Sakınç açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul sözleşmesinin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı, hukuken geçersizdir. Danıştaya bu yönde açılacak davaya Manisa İl yönetimi de müdahil olmuştur. Istanbul sözleşmesinin onaylanması, yasama organının yetkisindedir. Uluslarararası anlaşmaların onaylanması yasama yetkisi kapsamında olan bir konudur ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Anayasamızın 104. Maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarabilir. Istanbul Sözleşmesinin Türkiye Cumhuriyeti Bakımından Fesedilmesi Hakkında 3718 sayili Cumhurbaskani kararı, bu kararin dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin kendisi, hukuka aykırıdır. Anayasamızın 90. Maddesine göre uluslararası anlaşmaların onaylanması TBMM'nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır.
Uluslararası sözleşmelerin Cumhurbaşkanlığı kararıyla fesh edilmesi yolu bir kez açıldığında, acaba sırada Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi de var mı sorusu sorulacaktır. Cumhurbaşkanının uluslararası sözleşmelere son verme yetkisinin ancak TBMM'nin çıkaracağı yetki kanunundan sonra kullanabileceği hususunun Anayasal bir düzenleme ile hukuk altına alınması gerekmektedir. 
Temel hal ve hürriyetler ancak kanunla sınırlanabilir. Davaya konu işlem yetki yönünden yok hükmünde olduğunun tespiti suretiyle iptali ile yürütmesinin durdurulması için Danıştaya dava açılmıştır. Deva Partisi olarak hukuk devleti, demokrasi ve insan hakları uğruna mücadelemiz devam edecektir."
 

Editör: TE Bilişim