Manisa Sebze ve Meyve Hali’nde esnaflık yapan İlhan Düzenli, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun “Kapanmada işler nasıl gidiyor” sorusuna “Kapanmadan işler kötüydü, kapanmayla birlikte daha kötü hale geldi” şeklinde cevap verdi. 
Sattıkları meyve sebzelerin ömürlerinin kısa olduğuna dikkat çeken hal esnafı İlhan Düzenli, “Haftada beş gün açılan pazarı kapanmadan dolayı bir güne indirdiler. Zaten kapanmadan önce fazla iş yapamıyorduk. Şimdi hiç iş yapamayacak duruma geldik. Biz mağduruz, bizim kadar üreticide, tüketicide mağdur. Eğer ben bu sebze ve meyveleri satamazsam çöpe gidecek. Bunun hesabını bize kim verecek.” diye konuştu. 

Hal esnaflarından Şensöz Santepeli ise, en büyük umutlarının Ramazan Bayramı’ndan son yasakların kalkması olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Giderlere yasak yok. Giderler aynen devam ediyor. Ama pazar yerlerine yasak var. Bizim en büyük kazancımız pazarcılar. Tarla kilosu 1,5 lira mal olan patatesi biz 1 Lira’ya veya altına satmak zorunda kalıyoruz. Kimi üretici malını satamayarak döküyor. Hem üretici hem biz ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bayram sonrası yasaklar kalkarsa hem üreticiye, hem bize güneş doğacak. Eğer kalkmazsa güneşimiz tamamen batacak. Eğer güneşimiz batarsa zaten biz bitmişiz demektir.”
 

PAZARCILAR: DESTEK İSTEMİYORUZ, İŞ YAPMAMIZA İZİN VERSİNLER YETER

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, hal ziyaretinin ardından beraberindeki partiler ile birlikte tam kapanma döneminde haftada bir gün açılmalarına izin verilen pazar yerini ziyaret etti. 
Ziyarette bir pazarcı haftada bir gün tezgah açılmasına izin verilmesine şu cümlelerle tepki gösterdi:

“Bu nasıl bir iştir anlayamadık. Haftada bir gün açık olmamıza izin veriyorlar. Aldığımız 3 bin Lira destek. Onu da haram mı ettiler bilmiyorum ama hayrını göremedik. Ne adam akıllı destek var nede iş var. Artık biz destek filan istemiyoruz. İş yapmamıza izin versinler yeter. Yoksa bu gidişle hepimiz aç kalacağız.”

Ziyaretten sonra açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, toplumun birçok kesimine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde bir dokunup bin ah işittiklerini ifade etti. 
CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İki ay öncede hal esnafımızı ziyaret etmiştik. Şimdiki ziyaretimizde gördük ki geçen iki aylık sürede sorunları çözüm yerine 100 kat daha fazlalaşmış. Aynı sıkıntının pazar yerlerinde yaşandığını gördük. Pazar yerlerinin kapalı olması bir çok kesimi olumsuz yönde etkiliyor. Üretici etkileniyor, hal esnafı etkileniyor. Üretici malını satamıyor. Hal esnafı üreticinin malını alamıyor veya aldığını satamıyor. Pazar esnafı ürünleri satamıyor. Vatandaş ise geliri artmadığı için ürünlerin kendisine pahalı geldiğinden şikayetçi. Yani şunu gördük ki bu zincirin halkaları çürümeye başlamış ve sıkıntılar var. Bu sistemi artık düzeltmek zorundayız. Ancak AKP iktidarı bunu düzeltmek yerine her geçen gün zincirin halkalarını tek tek kırmaya devam ediyor. CHP olarak her zaman mağdurun yanında olmaya ve onların seslerini duyurmaya devam edeceğiz. CHP ile zincirin bozulan bütün halkalarını tekrar onaracağız.”

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise yaptığı açıklamada, parti olarak tüm mağdur kesimlerin yanında olduklarının altını çizerek, “Hal ve pazarcı esnafı tarımın olmaz olmaz önemli noktalarından biridir. Ülkede tarımın geldiği nokta içler acısıdır. CHP olarak kim mağdursa onun yanındayız. Bizim önemiz planlı bir ekonomidir. Köprülere, otoyollara ve şehir hastanelerine devlet garanti veriyor. Bu tür yerlere garanti vermek yerine üreticiye, esnafa garanti vermesi gerekir. Ama gereken desteği göremeyen toplumun tüm kesimi mağdur durumda. Şunu kimse unutmasın ki CHP iktidara çözümlerle birlikte emin adımlarla geliyor” diye konuştu.

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Tam kapanma zamanında bütün marketler açıkken pazar yerlerinin kapatılması hal esnafını, pazarcıyı ve vatandaşı büyük sıkıntıya soktu. Yaşanan bu sıkıntıları her zaman olduğu gibi ilgili kesimlere dile getirmeye gayret göstereceğiz. CHP olarak toplumunda sıkıntıda olan her kesimin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim