Bir birim ekmek maliyetinin yüzde 60’ını işçilik, maya, tuz, su, enerji, finans, fire, iade, dağıtım giderleri ile kar payı gibi girdilerin oluşturduğunu söyleyen Başevirgen,  “Geriye kalan %40’lık kısmını oluşturan un maliyetinin de %80’ni ekmeklik buğday oluşturuyor. Yani buğdayın ekmek maliyetine doğrudan etkisi %32 civarında. 2021 yılı ortalarına kadar 230 gramlık bir adet ekmek İstanbul’da 2 liraya satılmaktaydı. Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday fiyatlarını 2,6 TL/Kg düzeyinde tutması ve diğer müdahalelere rağmen gün itibariyle ekmeğin gramajı 210, fiyatı ise 3,5 lira oldu.” dedi. 

TMO’nun, yılbaşında arpa ve buğdaya yaptığı zammı geri çekmesine rağmen bu fiyatların buralarda kalmayacağının çok açık olduğunu söyleyen Başevirgen, “Çünkü buğday dışındaki kalemlerde oluşan artışın bir kısmının şu anki fiyatlara yansıtıldığı anlaşılmakta. Ne yazık ki ileriki günlerde buğday maliyetinde beklenen artışın da ekmek fiyatlarına yansıması kaçınılmazdır. “ diye konuştu.

Bekir Başevirgen yaptığı değerlendirmede “2022 yılında buğday üretim maliyeti tahmin edildiği gibi 5,31 TL/Kg olarak gerçekleşirse vatandaş 210 gramlık ekmeği kaç liraya alacak? Bu durumu önlemek amacıyla TMO piyasaya ucuz buğday satmayı daha ne kadar sürdürebilecek? Bu soruların cevabı vatandaşlarımızı ne denli kötü günlerin beklediğinin habercisi. “ ifadelerini kullandı.

Buğdayın kilosunun 2,60 liradan 5,31 liraya yükselmesi halinde % 104’lük bir buğday maliyet artışının söz konusu olacağını ifade eden Başevirgen, “Buna göre sadece buğday fiyatlarındaki bu artışın ekmek fiyatlarına yansıması %33 civarında olacak. Buna göre maalesef sadece buğday fiyatlarındaki artış nedeniyle 3,5 lira olan 210 gramlık ekmeğin fiyatı asgari 4,65 lira olacak. Bu maliyete artan işçilik ve enerji fiyatları da eklenince Belediyelerimizin ürettiği halk ekmek dışında 5 liranın altında ekmek bulunması mümkün olmayacak.” şeklinde konuştu.

Öte yandan gübre fiyatlarında son bir yılda yaşanan yaklaşık beş katlık artışın, tarlalara daha az gübre atılmasına sebep olduğunu söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Bütün bu faktörler, Türkiye'de 2022 yılında buğday veriminin bir miktar daha gerileyeceğini gösteriyor. Arzda meydana gelecek bu azalışın ekmek fiyatlarına ilave zam olarak yansıması da kaçınılmaz olacak.  Bu durum ne yazık ki gıda enflasyonunu da olumsuz etkileyecek. Bu nedenle zaman kaybedilmeden bizleri bekleyen açlık tehlikesi ile nasıl mücadele edileceğinin belirlenmesi ve acil önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Editör: TE Bilişim