Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mehmet Güzgülü, z, 1. Komando Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Sabahattin Kalkan, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ve gaziler katıldı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziler Günü mesaj okundu.

Mesajda şu bilgilere yer verildi: “Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz Türk milleti, gazi bir millettir. Milletimizin ve ülkemizin varlığını devam ettirmesinde, Anadolu topraklarının vatan kılınmasında, gaza anlayışı en önde gelen değerlerimiz arasındadır. Dünyanın 34 farklı ülkesinde 78 şehitliği olan bir milletiz. Bizler Balkan Savaşı’ndan Çanakkale’ye, Mısır ve Suriye’den Galiçya’ya, Kafkas Cephesi’nden İstiklal Harbi’ne kadar coğrafyamızın dört bir köşesinde mücadele eden kahramanlarımızın aziz hatıralarıyla büyümüş bir nesiliz. Milletimiz dün olduğu gibi bugün de “ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz” diyerek istiklalini ve istikbalini savunmayı sürdürmektedir. Gazilerimiz, temsil ettikleri değerlerin bilinciyle vatan sevgileri ve kahramanlıklarıyla yeni nesillere rehberlik etmektedir. Yiğitlerimizin yurt içinde ve yurt dışında yazdıkları kahramanlık destanlarına her gün bir yenisini ekliyor olmalarıyla iftihar etmekteyiz. Milletimiz, bu hasletleriyle kendi ülkesini ve halkını korumanın yanında, bölgesindeki ve dünyadaki tüm mazlumların, mağdurların, soydaşların umudu haline gelmiştir. Gazilerimiz için her türlü imkânları seferber etmek suretiyle atılması gereken adımları atıyoruz. Her zaman destekçisi olduğumuz gazilerimiz için gerekenleri yapmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’e İstiklal Mücadelesindeki önderliğinden dolayı “Müşir ve Gazi” unvanı verilişinin yıl dönümünü ve Gaziler Günü’nü en içten duygularımla kutluyor; bu toprakları bizlere vatan kılan, bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz tüm kahramanlara şükranlarımı sunuyorum.” 

BAŞKAN SORUNLARI DİLE GETİRDİ

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Manisa Şube Başkanı Şener Tarım yaptığı açıklamada gaziler olarak 2 önemli sorunlarının olduğunu vurgulayarak, “Bizim iki tane önemli sıkıntımız var. Birincisi maaş eşitsizliği.  Bağkur’lu veya SGK’lı olan gazilerimiz 1000 Lira ücret alırken, hiçbir kuruma kaydı bulunmayan gazimiz ise asgari ücret alıyor. Biz bunun parasında değiliz. Bu konuda bir adaletsizlik yaşıyoruz. 2007 yılından önce her gazi aynı maaşı alıyordu. Ancak 2007’den sonra bunu iki guruba ayırdılar. Gaziler arasında ayrımcılığa ve eşitsizliğe sebep olan bu uygulama haksızlıktır. Hepimiz aynı cephede savaştık.  Birde çocuklarımıza iş istiyoruz. Bazı gazilere hak tanırken, muharip gazilere bu hak tanınmadı.   Gazilerin çocuğu 65 yaş üzerindeki vatandaş. Manisa İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı karara göre bize sabah saat 10.00’dan akşam saat 17.00’ye kadar dışarıda olma izni verildi. Ama erkenden işimizi göremiyoruz. Hastaneler bile artık bize 10.00’dan önce randevu vermiyor. Otobüsler bile bizi 10.00’dan önce bizi almıyor. Akşam 17.00 ‘den sonrada bizi otobüse almıyorlar” diye konuştu. 


Tarım, “19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının En Büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15Temmuz’da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür. Türk’ün Anadolu’daki 1000 yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler, I.Dünya Savaşı sonunda ülkemizi dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgal ile yetinmeyip, vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu da Anadolu’ya sürdüler. Başkomutan M. Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu, Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı meydan muharebesinde yenerek, bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu, bir sene sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atıldı. Sakarya Meydan Muharebesi, Türkün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm-kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, yaklaşık 200 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini ve kaderini değiştirmiş ve Anadolu’nun düşmandan kurtuluş yolunu açmıştır. Türk milleti adına TBMM’si, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına, zaferin mimarı, Başkomutan M.Kemal Atatürk’e “Gazilik” unvanı ile “Mareşallik” rütbesini tevcih etmiştir” diye konuştu.  
“Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir” diyen Başkan Tarım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi; “ölürsem şehit, kalırsam gazi” deyişinde saklıdır. Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin, Doğu Akdeniz’de, Suriye ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve onlarla iltisaklı terör örgütlerinin hedefleri; ülkemizde karışıklık çıkartmak, Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu güne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk Silahlı Kuvvetlerin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asıl Türk milletinin bağrından çıkan, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi yarında vatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. 19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin Şeref ve Kahramanlık Günü’dür. Kahraman gaziler, “Gaziler Gününüz” kutlu olsun. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, En Büyük Gazi M.Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz.”  

Manisa Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programda şiir okundu.

Editör: TE Bilişim