CHP Manisa Milletvekili Başevirgen, Manisa’nın, devlet eli ve desteği ile talan edildiğini, Manisa halkının yıllardır mücadele ettiği JES’ler yüzünden havasını, suyunu, toprağını ve sağlığını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Başevirgen, JES projelerinin ardında hukuka ve vicdana aykırı şekilde sadece şirketlerin çıkarı kollanarak verilen kararların olduğunu ve bundan cesaret alan şirketlerin de yasadışı ve hukuka aykırı tutumları nedeni ile yaşanan doğa tahribatının daha vahim bir hale geldiğini söyleyerek "Santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da artırıldı. Biz topraklarımızda maden sahaları ve enerji santralleri istemiyoruz. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Toprağımız suyumuz kirlendi. Şehzadeler şehri Manisa, santrallerin neden olduğu pis kokudan durulamaz hale geldi. Tarım bitiyor. Her yıl üretim azalıyor. Bereketli Gediz Ovası'nın eski bereketinden eser kalmadı, tükeniyor." diye konuştu. 

Başevirgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılan enerji santrallerinde bin 670 kişinin istihdam edileceği müjdesini de hatırlatarak, "Manisa her şeyden önce bir tarım şehri. 293 bin 064 kişi geçimini tarımdan sağlıyor. Aileleri de hesaba katıldığında 500 binden fazla insan karnını bu topraklar sayesinde doyuruyor ve geçimini sağlıyor. HES'ler, JES'ler ve vahşi madencilik nedeniyle insanlar tarım yapamaz hale geldi. Tarımı bırakan çiftçi sayısı her geçen gün artıyor. Santrallerin sağlayacağı istihdâmdan daha çok, tarlasını ekip biçemediği için tarımı bırakan çiftçi ve üretici olacak." diye konuştu.

Manisa'nın en önemli bitkisel ürünlerinin başında kuru ve yaş üzüm, zeytin, kiraz, tütün, kurutmalık ve yaş domates, mısır, kavun ve karpuzun geldiğini ifade eden Başevirgen, "Manisa üzümün başkenti. Üretilen üzümün yüzde 90'ının ihraç edildiği Manisa'da yılda ortalama 200-250 bin tona karşılık 400-500 milyon dolar kuru üzüm ihracatı gerçekleştiriliyor. Türkiye, özellikle kuru üzüm ihracatındaki başarısıyla dünyada bu alandaki liderliğini sürdürüyorsa, Manisanın verimli bağları sayesinde. Ancak mücadele ettiğimiz bu enerji santralleri yüzünden bağlar da ciddi tehlike altında. JES’ler yeraltından su çekerek enerji üretiyor. Ancak suyu çektiklerinde de, susuz kaldığı için toprağın verimi düşüyor. Sadece üzüm değil, bütün tarımsal ürünler aynı tehlike ile karşı karşıya. Jeotermal suyunun içerisinde bakır, çinko, arsenik, civa gibi daha birçok çevreye ve insan sağlığına zararlı maddeler var. Nehir ve dereler zehirlendi. Üzüm ve zeytin başta olmak üzere binlerce ağaç kurudu. Yetişen ürünlerin tadı bile değişti. Plansız ve denetimsiz faaliyet gösteren bu santraller, Manisa'nın havasını, suyunu, tarım alanlarını, meralarını yıllardır kirletiyor. JES’ler, bölgenin tarım üretimini katlediyor. Halkımızın ve bizlerin isyanı duyulmuyor. Tarım cenneti Gediz Ovası ne yazık ki devlet eliyle yok ediliyor." şeklinde konuştu.

AKKAL'DAN TEPKİ

AK Partili Akkal, CHP’nin her zamanki gibi yapılan yatırımlara karşı olduğunu ifade ederek,”CHP milletvekillerinin bu açıklamalarına alışkınız. İzahı olmayan yalan ve yanlış bilgilerle yapılan yatırımları karalama derdindeler. Biz yerli ve milli sanayi, enerji, sağlık, ulaşım dedikçe onlar yapılanları kötülemenin peşindeler. Milletimiz yapılan hizmetlerden memnundur. Gerisinin de pek önemi yok. “dedi.
 
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in Manisa’da geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açılan termik ve jeotermal enerji santrallerine ilişkin yaptığı, "Biz karşı çıktıkça yenileri açılıyor. Manisa JES çöplüğüne döndü.” İfadelerine AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Tamer Akkal’dan cevap gecikmedi. Başevirgen’in sözlerine karşı,”Evet siz her zaman bu milletin faydasına olan her yatırıma her girişime karşı çıktınız.  Uçak fabrikalarını kapatan zihniyetin emanetini taşımaya devam ediyorlar. Geçmişten gelen yerli ve milli yatırım düşmanlığı günümüzde de devam ediyor. O yüzden milletimiz bu zihniyete prim vermiyor.”diye konuştu.
 
Akkal, "JES’lerin tarıma zarar vereceğini iddia eden CHP milletvekilinin açıklamaları gerçeklikten ve ciddiyetten uzaktır. Devletin kanunlarında, yönetmeliklerinde hangi yatırımın hangi şartlarda yapılacağı,ne gibi denetimlerden geçeceği ayrıntıları ile yer almaktadır. Bugüne kadar açılan her enerji santrali aynı denetimlerden geçmiş bundan sonra da aynı denetimlere tabii olacaklardır. JES’ler tarıma zarar veriyor diyerek çiftçimiz ile bizi karşı karşıya getirme derdinde olan bu zihniyetin amacı bellidir. Çapsız, vizyonsuz ve popülist açıklamalarla ancak kendilerini kandırırlar. Yönettikleri belediyelere bakılırsa bunu net olarak görebiliriz. İzmir’in hali yıllardır içler acısı. İstanbul’un düzenini 2 yılda yerle bir ettiler. CHP zihniyeti hizmet üretmediği gibi üretilen hizmeti kendileri yapmış gibi de sahiplenme huyları türedi bu ara. Her zamanki gibi işin kolayına kaçmaya devam ediyorlar.”ifadelerini kullandı.
 
Manisa ovasının verimli toprakları ile tarımda, zengin yeraltı kaynakları ile enerjide ve elverişli yapısı ile sanayide yatırım üssü olmaya devam edeceğini ifade eden AK Partili Akkal, “Biz çiftçimizi de yatırımcımızı da bugüne kadar mağdur etmedik. Verilen yatırım teşvikleri ile istihdama ve ihracata katkı sunduk. Bundan sonra da her kim yatırım yapmak isterse önünü açmak bizlerin öncelikli görevi olacaktır. İçi boş sözlerle günü kurtarma derdine düşen CHP zihniyetinin kıymeti harbiyesi yoktur. Millet nezdinde de karşılıkları yoktur. 20 yıldır muhalefette kalarak şimdiden rekorlar kitabında başarısızlık kategorisinde yer alabilirler. Bizler Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yerlilik ve milliliği önceliğimiz belirleyerek yolumuza devam edeceğiz. Onlar ‘istemeyiz’ dedikçe daha fazlasını yapacağız. Onlar neye karşı çıksa bilinmelidir ki, bu iyidir ve yerindedir. Hastanelere,  yollara, köprülere, havalimanlarına karşı çıktıkları gibi yapılan her yeni ve iyi yatırıma da karşı çıkmaya devam ediyorlar. Yerli araca da karşı çıktılar. Yarın yerli aşıyı buluruz ona da karşı çıkarlar. Biz üretmeye, üretime katkı sunmaya, iş insanlarımıza, çiftçimize, emeklimize, doktorumuza, öğretmenimize sahip çıkarak ötekileştirmeden güçlü Türkiye hedefimizden sapmayacağız.”dedi.
 

AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal ayrıca önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Alaşehir’de Maspo Ala 2 Jeotermal Enerji Santrali'nin açılış töreninde CHP'li Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu'nun da katıldığının dikkatlerden kaçmaması gerektiğini hatırlatarak,"CHP'li Milletvekili enerji santrallerine karşı. Demediğini bırakmıyor. Ancak CHP'li Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans sistemi ile açılışını yaptığı Alaşehir’de Maspo Ala 2 Jeotermal Enerji Santrali açılışında hazır bulundu. Belediye başkanı açılışta ama milletvekili yatırımları kötüleme derdine düşmüş. Nefes almadan her yatırımda olduğu gibi karalama derdindeler. Hangisi samimi? Milletvekilinin yatırımları yerden yere vurup çöplüğe benzetmesi mi yoksa belediye başkanının santral açılışına katılması mı? Öyle sanıyoruz ki, epey çelişki içindeler. Parti olarak da kafaları karışık. Kafa karışıklıkları her yerde belli oluyor. Bunun son örneğini Alaşehir'de gördük." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim