yaşamına ağırlık verir.

Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve Manisalılara baş sağlığı diliyorum. Yaptığı güzel işler ile anılacaktır İnşallah.

Editör: TE Bilişim