Ayla Ercan, “Girişimci bir bayanım. 4 tane evladım var. 3 kız 1 oğlum var. Manisa’da uzun yıllardır yaşıyorum. Daha önce eğitim sektöründe iken yaşanan bu pandemi krizi nedeniyle herkes gibi bizlerde zorluklar içerisinde yaşam mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Siyasi olarak, iş olarak aktif olmaya çalışıyorum. Tır kullanmak nereden aklıma geldi. Daha öncesi 2000 yılına ait ehliyetim var. Baran Tanış vasıtasıyla tanıştıktan sonra direksiyonumun iyi olması, servis kullanmam ve diğer işlemlerden dolayı böyle bir fikir üretti kendisi. Olabilir düşüncesiyle şuan için lojistik firmasında Karaköse lojistik firmasıyla beraber iş yapacağız. Bununla ilgili yaptığımız işin uzmanı olabilmek adına tır ehliyetine başvuruda bulunduk. Yaklaşık 2 yıldır devam eden bir iş bu. Dolaysıyla aktif olarak da çalışmak istiyorum. 
Bir kadın olarak tır şoförü olmak güzel bir duygu. Özellikle meslektaşlarım dediğim arkadaşlarımdan çok güzel fikirler ve bakışlar alıyorum. Ve çok merakla bakıyorlar. Özellikle bayanın yapamayacağı hiçbir iş yok diye düşünüyorum. Kadın istedikten sonra yapabilir. 
Tır şoförlüğüne başladıktan sonra fabrikalara gittiğimde tepkiler çok güzel. Öncelikle şaşırıyorlar. Ama tabi hem erkeklerin yoğunlukta olduğu bir durum olduğu için daha çok merakla bakıyorlar. Yapabilecek miyim acaba diye. Özellikle konteynır kapaklarını kapatmada bana yardımcı olmaya çalışıyorlar. Erkek gücünün olması gerektiğini düşünüyorlar ama sistematik olarak her şey elektroniğin de gelişmesiyle beraber onlar da rahatlıkla destek veriyorlar bana. Özellikle bazen sıkıştığım noktalarda destekleri oluyor. 
Şuan lojistik ayağı açısından firmalarla görüşmelerde yurt dışıyla bağlantılarımız oluyor ama ben yurt dışına çıkmıyorum. 2 ay sonrası Gebze tarafına tabi ki uzun yola başlayacağız. Şuan için Manisa içerisindeyiz. 
Ben tek başıma çocuklarımla yaşayan bir bayanım. Dolaysıyla onların hem anneleri hem babaları oldum. O yüzden önyargı çok fazla oluşmadı açıkçası. 
En büyük hayalim lojistikte gerçekten isim yapmak ve lojistik işi sadece buna tır şoförü olarak bakmamak gerekir.  Lojistik ve planlama olarak bakmak gerekiyor. Yurt dışı ve yurt içinde tır konteynırları ve diğer şeyleri oluşturmak. Bu anlamda lojistik firması oluşturmak kendi adıma. 
Tırcıların tamamen birbirlerine verdiği bir lakap tarzı bir isim düşünüyorum. O da tamamen ismimin vermiş olduğu ismim Ayla. Tırım olduğunda Ayala ismini yazacağım. O yüzden insanlar bazen bilinç altına yerleşen şeyleri unutmuyorlar. Yerleşen şeyleri rüyalarında da çıkarırlar. Bende rüyamda bir sarı tır aldığımı gördüm ve üzerine Ayala yazmak istedim. 
Ayla Elvan’ın tır şoförü olmasına yardımcı olan Karaköse Lojistik sahibi Baran Tanış, “Bu fikir nasıl gelişti. 2000 yılından beri lojistik işiyle uğraşmaktayız. Kendi işimi bundan 3 yıl önce kurdum. Uzun yolda kendim tır şoförüydüm. Tabi bu işin vermiş olduğu girişkenlikle kendi işimizi kurmanın kararını verdikten sonra belli bir süre sonra araçlarımızı almaya başladık. İşlerimiz ilerledi. Yıllardır aklımda böyle bir proje vardı. Neden bu sektörde de bayanlar olmasın? Bayanlarda girişimci olsunlar bir erek gibi kendi ayakları üzerinde dursunlar. Bayanlar sadece evin içinde olmasınlar. Ev yetmesin onlara, eve sığmasınlar. Dışarı çıksınlar, dışarıda kendilerini geliştirebilsinler. Böyle bir projeyle yola çıktık. Sonra Ayla Hanım ile tanıştık. Ayla hanımın direksiyonunun iyi olduğunu gördük. Böyle bir projem var buna dahi olmak ister misiniz dediğimizde kendisi de memnuniyetle kabul etti. Ondan sonraki süreçte kendini geliştirdi. Kendisini de benimsetti buradaki insanlara. İlk başlarda insanlar biraz yadırgadı gibi bir bayanın tırda ne işin var yapabilir mi? Tabiri caizse derler ya kadın elinin hamuruyla erkek işine karışmasın ama Ayla Hanım bu işin üstesinden yeterince hakkıyla geldi. 
Erkek şoförlerin mukayese ettiğimizde eksik yanları, üstün yanları yok. Bu sadece matematiksel bir iştir. Tır kullanmak matematiksel bir iştir. Bu birazda kabiliyet, biraz da beceri ister. Bende yıllardır olan şoförler var ama kısa dorse kullanamıyorlar ama Ayla Hanım kısa dorseyi kullanabiliyor. Şimdiye kadar bir zorluk yaşamadı.

Editör: TE Bilişim