Tüm zamanını tarlada geçiren ve en güzel kirazı yetiştirmek için çaba sarf eden kiraz üreticisi Metin Koyuncu, Türkiye’nin en erkenci kiraz türü olarak bilinen Cristobalina kiraz çeşidinin çiçeklerini açmaya başladığını kaydetti.  Olumsuz bir durum olmazsa Nisan ayının ilk haftasında yılın ilk kirazını hasat etmeyi planladığını belirten Koyuncu, “Biz bu yıl için bütün sezonumuzun hazırlıklarını tamamlamış bulunmaktayız. İlk kirazımız Kuzey  Yarım Küre'de Manisa’nın Sancaklıbozköy mahallesinde çıkmaktadır. Bu cinsimiz Cristobalinadır. Dünya üzerinde bin 500 kiraz türü vardır. Bunların içerisinde erken çıkanı budur. Cristobalina çiçeklerimiz açmış durumda. Çiçekler açtıktan 40 gün sonra meyveye dönüşür ve meyveler oluşur. Meyve 40 gün sonra olduğuna göre Nisan aynın ilk haftasında senenin ilk kirazını çıkarırız” dedi.

Havaların sürekli değişmesi çiçeklerde dengesiz açmaya neden olduğunu ifade eden Koyuncu, “Sancaklıbozköy, Türkiye’nin en erkenci kirazının olduğu yerdir. Burada erkenci  kiraza çok ağırlık vermemiz lazım. Bunlar tamamıyla dışarıya ihraç edilen kirazlardır. Bu sene küresel ısınma nedeniyle kışımız pek düzgün olmadı. Soğukların belirli bir şekilde devam etmesi gerekirdi. Fakat Aralık, Ocak ayında havalar çok sıcak gitti ve ağaçlar tam uyanır durumdaydı. Ocak ayının sonundaki soğuklar nedeniyle çiçekler yok oldu. Bunlar tekrar gelen ikinci kirazlarımız. Onlara soğuk çarptı. Havalar tekrar ısındı. Çiçekler açmaya başladı. Fakat yine düzgün giden bir sıcaklık yok. Bu da dengesiz çiçek açımına neden alıyor. Bundan dolayı kirazlarımızda yüzde 20, yüzde 30 zarar tahmin ediyorum. Salihli ziraat 900 dediğimiz kirazda şuanda herhangi bir zarar görünmüyor. Ama bazı mühendis arkadaşların gözlemleri ile yüzde 15-20 arasında zarar olduğunu söylüyorlar. Fakat ben böyle bir şey görmüyorum” diye konuştu. 

Kastamonu Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıfta okuyan ve Manisa'da Manşet Gazetesi'nde stajyer muhabir olarak çalışan ve ilk kez kiraz tarlasına geldiğini ifade eden Gizem Azboy, "Okulumuz pandemi nedeniyle tatilde. Uzaktan eğitim veriliyor. Bundan dolayı Manisa'da staj görüyorum. Fotoğrafa olan merakım da var. Şehirden faklı bir yere geldik. Kiraz bahçesine geldik. Kiraz ağaçları çiçek açtı. Çok güzel bir görüntü var. Bu güzel görüntüyü fotoğraflamak istedim. Benim için güzel bir tecrübe oldu" dedi.

Editör: TE Bilişim