Manisa Barosu’nun 2020-2022 dönemi seçimli olağan genel kurulu başladı. 2015 yılından beri başkanlık görevini yürüten Baro Başkanı Ali Arslan yeniden aday olmazken, İbrahim Yönetken ve Ümit Rona yarıştı. Manisa Barosu’nun yeni hizmet binasında yapılan ve iki gün süren seçimlerin ilk gününde genel konuşmalar yapıldı. Divan heyeti belirlendi. Genel Kurula CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, MHP İl Başkanvekili Mustafa Karataş, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak, Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Bali, Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, avukatlar katıldı.  Açılış konuşmasını yapan Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa Barosu’nun 96 yaşında olduğunu ve hak ihlalinin her olaya müdahil olduklarını kaydetti.

Kritik gün yarın

Seçim yarın saat 08.00'de başlayacak ve akşam 17.00'e kadar devam edecek. Baroya kayıtlı 1322 avukatın oy kullanma hakkı bulunuyor. Yeni başkan yarın belli olacak.

Genel Kurul yapıldı

Manisa Barosu’nun 2020-2022 dönemi seçimli olağan genel kurulu başladı. 2015 yılından beri başkanlık görevini yürüten Baro Başkanı Ali Arslan yeniden aday olmazken, İbrahim Yönetken ve Ümit Rona yarıştı. Manisa Barosu’nun yeni hizmet binasında yapılan ve iki gün süren seçimlerin ilk gününde genel konuşmalar yapıldı. Divan heyeti belirlendi.

CHP'den yoğun katılım

Genel Kurula CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, MHP İl Başkanvekili Mustafa Karataş, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak, Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Bali, Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, avukatlar katıldı.

Açılış konuşmasını Arslan yaptı

Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, Manisa Barosu 96 yaşındadır. 96 yıldır hukuka, hak arayışına, vatanımızın birlik ve bütünlüğüne, demokrasimize katkılarımız devam etmektedir.  Manisa Barosu, insanlığa karşı suç olan bütün terör eylemlerini, darbe teşebbüslerini, hukuk dışı tüm eylem ve yapılanmaları reddeder. Manisa Barosu Cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı, demokratik hukuk devletinin bütün kurum ve kurullarıyla çalışmasını hedef edinen, Atatürk İlke ve Devrimlerini rehber edinen bir barodur. Bu duruşumuzu her zaman, her yerde söyledik, bir kez daha genel kurul salonunda söylüyoruz. Yaptığımız tüm bu çalışmalar, görevler; hakça bölüşümün gerçekleştiği, güçlünün zayıfı ezmediği, hukukun üstünlüğünün kabul edildiği, demokrasinin tüm kurum ve kurulları ile çalıştığı, özgürce düşüncelerimizi ifade edebildiğimiz bir ülkede yaşamak için. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Ülkemizde anayasanın ve yasaların uygulanamaz olduğunu ifade eden Arslan, “Bir hukukçu, bir avukat olarak söylemekten üzüntü duyuyorum ama söylemek zorundayım/zorundayız. Ülkemizde normlar hiyerarşisi kalkmış, Anayasa ve yasalar uygulanmaz olmuştur. Genelgeler ile ülke yönetilmeye başlanmıştır. Yargıda buna göz yummuştur. Yasalar ile düzenlenmesi gereken birçok konuda genelgelerle işlem yapılmıştır. Bu gün gerçekleştirdiğimiz 2018/2020 Olağan genel kurulunu 2020 Ekim ayında yapmamız gerekiyordu. Pandemi nedeni ile 2020 Ekim ayında genel kurullar iptal edilmiş ve bu süreç bu güne kadar uzatılmıştır. Fakat arada siyasi parti genel kurulları, kadın kolları, gençlik kolları toplantıları, sendika genel kurulları yapılmış fakat Baro seçimleri yapılamamıştır. Toplumun en değerli kurumlarından Barolar yıpratılmaya, halkın nazarında değersizleştirilmeye çalışılmaktadır. Takdiri genel kurula bırakıyorum” dedi.  Arslan, avukatlar olarak çoklu baroya karşı olduklarını açıkladı. 
Her zaman haksızlığa uğrayanların yanında yer aldıklarını belirten Arslan, “Görev yaptığım süre içinde kamuyu ilgilendiren tüm davalarda ezilenin, haksızlığa uğrayanın yanında yer aldık. Çevre davalarında taraf olduk. Hep kamunun, vatandaşımızın çıkarlarını ön planda tuttuk. “Soma faciasının” gerçekleştiği gün, davanın ilk başladığı gün ve son olarak 16 Haziran 2020 tarihinde son karar verildiğinde başkan yardımcımız Av. İbrahim Yönetken ve meslektaşlarımla duruşma salonundaydık. Gölmarmara ilçemizde meydana gelen trafik kazasında işçi ailelerimizin yanındaydık. Dava sürecini birlikte takip ettik.  Kadın cinayetlerinde mağdur ailelerimizin yanındaydık. Kadına ve çocuklara yönelik cinsel taciz ve cinsel istismar davalarında mağdur kadınların ve çocukların yanındaydık. Manisa Spil Dağında taş ocağına karşı halkımızın yürüttüğü kampanya sürecinin yanındaydık. Salihlide, Alaşehir ilçemizde JES’lere karşı yürütülen süreçte halkımızın ve meslektaşlarımızın yanındaydık. Barolar olarak Kazdağlarında,Saldada,Cerattepe de , Akkuyu da doğamız ve yaşam hakkımız için vardık. Türkiye’de ve Manisa’da yaşanan hak ihlallerine en sert tepki gösterdik. İnsan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ve her türlü hak ihlalinde ezilen, sömürülen, dışlanan mağdurların haklarını savunduk. Ezenin kim olduğuna bakmaksızın ezilen yanında taraf olduk.” diye konuştu. 
Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görev süremin sona ermesinden sonrada Avukatlık mesleğine ve Manisa Barosu’na hizmet etmeye, bağımsız yargı ve özgür savunma için mücadele etmeye, ülkem adına çalışmaya devam edeceğim. Bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübelerimi paylaşmaktan da her zaman mutluluk duyacağım. Nihayetinde her şey mesleğimiz, Manisa Barosu ve ülkemiz içindir.” 
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, eczacılık mesleğine başladığından itibaren Manisa Barosu’nun genel kurullarına katıldığını söyledi. Özel, savunmaya önem verdiklerini ifade ederek, CHP olarak tam kadro bu seçimlere katıldıklarını açıkladı. Başkan adayları İbrahim Yönetken ve Ümit Rona da birer konuşma yaptı. 
Konuşmaların ardından meslekte 60, 50, 40 ve 25. yılı tamamlayan avukatlara plaket takdim edildi. Genel kurulun 2. Gününde Manisa Barosu organ seçimleri yapıldı. Avukatlar sandık başına giderek yeni başkan ve yönetim kurulunu seçmek için oy kullandı.

Editör: TE Bilişim