Hasan Geriter'den yapılan açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere, 3323 sayılı “Esnaf ve Sanatkârlar İle Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı”, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Söz konusu karar gereğince; salgından etkilenen kesime aylık 1.000 Türk Lirası olmak üzere toplamda 3.000 Türk Lirası doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 Türk Lirası, diğer illerde aylık 500 Türk Lirası kira desteği verileceği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, 24 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ” ile söz konusu hibe desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenmiştir.
Buna göre, 14.12.2020 tarihinden önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde vergilendirilenler ile vergiden muaf esnafın yanında esas faaliyetleri dolayısıyla hibe desteğinden yararlanabilecek olan esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlerimizi kapsayan 133 adet ekonomik faaliyet tanımı listesi, Bakanlık tarafından kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Destek programının süresi, 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere üç aydır.
Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra (24.12.2020 tarihinden sonra) faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden faydalanamayacak.
Üyelerimiz hibe desteğinden vergi kayıtlarındaki esas faaliyetleri üzerinden bir kez yararlanabilecek.
Üyelerimizin birden fazla kira ödemesi yaptığı işyeri varsa, sadece bir işyeri için kira desteğinden faydalanabilecek.
Destekten faydalanılan dönemde vergi mükellefiyeti faal olarak devam etmeli, aksi takdirde bu kişilere destek ödemesi yapılmayacaktır.
Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, işyerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve işyerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmeleri istenecektir. Beyanda bulunmayanlar destekten faydalanamayacaktır.
Destek başvuruları elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak, başvurusu onaylanmayan üyelerimiz yine aynı adres üzerinden ret tarihinden itibaren on gün içinde itiraz edebileceklerdir. İtirazlar beş gün içinde sonuçlandırılarak ilgilisine cevap verilecektir.
Ticaret Bakanlığının öngörüsüne göre, başvurular ocak ayının ilk haftası e-devlet üzerinden alınmaya başlanacak. 
Başvurular e-devlet üzerinden yapılacağı için e-devlet şifresi olmayan esnaf ve sanatkarlarımızın bir an önce e-devlet şifrelerini edinmelerini önemle rica ediyorum.
Beklentimiz bu desteklerin yanı sıra; vergi ve SGK primlerinin yapılandırma başvuru süresinin de uzatılması yönündedir. Pandeminin ve alınan tedbirlerin devam etmesi nedeniyle, esnafımızın bir kısmının iş yerleri kapalı, diğerlerinin de işleri çok büyük oranda düşmüş durumda. Yapılandırma başvuru süresi uzatılır ve 6 ay ödemesiz, ödeme süresi de 60 aya çıkarılırsa esnafımızın yükü azaltılabilir."

Editör: TE Bilişim