Manisa Mesir Macunu, sayısız faydası ile yine gündemde. Bu kez konu Corona virüsü… Herkes virüsten korunmak için çeşitli çareler ararken sosyal medyada Mesir Macunu önerileri hızla yayılıyor.

Bir çok kişi Mesir Macununu tavsiye ederken espriler de havada uçuştu.  

41 çeşit baharattan yapılan Mesir Macunu'nun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu yıl 480.’si düzenlenecek olan Mesir Macunu Festivali öncesinde tüketimin de artması bekleniyor.

Genellikle cinsel gücü arttırma özelliğiyle bilinen mesir macunu faydaları ile daha birçok hastalığa şifa oluyor. Peki mesir macununun faydaları nedir?
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi solunum yolu hastalıklarında artış yaşanıyor. Vatandaşlar ise bu hastalıklara iyi geldiği düşünülen mesir macununa daha fazla rağbet ediyor.
Mesir macunu nedir?
    41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan, macun kıvamında tatlı bir üründür.
    İlk kez Osmanlı tarihinde 479 yıl önce Merkez Efendi tarafından yapılmıştır.
    Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan mesir macununun kış aylarında görülen nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliği olduğuna inanılıyor
Mesir macunu faydaları
Kültürümüzün ve tarihimizin önemli bir ürünü olan mesir macununun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
    Nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı da koruyucu,
    Mikrop kırıcı,
    Mide yatıştırıcı,
    Romatizma ve iltihap giderici,
    İştah açıcı,
    Süt arttırıcı,
    İdrar yolları rahatsızlıklarını giderici,
    Cinsel gücü arttırıcı,
Mesir macunu nasıl yenir?
    Sıcak süt, sıcak su ile karıştırılarak,
    Şeker yerine çaya katılarak,
    Doğrudan kaşıklayarak,
Yenebilir. Hepsinde macunun şifasından faydalanmak mümkündür. Sıcak içeceklere karıştırırken içeceğin aşırı sıcak olmaması, içecek hazırlandıktan birkaç dakika sonra katılması önemlidir.
Karmaşık ve yoğun bir içeriği sahip olduğu için, belli ölçülerde yemek gerekiyor. Fazla tüketmek faydadan çok zarara yol açabilir.
Mesir macunu içinde hangi baharatlar var?
Yapımında şu baharatlar kullanılıyor:
Anason,
Çivit,
Çöpçün,
Çörekotu,
Damla sakızı,
Dar-ı fülfül,
Hardal tohumu,
Havlıcan,
Hıyarşembe,
Hindistan cevizi,
Hindistan çiçeği,
İksir,
Kakule,
Kalbarda,
Karabiber,
Karanfil,
Kebabiye,
Kırım tartar,
Kimyon,
Kişniş,
Limon tuzu,
Ma-i leziz,
Meyan balı,
Portakal kabuğu,
Revan kökü,
Rezene,
Safran,
Sarı halile,
Sinameki,
Şamlı- şaşlı,
Şeker,
Tarçın,
Tarçın çiçeği,
Teke mersini,
Tiryak,
Vanilya,
Udülkahr,
Yeni bahar,
Zencefil,
Zerde çöp
Zulumba
Mesir Macunu tarihi
Türkiye’de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 478 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu.
Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesir macunu saçılarak bugün 477’nci yılı bulan bir gelenek haline geldi.
Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor.
Şifa kaynağı olduğu 2016 yılında onaylandı
41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu faydaları, 2016 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesinde (MCBÜ) laboratuvar ortamında yapılan testlerle ortaya kondu.
Bu çalışma neticesinde macunun şifa kaynağı olduğu bilimsel olarak onaylandı. Mesir macunu içeriğindeki baharatların; mikrop kırıcı, mide yatıştırıcı, romatizma, iltihap, iştah açıcı, süt arttırıcı ve idrar yolları gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici bir etkisi olduğu belirtilmişti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Şu anda yoğun bir çalışma içerisine girdik. Ciddi bir şekilde mesir macunu ürünlerine talep alıyoruz. Mesir macunu bir enerji kaynağı.
İnsanlar, mesir macununu kış aylarında sıcak suya atıp tükettiklerinde boğaz ağrılarına iyi geldiğini ve rahatladıklarını ifade ediyorlar. Kışın nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara şifa olduğuna inanarak tüketiyorlar” dedi.   

İŞTE SOSYAL MEDYADAKİ BAZI MESİR MACUNU PAYLAŞIMLARI  

Editör: TE Bilişim