Haber: Ahmet Ünsal

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan hemşire T.Y’nin aynı hastanede görev yapan iki meslektaşına mobbing uyguladığı iddia edildi. İki hemşirenin yetkili makamlara bu mobbing iddialarını iletmesine rağmen olayla ilgili hiçbir inceleme başlatılmadığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şubesi, hastane önünde konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel okudu.
Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları eyleme destek verdi. 

“AĞZA ALINMAYACAK KÜFÜRLER ETTİ”

Figen Pehlivan Demirel basın açıklamasında şunları söyledi: 
“Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki bugüne kadar yaptığım en zor açıklamalardan biri olacak.  Çünkü bu kurumda sağlık çalışanı arkadaşlarına benim ağzıma bile alamayacağım kelimeler kullanıldı. Özellikle pandemi sürecinde daha da hassaslaştık. Ancak tüm yaşananlar bir tarafa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yaşananlar başka bir tarafa... Hastanenin D2 ve D1 servisinde çalışan iki hemşire arkadaşımız geçmişte C2 servisinde birlikte çalıştıkları ve sorumlu hemşire olan T.Y tarafından küfürlü tacize maruz kalmışlardır.  Özellikle kimsenin göremeyeceği yerlerde karşılarına çıkarak   O..... diyerek, tükürerek hakaret etmiştir.” 

“BİR SENDİKA, ŞİDDETE UĞRAYANI DEĞİL ŞİDDET VE TACİZ YAPANI KORUYOR”

T.Y’nin yıllarca farklı statülerde çalışan sağlık emekçilerine mobbing ve sözlü şiddet uyguladığını iddia eden Pehlivan, “Bir önceki servisinde çalışan kendi yandaşları dışında, diğer tüm çalışanlara sözlü şiddete bulunduğu, mobbing uyguladığı hastanenin her biriminde çalışan tüm personel tarafından artık bilinen ve görülen bir gerçeğe dönüşmüştür. Ama gelin görün ki bu konuda tepkisini gösterenlerin ya dilekçesi hasıraltı edilmiş ya servisleri değiştirilerek susturulmuş ya da gözleri korkutularak sindirilmiştir. Pek çok kez hem başhekimliğe hem de hemşirelik hizmetleri müdürlüğüne bu durum sözlü olarak iletilmiş ancak hakkında herhangi bir idari işlem başlatılmamıştır. Adeta özellikle hemşirelik hizmetleri müdürlüğünce korunmuştur.  Her olayından sonra da üyesi olduğu sendika tarafından hastane yönetimine üyelerini korumak konusunda uyarılar yapılmıştır. Ne kadar manidardır ki, bir sendika şiddete uğrayanı değil şiddet ve taciz yapanı koruyor.” şeklinde konuştu.

“DAHA ÖNCE YAPILAN ŞİKAYETLERE HENÜZ YANIT GELMEDİ”

T.Y’nin daha önce de birçok kez başka sağlık çalışanlarına mobbing uyguladığını ancak konuyla ilgili yapılan şikayetlerden bir geri dönüş alamadıklarını söyleyen Demirel, basın açıklamasına şu sözlerle devam etti: 

 “İşte tamda buradan aldığı güçle T.Y  iki hemşire arkadaşımızı gördüğü yerde küfür ederek taciz etmektedir. Tutulan tutanaklar   başhekimliğe iletilmiş, başhekimlik ise kendi soruşturma açmak yerine olayı Sağlık Müdürlüğüne havale etmiştir. T.Y ile ilgili 2020 Kasım ayında yapılan hakaret başvurusuna bile henüz yanıt verilmemiştir.  Ve yine İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşme talebimize olumlu yanıt gelmemiştir. Bütün bunlar sizlerin de anlayacağı üzere yanlışın, tacizin korunup kollanması değildir de nedir?  Biz, SES olarak arkadaşlarımızın yanındayız. Bu konuda gerekli önlemler alınana kadar sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.” 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası  (SeS) hastane Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi önünde basın açıklaması bulunduğu anlarda ise evlerinin balkonlarında bulunan vatandaşlar eylemi kayda değer bularak cep telefonlarının kayıt tuşuna basmayı ihmal etmedi.Hastane karşısındaki esnaflarda alkışları ile destek verdi.

Editör: TE Bilişim