Haber: Ahmet Ünsal - Deniz Ünsal

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sinem Salonundaki etkinlikte Öğretim Görevlisi Serap Kuzucuk’un Moderatörlüğünü üstlendiği ‘Down Sendromu bireyler için farkındalık’ seminerine Uluslar arası Down Federasyon Başkanı Abdullah Tuncay,Down sendromlu 5 yaşındaki Ayşe Melek’in annesi Beden Eğitim öğretmeni Ayşe Ertan ve Beden Eğitim öğretmeni olan babası Soner Ertan konuşmacı olarak katıldı.
   
CBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan yardımcısı Doç.Dr.Kadir Yıldız, öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Tok ve geleceğinin Beden Eğitimi öğretmen adaylarının katılım gösterdiği seminerde söz alan Beden eğitim öğretmeni Ayşe Ertan, “Ayşe Meleğe hamile olduğumda dünyalar bizim oldu. Ultrason tetkiklerinde dünyaya gelecek bebeğimin Down sendromlu olduğunu öğrenince tüm dünyam karardı. Sonuç ne olursa olsun onu dünyaya getirmeye karar verdim.Bu süre içerisinde saçlarım döküldü. İşin aslını anlayabilmek içinde tam 4 doktor dolaştım.Onun etrafında adeta mutlu maymun gibi dolaşıyoruz.Gittiğimiz cenaze evlerinde kalkıp oynar konuma geliyoruz.Hayatımızda O başrol oyuncusu biz ise figüranlarız.Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak endişesi içerisinde olmak yerine hep birlikte hareket etmeliyiz.Yaşadığım bunca sıkıntıyı ‘Ayşe’nin meleği’ isimli kitapta topladım.Yeni projem var bu çocukların en büyük zorluğu konuşma güçlüğü çekiyor olmalarıdır.Onların konuşması için aileler bir saatlik seans eğitim için 600 TL ödemeyle karşı karşıya kalıyorlar.Ben 53 çocuğumuzun dil terapisi alabilmesi projesini başlattım.Bu proje 18 ay boyunca sürecek.Hedefim bu çocuklarımızın sayısını arttırabilmektir" dedi.

Eşi gibi Beden eğitim öğretmenliği yapan baba Soner Ertan ise; “Ayşe melek sayesinde bıçkın delikanlı modundan bonfile et moduna döndüm.Ergenlik dönemleri ve ileride iş yönünde ciddi endişelerim var.Kurumsal anlamda çözüm önerileri gelmiyor.Sağlık raporu için gittiğimiz hastanelerde doktor doktor dolaşıyoruz.Çocuk Nörolojisinden tekrar rapor getirin deniliyor.Oysa ki doğum raporu yeterli olmalıdır.”ifadelerini kullandı.

  

“KARDEŞİMİN ÖLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜM”

Ayşe Melek’in abisi Atakan Ertan’da kardeşinin Down sendromlu olacağını öğrenmesiyle birlikte yaşadığı travmayı şu sözlerle anlatarak,  “Annem beni karşısına aldığında ilk aklıma beni neden karşısına alıyor, acaba benim bilmediğim veya fark edemediğim bir kusur mu yaptım diye düşündüm.Annem, ‘Bak oğlum yakında kardeşin olacak ancak bir sorun var Down lu olarak dünyaya gelecek’ dediğinde bende ‘Kardeşim ölecek mi anne’ diyerek kendimi yerlere atarcasına ağladım.Bu benim hayatım boyunca unutamayacağım bir durum olacaktır” diye konuştu.
   
Balıkesir Üniversitesi araştırma görevlisi ve Uluslar arası Down Federasyon Başkanı Abdullah Tuncay, ise 2017 verilerine göre ülkenin yüzde 17 oranında engelli bulunduğu ve nüfus bazına oranlandığında ise 40 milyon kişiyi etkilediği ortaya çıktığını bunların içerisinde ise Down sendromluların rakamının azımsanmayacak boyutta olduğu dile getirerek, “ 2002 verilerine bakıldığında ise 100 bin Downlu çocuğumuz bulunuyordu günümüze gelindiğinde ise bu rakamlar katlanarak arttı. 1 milyona yakın aileyi içerisine alan derin bir sorunlar yumağı ile boğuşan bir kitle bulunuyor.Ayşe Melek’te onlardan birisi.Onun ailesi de hiçbir destek almaksızın kızlarının geleceğini hazırlamaya çalışıyor. Toplumun engelli kültürü ve bakış açışı mutlak değişmeli.Bu çocuklarımızın mesleki alanlarda ciddi sorunları var.İşin istismar yönü de var tabiî ki., Fiziksel, duygusal kısmı da var. Öte yanda cinsel istismarla karşı karşıya kalınıyor olması.Down şefler projeleri ile 23 ilde aşçılık eğitimi verdik. Paralar toplanarak istismara yol açılıp sorunların çözümlenmesinde bir arpa yol alınmadı. Burada ki gençlere sesleniyorum siz gençler bu çocuklarların geleceği ile ilgili projeler üretin. Bu çocuklar üzerinden kermes yapma, balo toplulukları oluşturma doğru değil.Hayır yapma kültüründen hızla uzaklaşmak gerekir.Bu çocukların geleceği için onları köklü ve kalıcı meslek sahibi yapmalıyız.” dedi. 
   

COLİNA 21 MART‘TA DOWN FARKINDALIĞI PROJESİ İÇİN TÜRKİYE’DE OLACAK

UDF Başkanı Tuncay, Önümüzdeki yıl Down farkındalığını daha net ortaya koyabilmek adına federdasyon olarak yeni projelere imza ataklarını dile getirerek, “2022 yılında Dünyanın üç önemli hakemini Türkiye’ye davet ettik. Bunların içerisinde bizim uluslararası hakemimiz Cüneyt Çakır ve İtalya’nın dünya ünlü hakemi Colina 21 Mart ‘ta ülkemizde olacak.Dünyanın 21 ülkesinden gelecek olan Down lu çocuklarımızla Çanakkale köprüsünü trafiğe kapatarak sokak futbolu yapacağız.Down lu gençler Üniversitesi kuracağız.Yine 23 Nisan’da Çanakkale’de Dowm futbol şenliği ve Plaj futbolu karnavalı düzenleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
  
 
UDF’nin Ege Bölge Sorumluluğunu üstlenen Serap Kuzucuk ise farkındalık panelinin özellikle beden eğitimi öğretmen adayı öğrencilerine büyük katkı sağladığını belirterek, “Bunun gibi farkındalık etkinliklerine önümüzdeki yılda imza atacağız.Öğretmen adayı öğrencilerimizin Down sendromlu ailelerle buluşturmanın ötesinde o çocuklarımızın eğitim aldığı merkezlerde staj yapmalarının önünü de açacağız.Onların bu merkezlerden elde edeceği deneyimlerle daha donanımla eğitimciler olarak toplumsa bir çok sosyal projenin öncüleri olacaklar” şeklinde konuştu.

ALKIŞLAR BU EKİBE
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Serap Kuzucuk ve öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Tok’un önderliğinde  projelendirilen ‘Dünya Farklılarımızla güzel Down Sendromu bireyler için farkındalık’ çalışmasına Doç.Dr.Aylin Zekioğlu, Doç.Dr.Nihal Bal, Fakülte öğrencileri Bahri Karagöz,Ogün Başaran,Ferdi Yılmaz,Erdem Denizli,Berke Cura,EsraBilgetay ve Cenker Karaçor  katkı sağladı. Farkındalık ekibi semineri izlemeye gelenlerce ayakta alkışlandı. CBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan yardımcısı Doç.Dr.Kadir Yıldız ise Ayşe Ertan,Soner Ertan, UDF Başkanı Abdullah Tuncay’a moderatör Serap Kuzucuk ve katkısı olanlara teşekkür belgesi verildi.

Editör: TE Bilişim