AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan fiyatı normal olarak değerlendirirken, TMO’nun ise üzümü satan üreticiye 7-10 gün arasında parasını ödeneceğini ifade etmişti. 

TMO’nun alım depolarında sıra bekleyen üreticilerin sıkıntılarını dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, açıklanan düşük fiyattan sonra bağlardaki yangını giderek büyüdüğünü dile getirdi. 
CHP’li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekillerimiz Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, ilçe başkanlarımız ve il örgütü olarak 2 aydır üzüm konusunda kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Testi kırılmadan önlem alınmasını istedik. Üreticinin her zaman yanında olduk ve her zaman yanında olmaya da devam edeceğiz. Her zaman şuna inanıyoruz. Bir toplumda üretici gelişmezse, köylü kalkınmazsa, o toplumun gelişmesi, kalkınması mümkün değil. Üreticiler emeğinin karşılığını almadığı sürece bu ülkede huzur ve mutluluk olmaz. Bizler hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan bütün üreticinin sesi olmak için gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Üretici biterse Türkiye biter. Üretici kendisini bitiren AKP’yi de ilk seçimdeki sandıkta bitirecektir. Üreticilerimiz ile omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.” 

CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: ORTADA BİR ÇELİŞKİ VAR
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, şöyle konuştu:

“AKP Manisa İl Başkanı açıklama yapmış. Açıklamasında müjde veriyor. Neden tarım ve Orman Bakanı bu açıklamayı yapmıyor veya müjdeyi vermiyor da AKP il başkanı açıklama yapıyor. Bunun açıklaması basit, çünkü bakanın üreticiye açıklama yapacak yüzü yok. AKP il başkanın açıklamasına göre üreticiye TMO’ya malının teslim ettiği günden itibaren 8 gün içerisinde ödeme yapılacağı belirtiliyor. AKP il başkanı bunu açıklarken, TMO’da alım yapan yetkililere soruyoruz, kendilerine böyle bir bilginin gelmediğini ve ödemelerin şuanda 21 gün sonra olduğunu ifade ediyorlar. Bu nasıl bir çelişki anlayamadık. Şimdi tekrar söylüyoruz. Bu sene üreticiyi bitirdiniz. Eğer açıklaması doğruysa TMO ödemeleri ya peşin yapsın yada en geç bir hafta içinde ödesin. Tekrardan bunu söylüyoruz. Zaten tarım ve Orman bakanının açıkladığı fiyat ile vicdanını olmadığını bir kez daha gördük. En azından bundan sonra vicdan sahibi olsunlar. Ya bu işi bir an önce telafi eder, eğer edemezse bir an önce istifa etsin.”

“ÜRETİCİNİN SIKINTISINDAN HABERDAR DEĞİL”
CHP’li Bakırlıoğlu, “AKP İl başkanı açıklamasında ayrıca, ‘Geçen sene üzüm fiyatı 2 bin Dolar’dı. Pandemi den dolayı tüketim azaldı, dünya piyasasındaki fiyatlar düştü. Üzüm fiyatı 200 Dolara gerilediği için bu fiyatı açıklandı’ ifadelerine yer verdi. Dünyadaki gıda endeksi pandemiden dolayı artarken, bütün tarım ve gıda ürünlerinde artarken, üzümün fiyatı güya dünya piyasasında geri gelmiş. Dünyadaki üzüm ihracatının büyük kısmı bu ülke yapıyor. Tüm gıda fiyatları artarken, üzüm fiyatı geri geliyorsa o zaman Türkiye’deki idareciler şapkasını önüne koyacak ve düşünecekler. Ayrıca başkan bir şey daha söylemiş. Üreticiye mesaj vererek, ürünlerini açıklanan fiyatın altında elinden çıkarmaması uyarısında bulunmuş. Bu çağrı yapan AKP il başkanın Manisa’daki olaylardan ve üreticinin yaşadığı sıkıntıdan haberdar olmadığını görüyoruz. Çünkü burada üreticinin yaşadığı sıkıntıyı bilse böyle açıklama yapmaz. Üretici haftalardır geçen senenin fiyatını altına 10 TL ile 11,5 TL arasında değişen fiyata üzümünü satmakta. İnsanlar keyfinden satmıyor. Üreticinin borcu var, ürünün toplattığı amele, gübrecisi, ilacını satın aldığı yer para bekliyor. Nasıl satmamasını beklesin. CHP’yi de eleştirmiş. Bir aydır, köy, belde, kasaları gezen bu sorunu dile getiren, ürecinin yanında olan CHP’li vekillere laf söylüyor. ‘Çiftçinin nezlinde itibarı yoktur’ diyor. Evet bu süreç içerisinde itibar kaybeden siyasetçiler var. Üreticinin gözünden düşen siyasetçiler ve siyasiler var. Ancak o parti CHP ve CHP’li siyasetçiler değil. İsterlerse kol kola girip köy, belde ziyaret edip üreticinin yanına gidelim. O zaman görelim kim itibar kaybetmiş, kim itibar kazanmış.” diye konuştu. 
CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında tekrar TARİŞ’in TMO adına alım yapması çağrısında bulunarak, “TMO bazı bölgelerde randevu usulü çalışıyor. Üreticiye Kasım’ın 15-16’sına randevu veriyor. Yani üretici yaklaşık 45 gün sonra malını teslim edecek, birde değişiklik olmazsa en az 21 gün daha bekleyip parasını alacak. Bizde bu işin daha kolay ve hızlı yapılabilmesi için geçen sene olduğu gibi TARİŞ; TMO’nun adına alım yapsın. TARİŞ TMO’nun namına alım yapar. Böylece üretici malını teslim etmek için 45 gün beklemez. Her zaman söylediğimiz gibi üreticinin mağduriyetini giderilmesi için verdiği ürünün kilo başına 2 TL acil pirim verilsin.” dedi. 

TEPKİ GÖSTERDİ, 10 DÖNÜM BAĞINI KÖKLEDİ
Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde bağcılık yapan 47 yaşındaki Halil Atilla, TMO’ya üzümü satamadığını ve açıklanan fiyatın kendilerini mağdur ettiğini belirterek, 10 dönümlük bağını tamamen köklediğini dile getirdi. 
Tepkisini dile getiren üretici Halil Atilla; “Artık ben bağıma nasıl bakayım. Girdiler arttı ben artık bu fiyattan sonra nasıl tekrar bağcılık yapayım. Bir bağın bir dönümünün maliyeti 20 bin TL. 25 senelik bağımı köklüyorum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim