Bakırlıoğlu hafta boyunca ilçe ilçe gezerek pandemi döneminde devletten yardım alamayan pazarcı esnafının sorunlarını ve pazar alışverişi yapan vatandaşları dinledi. İlçe çarşılarında dükkanları ziyaret ederek esnafla bir araya geldi.

İlçelerdeki ziyaretlerde CHP'li Bakırlıoğlu’na Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver, Gördes İlçe Balanı Nihat Ergin, Kırkağaç İlçe Başkanı Özcan Kaçar ile kadın ve gençlik kolları başkanları ve yöneticiler eşlik etti.  

"Esnafa bir dokunduk bin ah işittik" diyen CHP Milletvekili Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Pazarlarda çarşılarda gördüğümüz manzara gerçekten içler acısı. Pazara çıkan vatandaşın harcayacak parası yok, esnaf ise öğlen olmuş daha siftah yapamamış durumda. Kırkağaç pazarında saat iki de önlüğünde 15-20 lira var. İşgaliye parasını bile toplayamamış daha. Pazarcı esnafının yeterince desteklenmediğini gördük. Tedbirler kapsamında üç ay kapalı kalan gıda dışı ürün satan pazarcının artık dayanacak gücü kalmamış Bun rağmen belediyeler pazarcı esnafından bu dönemde işgaliye ücreti almaya devam ediyor. Sadece CHP’li belediyeler bu dönemde işgaliye almayarak pazarcı esnafına destek olmaya çalışıyor fakat bu yeterli değil. Çünkü pazarcı her gün bir ilçeye gidiyor birinde ödemezse, diğerinde işgaliye ödemek zorunda kalıyor. Manisa’daki tüm belediyelerin bu dönemde pazarcı esnafından işgaliye almaması gerekiyor. Gördes’te havuzlu çarşıda esnafın içinde bulunduğu sıkıntıya şahit olduk. Bilhassa günlerdir servis ile geçimlerini sağlamak zorunda kalan, masada müşteri kabul edemeyen lokantacı esnafı ve kahveci esnafı gerçekten çok zor durumda. En büyük ilçelerimizden birisi olan Salihli pazarında hem vatandaşın hem de esnafın çözülmeyen dertlerini dinledik. Pandeminin ilk günlerinde Halk Bankası ve Esnaf Kefalet vasıtası ile verilen 25 bin TL lik esnaf kredisine birçok esnaf müracaat etmemiş. Neden diye sorduğumuzda ya zaten borçları olduğunu, ya da alsa bile ödeme gücü olmadığı için cevabını aldık. Müracaat edenlerin ise önemli bir kısmı krediyi alamamış. Alanlar ise nasıl ödeyeceklerini karar kara düşünüyor. Çünkü dükkanlar kapalı, açık olanlarda zaten iş yapamıyor. Esnafın talebi belli. Kredi yerine hibe desteği istiyorlar. Çünkü vergilerini, sigorta primlerini kredi borçlarını ödemek için yeni bir kredi borçların daha büyümesi ve ödenemez hale gelmesi demek. Esnaf toplumsal ve iktisadi yaşamın temel taşıdır. Bu yüzden ekonomik tedbirler esnafı yaşatmak için alınmalıdır. Çiftçiyi, esnafı yok ederseniz köylerde, ilçelerde çalışacak, üretecek kimseyi bulamayız. Zincir marketlerin her köşe başını tuttuğu bir ülkede, kapısına kilit vurulan dükkanı bir daha açamazsınız. Bu nedenle pandemi tedbirleri süresince esnaf ve sanatkara daha fazla sahip çıkılmalı ve karşılıksız hibe destekler verilmelidir."

Editör: TE Bilişim