CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban basın açıklamasında yaptığı konuşmada, CHP’nin 1 Mart 2003 tarihindeki tezkereye karşı çıkmasıyla milliyetçilik ruhunu sergilediğini ifade etti. 
CHP’li Balaban, 1 Mart Tezkeresi’nin reddedilmeseydi Türkiye’nin şuanda Amerikan güçleri tarafından fiilen işgal altında olacağına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: 
“CHP Kuvayi Milliye’nin devamı olarak dünyada anti emperyalist mücadeleyi örgütlemiş ve örnek olmuş siyasi bir hareketin adıdır. CHP’nin milliyetçiliği, yurtseverliği hiçbir zaman sorgulanamaz. Biz lafta değil, icraatta milliyetçiyiz. Yıllar önce 16 Şubat 1969’da tüm devrimciler Deniz Gezmiş’in ve CHP’nin önderliğinde Amerikan askerlerini Dolmabahçe’de denize döktüğünde en büyük yurtseverliği o zaman göstermişlerdi. Rahmetli genel başkanımız sayın Bülent Ecevit, Amerika’nın tüm baskılarına, tehditlerine rağmen ‘Sen benim işime karışamazsın’ deyip Kıbrıs’a çıkıp milliyetçiliği gerçek anlamda Beş Parmak Dağları’nda göstermiştir. 2003 Mart’ında eğer bu tezkere sayın genel başkanımız Deniz Baykal önderliğinde engellenmeseydi, ülkemiz fiilen işgal altında olacaktı. İşte parlamenter sistemin önemi bir kez daha burada öne çıkıyor. Sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘İlle de parlamenter sistem’ demesinin önemi burada ortaya çıkıyor. Eğer o dönem parlamenter sistem olmasa ve tek adam rejimi olsaydı, bir genelge ile 1 Mart tezkeresi geçecekti ve bugün ülkemiz fiilen işgal altında olacaktı. Atatürk devrimcilerinin ve tüm yurtsevenlerin görevi başta Amerikan emperyalizmi olmak üzere her türlü emperyalizme karşı onurlu bir şekilde savaşmaktır. Sahalarda her zaman Amerikan emperyalizmine karşı olduğunu gösteriyoruz. CHP öncülüğünde tüm demokrasi güçleriyle bu ülkede tek adam rejimine son vereceğiz. CHP’nin 100. yılında bu ülkeyi yeniden parlamenter sistemle, demokrasiyle hep birlikte taçlandıracağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı konuşmada, 1 Mart Tezkeresi’ne ‘Red’ oyu verenlere ‘Selam’ gönderdi.  CHP’li Gürtunca konuşmasında, “Gücünü halkını iradesinden alan yurtsever, bağımsızlık sevdalısı milletvekillerimizin 1 Mart işgal tezkeresini yırtıp, halkımızı bir işgal ve utanç kararından kurtarışının 18. Yıldönümüdür. Bu kararın alınmasında dönemin gelen başkanı sayın Deniz Baykal’a, efsane konuşmasıyla ‘Red’ rüzgarını estiren genel sekreterimiz Önder Sav’a, tüm milletvekillerimize, liderinin baskısına rağmen ‘Red’ oyu veren yurtsever AKP milletvekillerine çok teşekkür ediyoruz. Meclise gelen tezkere ile Irak’ın zenginliğine el koymak isteyen Amerikan emperyalizmini topraklarımızda konuşlandıracağı askerlerine, limanlarımızda demirleyeceği gemilerine, bizim için ‘Önce insan’ deyin anlayışın temsilcilerine ‘Selam’ gönderiyoruz. Güçlüden değil, ezilen mazlumdan yana olan tüm yüreklere saygılarımızı gönderiyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ise, “1 Mart tezkeresine onurla, gururla, şerefle karşı çıkan büyük bir direnişle bu tezkereyi engelleyenlere saygılarımızı sunuyoruz. 1 Mart tezkeresi yurdumuzu açıkca olmasa da kapalı kapılar arkasından işgal etmeye çalışan, komşu dost ülke Irak’ın vatandaşlarına zulmetmek için ülkemizin üslerini ve limanlarını kullanmak için çıkan Amerikan askerlerini engellemek için yapılan büyük bir direnişti. 67-69 yıllarında Dolmabahçe’de o Amerikan askerlerini denize dökenlerin ruhundan gittiğimizi gösterdik. Bizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında Denizlerin, Yusufları, Mahirleri, Ulaşların yomunda olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bundan sonrada göstermeye devam edeceğiz. Ülkemizde Amerikan emperyalizmine geçit vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim